bart Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Temat już był poruszany, ale jakby to powiedzieć "delikatnie". A więc jak to jest z tymi obiektami? Jedne źródła mówią że one istniały:- mapki Twierdzy Kraków, nie wiem przez kogo stworzone ale łatwo dostępne w internecie- wg. profesora Janusza Bogdanowskiego. W książce "Warownie i zieleń twierdzy kraków" na temat FS 26, że mieścił się przy ul. Św Jacka i razem z FS 27 został zniwelowany podczas rozbudowy kamieniołomu. FS 28 ciekawsze bo napisane, że zachowały się ślady na skale nad ul. Salezjańską.+ ktoś nałożył zarys obiektów na wikimapii (wiem, że to słabe źródło, ale w ciemno ktoś tego nie robił - może posłużył się w/w książką). Inne źródła są innego zdania:- mapa SPECJAL-UBERSICHTS- PLAN VON KRAKAU, chyba najbardziej dokładna mapa TK.- Krakał w swoim opracowaniu Twierdzy pomija te obiekty, również w jakimś temacie widziałem jego wpisy, które negowały istnienie tych szańców. Posiada ktoś wiedzę, która może rozwiać wątpliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakał Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 26 lokowany tam, gdzie wrysował go Bogdanowski nie istniał. To fantazja, wysnuta co prawda z archiwalnych map, tyle że pokazujących niezrealizowaną wersję rozbudowy kordonu szańców FS. 28 to bateria, nie szaniec, dobrze zachowana, ale mikra do nieprzyzwoitości, można przejść obok i nie zauważyć. Istnieje do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi