Gość Fortuś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Ile bram znajdowało sie w rdzeniu twierdzy - nie liczymy kolejowych :mrgreen: Pytanie na dzień 24 stycznia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 1,2,3,4,5... w koncu trafie :twisted: a tek serio było 10 bram Śląska, Wolska, Czarnowiejska, Pruska, Kaliska, Warszawska, Rakowicka, Lubelska, Grzeórzecka, Lwowska, Wiedeńska, Zakrzowska. Mieszkam kilka metrów od wartowni bramy Zakrzowkiej :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 To co wymieniłeś to Urzędy celne - bramy to inna histori :oops: Nie odpowiedziałeś na temat więc uważam, że nie było odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 no może masz racje. W każdym razie w przewodniku Łukasika w rozdziale pisze ze mam racje bo przed chwila sprawdzalem:) Wybiegające z miasta trakty, a także drogi prowadzące do fortów ubezpieczone były ufortyfikowanymi bramami, z żelaznymi dwuskrzydłowymi wrotami ze strzelnicami, blokowanymi systemem rygli i zasuw. Bram tych było dziesięć: Śląska - przy moście dębnickim, Wolska, Czarnowiejska, Pruska, Kaliska, Warszawska - przy Lunecie, Rakowicka - przy wylocie na Olszę, Lubelska - na pogórzu, Wiedeńska - przy rondzie mateczny, Zakrzowska - na rogu ul. Szwedzkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Poza konkursem:Matys kuknij na "warownie bramy Zakrzowskiej" nad wejsciem masz duuuuży metalowy napis... co tam jest napisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 no to prawda, mieszkam obok jak już pisałem, więc z pamięci powiem że pisze tam:Urząd Akcyzowy Zkrzowski no. 16ale czy nie mogły miec tej samej nazwy?? a pozatym tu jeszce trzy, ale nie wiem czy dobrze (pewnie bedzie zle, ale wato sprobowac ;P)ul. Hofmana, Królwej Jadwigi i Ksiecia Józefa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Było tych bram 5. Pochodziły jeszcze z czasów fortyfikacji kościuszkowskich: 1 - mieściła się w rejonie ul. Mazowieckiej, 2 - rejon ul. Łokietka, 3 - rejon ul. Kamiennej, 4 - rejon ul. Montelupich i Warszawskiej, 5 - rejon ul. Lubicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Nie mam materiałów na ten temat bram w rdzeniu twierdzy, ale bedę strzelał:Eeeeee, po północnej stronie Wisły 10 to minimum, po południowej...4, 1 w zapasie to było: Moja odpowiedź:15 może znowu będę blisko jak z ilościa fortów :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 ja zostaje przy dyszce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 No cóż nikt nie wiedział i nikt nie trafił :cry: Bram rdzenia Twierdzy Kraków było.....................18. Dla tych co nie wierzą tej liczbie zapraszam do "Albumu" - tam wycinki palnów z końca XIXw. Thore von Krakau Thor I Zwierzyniec Thor II WolagasseThor III Czarna WieśThor IV Karmelitergasse Thor V ŁobzówThor VI KrowodrzaThor VII Bastion IIIThor VIII Warschauer-StrasseThor IX OlszaThor X Bastion V (lewy bok bastionu V)Thor XI GrzegórzkiThor XII Zabłocie (Stutzpunkt II)Thor XIII Wielicka (pomiędzy bastionem VII, a fortem św. Benedykt)Thor XIV St. Benedikt (prawy bok bastionu VIII)Thor XV Wieliczka-Strasse (lewy bok bastionu IX)Thor XVI Wadowice-StrasseThor XVII Zakrzówek Thor XVIII Dębniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi