krychu166 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Przeglądając mapy, natknąłem się przez przypadek na kawernę zakrzówek. Z tych map wynikało, że mieści się ona w tej skale przy stawie (północno - zachodniej). Ale będąc tam nic nie znalazłem. Czy ktoś wie, jak do niej dojść i jakie funkcje pełniła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Na wikimapii ją kiedyś zaznaczyłem, więc wg. mapy tam dojdziesz, lecz do środka nie wejdziesz bo wstawiono tam z 2 miesiące temu kratę i drzwi. Mi na szczęście udało się już zwiedzić wcześniej. Po wojnie służyła jako magazyn materiałów budowlanych pobliskiego kamieniołomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 A była ona za czasów twierdzy powiązana z tymi FS - ami, które znajdują się nieopodal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Pewnie tak, a tyle o niej obecnie w necie napisane: Kawerna została wykuta w wapieniach ławicowych górnej jury (oksford) przez wojska austriackie w latach poprzedzających pierwszą wojnę światową. W okresie międzywojennym wykorzystywana była przez wojsko. Po II wojnie użytkowana była jako magazyn materiałów wybuchowych dla pobliskiego kamieniołomu „Zakrzówek” działającego od początku XX w do roku 1991. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi