Gość Matys Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Więc pytanie brzmi: Gdzie dokładnie zbiegają sie osie symetrii krakowskich bastionów (nie podgórskich) Myślę że ktoś na pewno zna odpowiedz, bo w różnych książkach to pisze, jako ciekawostke. A jak ktoś za wszelką cene chce wygrać to wystarczy dobry plan miasta, i linijka:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 mam przed sobą ATK o Bastionie IV a - Luneta Warszawska :D zobaczymy czy tam coś znajde :P :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 A ja mam linijke idę mierzyć :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Matys ? :) a jak będę miał przed sobą plany twierdzy z lat 1899-1904 to też mi się uda znaleźć odpowiedź ? :) :D :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 to są osi symetrii bastionów, wiec bedzie Ci to trudno wyznaczyć... ja nie probowalem, wiec nie wiem, ale pewnie bedzie nie dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 hehe ;) mogłem się takiej odpowiedzi spodziewać :/;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 moja odpowidź: :D "osie zbiegają się na wyższej wieży kościoła Mariackiego, stanowiącej w tamtych czasach idealny wręcz punkt odniesienia." Mam nadzieję że udzieliłem dobrej odpowiedzi :D a jeśli chodzi o Podgórze to: "osie dzieł zbiegały się na wieży kościoła stojącego w rynku podgórskim (ten, który stoi obecnie jest w trochę innym miejscu)":D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 W połowie XIX (1854-56) Caboga nakreślił plan fortyfikacji Krakowa. Wytyczone z wyższej wieży promienie Kościoła Mariackiego w regularnych odstępach 40 stopni dały w sumie 9 osi przecinających linię dawnych okopów. Na tych przecięciach powstały naroża dziesięcioboku opasającego miasto. Po pomiarach linijką wyszło, że... :mrgreen: Odległości:Bastion I – 1050mBastion I1/2 – 1120mBastion II – 1280mBastion III – 1400mBastion IV – 1320mBastion V – 1450mBastion VI – 1600m A co się stało z 2 osiami???Jedna dochodzi do wieży Katedry na Wawelu, druga dochodziła do wieży Kościoła na Rynku Podgórskim, która była osią dla bastionów po tej stronie Wisły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Tak jak pisałem, pytanie proste, daltego też aż dwie odpowiedzi poprawne. Poprawną odpowiedz na pytanie dali: rower i Fortuś. Gratuluje :D Osie symetrii krakowskich bastionów zbiegały się dokładnie na wyższej wieży kościoła Mariackiego a bastionów podgórskich - w wieży dawnego koscioła podgórskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 dzięki :D ja od siebie oczywiście gratuluje Joli ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fortuś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 hie,hie,hie, dziękuje rowerku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Gratulacje dla Fortusi i rowera :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi