Gość Lukasz Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć coś na temat szańca FS 3, tz czy on stoi jeszcze, ewentualnie jakieś namiary na niego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 FS-3 stoi nadal nieopodal fortu Kosciuszko(dokładniej kilkadziesiąt metrów na północny-wschód obok ostrogów bramnych), ponadto jest jednym z najpeliej zachowanych sznców ziemnych wybudowany w latach 1854-1856 (albo moze z lat 66-67 :roll: ), zmodernizowany w 1909 - dobudowa popzecznic wraz ze schronami, kształt charakterystyczny dla FSow z tego okresu - narys siedmioboczny, wjazd broniony "kleszcowo". Do budowy uzywano jak zwykle kamieni, ziemi, drewna i falistej blachy. Niegdyś miał inny numer (3 1/2) ale w zwiazku z likwidacja szanców 1, 2, 6 nastąpliła zmiana numeracji na tym odcinku (lata osiemdziesiąte), w wyniku ktorej szniec otrzmał numer 3. Wycinek archiwalnej mapy twierdzy (SPECJAL - UBERSICHTS - PLAN VON KRAKAU)http://matys.krakow.w.interia.pl/mapa1.bmpA tutaj skan ze wspolczesnej mapkihttp://matys.krakow.w.interia.pl/mapa2.bmp Dozucilem mapki i troche tekstu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 no jasne że chcę :D Dzieki wielkie - w najbliższym czasie sobie pójdę go obadać :D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 co z kopleksem 42 ??? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 FS3 zlokalizowany - ładne miejsce lekko zarośnięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 aby nie zakładać nowego tematu to się tutaj dopytam Czy pozostałe forty podobne do Fortu Barycz też mają kaponiery rewersowe w przeciwstoku połączone z blokiem koszarowym? Pytam bo poza pseudo dokładnym zwiedzeniem Barycza, nie miałem możliwości przyglądniącia się temu w Forcie Kosocice, a innych architektonicznie podobnych fortów nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Dłubnia i Węgrzce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Dziękuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi