Jeśli chodzi o schrony przeciwlotnicze w Krakowie to ostatnio przeglądając fotki na google earth znalazłem fajną informację.
Ale po kolei:
"Rozbudzony" kolejną wiadomością o odzyskiwaniu przez kościół ziemi w Krakowie zacząłem sobie oglądać ich włości w centrum miasta. Jak dla mnie pasjonujące jest to, że w samym centrum Krakowa, wśród kamienic, do dziś są spore łąki, żeby nie powiedzieć pola właśnie w postaci kościelnych włości a mianowicie - ogrody klasztorne. Oczywiście nie dostępne dla zwykłych śmiertelników

Z kilku czy kilkunastu takich ogrodów wyróżnia się ogród Ojców Misjonarzy mających swoją siedzibę przy ulicy Stradom. Ogrody na terenach ograniczonych ulicami : Stradom, Dietla, Gertrudy, Sebastiana.
W każdym razie powracając do tematu głównego. Na terenie tego ogrodu, a aktualnie zdaje się obok niego jest zlokalizowany, już nie używany schron przeciwlotniczy, w którym w razie ataku mieli schronić się przedstawiciele władz Krakowa.
Proponuję zobaczyć fotki w google earth, poszukać na ten temat w necie. Z tego co patrzyłem nie ma wiele info na temat tego schronu a temat ciekawy
http://miasta.gazeta...97,1251714.htmlWiadomo, że jeden z "magistrackich" schronów mieścił się do niedawna przy Stradomiu, pod ogrodem należącym do klasztoru księży misjonarzy. Został jednak przeniesiony.