Gość Matys Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Coś ostatnio dawno żadnego pytania nie było, a że admin wraz z rowerem prosili mnie o to żeby je zadał, to teraz to zrobie.Nie wiem czy Wam sie pytanie spodoba, ale brzmi ono tak:Kto jest na przedstawionym poniżej zdjęciu (imię, nazwisko i co on ma wspólnego z krakowską twierdzą?)http://matys.krakow.w.interia.pl/2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Feldmarschall Karl Kuk - komendant Twierdzy Kraków 1913 - 1918 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja dopiero teraz znalazłem odpowiedź ;) ale dla zabawy też podam to co ja znalazłem :D Na zdjęciu jest komendant Twierdzy Kraków w latach 1913-1918. Godność tego Pana: Karl Kuk. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Można jeszcze dodać kilka informacji na temat tego Pana, po pewnych konsultacjach i poszukiwaniach innych źródeł okazało sie, że:Urodził się w 1853 roku w Trieście, ukończył Technisches Miltaerakademie, służył w jednostkach inzynieryjnych. 1878 brał udział w okupacji Bośni i Hercegowiny. 1881 - 83 ukończył wyższy kurs inżynierii, był Geniedirektorem w Brixen i Trydencie. 1895 - 96 wykładał przedmioty "Nauka oblężenia" i Wojna oblężnicza" w Militaerakademie w Wiedniu. 1897 - 98 Geniedirektor w Mostarze, następnie w sztabie 43 pułku piechoty, później dowódca pułku kolejowo - telegraficznego. od 1897 Generalmajor i dowódca 72 brygady piechoty. Komendant twierdz Peterwardein - 1908-09 i Komorn - 1909-12. 1911 Feldmarschalleutnant. Festungskommandant w Krakowie od 1912 (1914?) do początków 1916. Najwyższy osiągnięty stopień wojskowy - Feldzeugmeister. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 zawsze można dodać więcej informacji na temat tego Pana :D Kuk, Karl, najwyższy osiągnięty stopień wojskowy - Feldzeugmeister (po naszemu generał broni, za nazwanie "zbrojmistrzem polowym" daję od razu w czapę), urodzony 1853 w Trieście, ukończył Technisches Miltaerakademie, służył w jednostkach inzynieryjnych. W 1878 brał udział w okupacji Bośni i Hercegowiny - dostał za to Signum Laudis. W 1881 - 83 ukończył wyższy kurs inżynierii, był Geniedirektorem w Brixen i Trydencie. W 1895 - 96 wykładał przedmioty "Nauka oblężenia" i ''Wojna oblężnicza" w Militaerakademie w Wiedniu. W 1897 - 98 Geniedirektor w Mostarze, następnie w sztabie 43 pułku piechoty, później dowódca pułku kolejowo - telegraficznego. Od 1897 Generalmajor i dowódca 72 brygady piechoty. Później komendant twierdz Peterwardein (Petrowarażdyn) - 1908-09 i Komorn (Komarno, Komarom) - 1909-12. W 1911 Feldmarschalleutnant (generał dywizji, za "marszałka polnego - porucznika" daję jak wyżej). Festungskommandant w Krakowie od 1912 (nie znam daty dziennej; inne żródło, nie z epoki, podaje że od 1914, na kilka mcy przed wybuchem wojny) do początków 1916 (inna, raczej nieprawdziwa wersja - do maja 1916) - mianowano go wówczas generałem - gubernatorem lubelskim (na tym stanowisku ogłosił w imieniu FJ I tzw. akt 5 listopada). Później nie wiem, poza tym że zmarło mu się w 1935. Po nim było jeszcze w Krakowie dwóch Festungskommandantów - Karl Lukas, FML, do 14.02. 1916 i Oskar Guseck von Glankirchen, FML (objął stanowisko 08.03.1916, w międzyczasie dowodził zastępca komendanta, gen. Lavrić) - do 06.10.1917. Po nim był jeszcze nominowany gen. Oskar Zhuber von Okrok, ale wg posiadanych przeze mnie informacji nie objął już komendy (w związku z kasatą twierdzy) :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Od zadania pytania mineło ponad 24h wiec daje odpowiedz, a tak pozatym jestem pod wrazeniem :mrgreen: bardzo fajne podaliscie informacje, choc o to nie porosilem, ale naprawde super:) oby tak dalej :D Tak pozatym to obydwoje macie racje, gratuluje, ale pierwsza odpowiedziała Fortuś, wiec punkt wedruje na jej konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi