Gość Atterdag Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Tak się zorientowałem. Pora na zabawę bardziej przekrojową przez polskie twierdze.... Ile TK mamy w Polsce i jakie? Czyli w jakich miejscowościach na literę K znajdują się Twierdze? Czasu na odpowiedź dużo dam - wszak trza się przyłożyć :) Kto poda najwięcej niech zapamięta że wygrywa piwo lub pepsi - do wyboru :) Podpowiedź: 3 znaleźć łatwo... są dosyć dobrze znane :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Ba! I udało mi się to związać z Twierdzą Kraków :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 znalazłem pięć takich twierdz ( wliczając to naszą Twierdzę Kraków :D) Twierdza Kłodzka - duża twierdza w Kłodzku z okresu XVII i XVIII wieku, dobrze zachowanaTwierdza Kołobrzeg Twierdza Kostrzyn Twierdza Koźle i oczywiście nasza kochana Twierdza Kraków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 czyli żeby nie było niejasności: Twierdza Kłodzka leży w mieście o nazwie Kłodzko ;)Twierdza Kołobrzeg leży w nadmorskim mieście o nazwie KołobrzegTwierdza Kostrzyn leży w znanym mieście o nazwie Kostrzyn Twierdza Koźle leży w miejscowości Koźle,a miejscowość ta leży na Śląsku nad płynącą zakolami Odrą, przy ujściu Kłodnicy płynącej ze wschodu. no i oczywiście Twierdza Kraków leży w takim pięknym mieście o nazwie Kraków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 no jest też Twierdza Kowno.... ale ta miejscowość leży na Litwie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 Może to nie są twierdze, ale coś mają z tym wspólnego ;) Przedmoście Kalisz - na zach. od Kalisza znajduje się 19 schronów z 1939 Przedmoście Koło - na zach. od miejscowości Koło znajduje się 21 schronów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 Rozwiązanie dam w weekend jakby co :) Dam więcej czasu na odpowiedzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 OK.... wielkie brawa dla Ciebie... niestety więcej chętnych na odpowiedź się nie znalazło... udało Ci się odkryć wszystkie umocnienia - nie tylko twierdze na obszarze naszego pieknego kraju, zaczynające się na literę K. Były to oczywiście twierdze Kłodzko (Glatz), Kostrzyn nad Odrą (Kustrin), Kołobrzeg (Kolberg), Koźle i Kraków. Do tego można było podać twierdzę Kowno (Kaunas). Do tego dorzuciłeś polskie umocnienia z czasów II wojny czyli: Kalisz i Koło. Do tego jakby się uprzeć moznaby dodać umocnienia Przedmościa Bydgoszcz w Koronowie i niewybudowaną do końca linię w Krotoszynie :) Jakby być językowcem to dodać jeszcze można było linie obrony Konitz (Chojnice), Kattowitz (Katowice) i twierdzę Kulm (Chełmno)..... No i mamy też górski fort Karola w Karłowie :) W każdym razie wielkie brawa za fachowe podejście do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 a co z nagroda ? :P :devil: :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Jak przyjadę odbierzesz swoją wygraną :D Pepsi czy Pepsi Light? A może Coca Cola? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 a piwo.... ? ;) też o nim wspomnałeś :D :D :D powiem tak ;) oddaję swoją nagrodę... osobie :D która po miesiącu od rozpoczęcia konkursu ( tj. 23 luty ) będzie miała na swym koncie największą ilość punktów :D a więc warto brać udział w naszym konkursie :D nagroda miesiąca :D Pepsi, Pepsi Light lub Coca Cola - do wyboru :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 ale jest jeszcze jedna kwestia: :devil: butelka 200 ml,puszka 330 ml,butelka 500 ml, 1 litr, czy 2 litry :devil: ? :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Hmmmm fakt nie pomyślałem :D Niech Ci będzie że 1 litr - na konto zwycięzcy miesiąca :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Atterdag ma gest ;> daje 2 litry dla zwycięzcy miesiąca :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Hmmmmm...... ale kiedy nastąpi przekazanie nie wiem.... 2 litry? Toż to 1% mojego stażowego :twisted: Ale niech będzie... mam gest ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 sie wie... w innych częściach świata :D wynagrodzenie stanowi 200 litrów coli ;) wartych ok. 250 euro ;) Wielkie Brawa dla Naszego Sponsora :D Atterdaga :D ma chłopak gest ;> :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 a bedzie uroczysta salwa z aramty na czesc zwyciezcy?? i spiewanie chymnu, usciski rąk, brawa i zdjęcia?? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 tak ;) rozwiązanie 23 lutego, jak pisalem... a 20 wyprawa KTK być może w niedzielę 25 lutego :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Salwy może nie będzie... chyba że sie dozbroję.... ale mogę skombinować jakiś trotyl :devil: No ale ja będę w Krakowie następny raz około kwietnia dopiero :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 eee po co trotyl, troche saletry, siarki i wegla, i mamy proch czarny:P czyli rozdanie nagrod dopiero na wiosne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 do kwietnia podbijemy stawkę :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Jak mi podbiją wysokość gaży :/ Albo jak robotę zmienię na lepszą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 oczywiście zwycięzca miesiąca podbija stawkę :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Rower ty pamietasz - stawiałam dodatkowo na Kowno i Królewiec. Jak Kowno to i Królewiec, ale to nie leży w Polsce. Nikt wiecej nie odpowiadał bo rower wyczerpał mozliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 No fakt.... Królewiec był jeszcze dawniej w Polsce... Kowno jeszcze ujdzie... chociaż Konigsberg :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi