fortyck Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Twierdza Kraków miała 8 sektorów obronnych... Pytanie więc brzmi tak: podaj nazwy tych sektorów (czyli które tereny Krakowa każdy z nich obejmował)
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Pytanie troche nie jest precyzyjne. W archiwalnych materiałach VIII rejonów obronnych na jakie podzielona była Twierdza nie ma nazw. I co teraz?
Gość Matys Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 a jednak znowu bede pierwszy, ale to takie nazwy-nienazwy I Miasto Kraków (rdzeń twierdzy)II Miasto PodgórzeIII Zachodnie obrzeże Lasu WolskiegoIV Mydlniki - ZielonkiV Zielonki - MistrzejowiceVI Mistrzejowice - WisłaVII Wisła - WilgaVIII Wilga - Wisła
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 sektor I - obejmuje samo miasto Kraków wraz ze związaną z nim częścią noyau i łańcucha szańcówsektor II - zajmuje Podgórze Sektory od III do VIII związane zewnętrznym pierścieniem:sektor III ( najmniejsza pow. ) stanowi odcinek Lasu Wolskiego od Wisły do Rudawysektor IV - zajmuje przestrzeń między Rudawą i Prądnikiemsektor V - zajmuje przestrzeń od Prądnika do Dłubnisektor VI - zajmuje przestrzeń od Dłubni do Wisłysektor VII - zajmuje przestrzeń od Wisły do Wilgisektor VIII - zajmuje przestrzeń od Wilgi do Wisły jeżeli jakieś sektory są zbyt ogólnie podane ( zbyt ogólnie podana ich lokalizacja ) to ja to uszczególnie ;)
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 kurka ! :D spóźniłem się 1 minutę ;> :D :twisted: :twisted: :D
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 No na to pytanie niestety nie odpowiem, moja wiedza jest zbyt mała,ale... zasięgnę jezyka na ten temat wyżej :idea: Ale na 95% oprócz numeracji te sektory nie miały nazw.
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 MAtys - rower, ale te opisy to nie sa nazwy :roll:
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 czyli które tereny Krakowa każdy z nich obejmował) to chyba wyjaśnia - trzeba tylko dobrze rozumować... :D
Gość Matys Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 pisałem ze to takie nazwy nie nazwy ale: Cytat czyli które tereny Krakowa każdy z nich obejmował
fortyck Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Fortuś, czerpiemy wiedze nie tylko z materiałów archiwalnych, ale też współczesnych :) To, że wtedy nie miały nazw (obszarów jakie zajmowały), nie znaczy, że współcześnie nie określono ich.
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Pytanie brzmi: podaj nazwy tych sektorów - czytać jeszce umiem :) A jeżeli chodzi o obszar jaki zajmują to podać nazwy współczesne czy z okresu jej istnienia - czli ok. do 1918r. Trochę własnej inwencji a nie przepisujcie głupot z książek. Jak II obejmował Podgórz- to co obejmowało Kazimierz, Dębniki....
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 więc sama odpowiedz na to pytanie - wszechwiedząca Jolu :)
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 No wlaśnie nie odpowiem bo nie wiem jak nazywę nosiły te sektory i czy wogóle je miały - koniec :cry:
fortyck Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Odpowiedż prawidłowa już padła :) Zatem nie dyskutujemy już o to czy podać historyczne czy współczesne określenia ich.
rower1025 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 to mogę Matysowi złożyć gratulacje szybkości i refleksu ? :D
Gość Fortuś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Wiecie co musi byc jakis rozjemca - wysle jutro to pytanie do p.Wielgusa na politechnike - zobaczymy co on na ten temat powie, az sama jestem ciekawa.
fortyck Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Pierwszy odgadł Matys, gratulacje :) A oto odpowiedż: I Miasto Kraków (rdzeń Twierdzy)II Miasto PodgórzeIII Zachodnie obrzeże Lasu Wolskiego (górny bieg Wisły - dolina Rudawy)IV Mydlniki - Zielonki (dolina Rudawy - dolina Prądnika)V Zielonki - Mistrzejowice (dolina Prądnika - dolina Dłubni)VI Mistrzejowice - Wisła (dolina Dłubni - dolny bieg Wisły)VII Wisła - Wilga (dolny bieg Wisły - dolina Wilgi)VIII Wilga - Wisła (dolina Wilgi - górny bieg Wisły)
Rekomendowane odpowiedzi