Gość bunkierman Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2005 PILBOX – BRYTYJSKIE FORTYFIKACJE W PASIE WYBRZEŻA Wzdłuż Angielskiego wybrzeża na jego wschodnim odcinku w hrabstwie Suffolk w odległości około 3-5 km o wybrzeża, przebiega linia umocnień, składająca się z betonowych obiektów. Niewielkie schrony o wymiarach 3,85m x 3,85m o wysokości 1,35 posiadają siedem otworów strzeleckich. Zbudowane z prefabrykowanych bloczków betonowych na ceglanych fundamentach, zamykają główne szlaki komunikacyjne z wybrzeża w głąb wyspy. Usytuowane przy drogach oraz szlakach kolejowych w dwóch liniach miały za zadanie wesprzeć stanowiska ogniowe przebiegające pomiędzy nimi w razie wtargnięcia wojsk niemieckich na teren Wielkiej Brytanii. Zachowane do dnia dzisiejszego w nienagannym stanie, przypominają o ryzyku inwazji. Dokładna data rozpoczęcia budowy nie jest mi znana, lecz w oparciu o źródła internetowe można stwierdzić że był to rok 1940. Wszystkie obiekty które udało mi się zwiedzić posiadają te same wymiary oraz są budowane w tym samym układzie, czasami w lustrzanym odbiciu. Z uwagę zasługuje sam sposób budowy. Źródła podają ze na terenie Anglii znajdowało się kilka zakładów produkujących prefabrykaty do budowy tego typu schronów ogniowych. Począwszy od typowych prostokątnych bloczkach a skończywszy na elementach otworów strzelniczych. Czas budowy musiał być bardzo krótki zważywszy na sposób w jaki je budowano. Niewielki ceglany fundament, ukryty poniżej poziomu ziemi, część z prefabrykatów oraz strop który był nadlewany na wymurowany już obiekt. W niektórych przypadkach a zwłaszcza przy obiektach będących na wzniesieniach stosowano obsypywanie ściany frontowej do wysokości otworów strzeleckich. Pozostałe strony były odsłonięte. Bunkierman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2005 Fajowy artkulik, może jakieś zdjęcia... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bunkierman Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2005 Fajowy artkulik, może jakieś zdjęcia... :roll:Przepraszam zapomniałem dodać odnośnika do strony z fotkami tych pilboxów, KLIKNIJ TUTAJ - Galeria Pilbox Aldeborough Mało mam miejsca na darmowym serwerku wiec wsadziłem tam tylko najlepsze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2005 Dzieki, super zdjęcia i ciekawe fortyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 bunkierman :) ja dopiero tera czytam o tym.... i twój link do tej galerii zdjęć nie działa (przynajmniej mi - nie wiem jak ja)... ;) jest jakiś inny adres ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bunkierman Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Przepraszam ale trochę czasu upłyneło od ostatniej mojej wizyty na tej stronie, zapomniałem o aktualizacji linków. wiec aktualny adres strony to www.architectura-militaris.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi