Skocz do zawartości

FORTYCK.PL poleca: skocz na blog

Fort Rajsko (14.01.12) - foto i video

Prezydent RP

• Zamknięty Temat jest zamknięty
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 fortyck

fortyck

• Administrator
  • PipPipPip
  • 1047 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 18:38

- Zapraszam reprezentantów różnych stronnictw i światopoglądów. Siedziba prezydenta będzie miejscem, gdzie mogą się zbiegać drogi różnych Polaków. Wierzę w dialog, który nie dopuszcza by wśród waśni załamywało się poczucie narodowej wspólnoty - mówił w orędziu prezydent Bronisław Komorowski.

Dołączona grafika
Bronisław Komorowski pozdrawia członków Zgromadzenia Narodowego

Fot. ALIK KEPLICZ AP

Trwają uroczystości zaprzysiężenia Komorowskiego na prezydenta. Na 12 zaplanowano mszę w archikatedrze św. Jana na Starym Mieście koncelebrowaną przez abp. Kazimierza Nycza. Dwie godziny później na Zamku Królewskim Komorowski odbierze insygnia Orderu Odrodzenia Polski i Orła Białego.

Uroczystości zaczęły się w Sejmie od uczczenia przez Zgromadzenie Narodowe minutą ciszy pamięci prezydenta Lecha Kaczyńskiego i pozostałych ofiar katastrofy smoleńskiej. Komorowski złożył przysięgę wobec narodu, kończąc ją słowami "Tak mi dopomóż Bóg". Potem wygłosił orędzie, w który wiele mówił o pojednaniu i narodowej zgodzie.

- Uczynię wszystko, by nie zawieść Państwa oczekiwań. Pamiętam, że na mojego kontrkandydata głosowało niemal 8 milionów osób. Będę się starał sprawować urząd tak, by zyskać ich zrozumienie i uznanie - mówił Komorowski. Zapowiedział godne upamiętnienie ofiar katastrofy smoleńskiej. - Pamięć o tych którzy zginęli pod Smoleńskiem jest naszym i moim obowiązkiem jako prezydenta - podkreślił.

W swoim wystąpieniu próbował zasypać podział, który pogłębił się po 10 kwietnia. - To była nasza wspólna tragedia, wspólna żałoba - mówił.

- Mam świadomość emocji, które towarzyszą, tym wydarzeniom. Mam wolę i determinację, by im sprostać. Dziś nasz naród ma wszelkie powody, by z ufnością patrzeć w przyszłość. Żyjemy w wolnym świecie, w wolnym kraju. Nikt na naszą wolność nie czyha, nikt na nas nie czyha. Żyjemy w kraju wolnym i szanowanym na świecie - mówił.

Więcej: http://fortyck.blogs...ezydent-rp.html
***Procesor: Intel i7 950 (3,06 Ghz) *Płyta główna: Asus P6TD Deluxe *Pamięć: Patriot 6 GB DDR3 - 1333 *Dysk twardy: Western Digital - Caviar Black 1 TB 7200 r.p.m. *Napęd optyczny: DVD-R Asus *Karta dżwiękowa: Creative X-Fi Xtreme Gamer *Karta graficzna: Gigabyte GeForce 460 GTX SOC *Obudowa: NZXT beta *Zasilacz: Corsair HX 750 W *Głośniki: Creative T7900 7.1 *Monitor: CRT 19'' Philips 109B6 *System operacyjny: Windows 7 Home Premium 64-bit***

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych