fortyck Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Zapraszam do dyskusji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 podążajmy nadal naszym tropem :D Bielany czy Krępak ? bo chyba dwóch nazw nie było ;) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Bielany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 ok... :D to spytam się w takim razie, z kąd wzięła się nazwa "Krępak" ? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 nie pamietam, ale o tym czyatłem, bo Łukasik sie o tym rozpisuje na pół strony w swoim przewodniku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 dzięki ;> jak zwykle... wszystkie mapy, podają inne nazwy tegoż obiektu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 na tych mapach patrz tez z ktorego są, bo nawet jak wyglądaja na stare i poniszczone niekoniecznie musza byc rysowane za austryjaka, a tylko o takie nam chodzi, bo na nich nazwy powinny byc, że sie tak wyraże "oficjalne" :) z tym że Bilelany to ostatni fort twierdzy wybudowany w latach 1809-1812, wiec na niektórych mapach go nie ma. Tutaj masz wycinek austryjackiego planu, z nazwą Bielany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 hm... w takim razie Bielany to najstarszy fort - 1809-1812.... :P :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 :mrgreen: eeeeee czaski błąd, oczywiście że 1908 - 1912 :mrgreen: tak to jest jak sie nie patrzy na to co sie pisze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 zwłaszcza kiedy, wróciło się ze szkoły i jest się po 2 godzinach j. polskiego :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 a wracając do wątku z przed kilku postów - dlaczego Krępak, to żeczywiscie, tak jak pisałem Łukasik tłumaczy to tak: "Gmach będzie z ziaren orzecha, wysoki po szczyt Krępaku..." - pisał Adam Mickiewicz w poemacie "Pani Twardowska". Nazwą tą określano dawniej Karpaty lub Tatry, a także uważaną za najwyższy tatrzański szczyt Łomnicę (2634 m n.p.m.). Skąd więc Krępak pod Bielanami? Czyżby był taki wielki i potężny? Spróbujmy znaleźć odpowiedź na to pytanie. Oczywiście dalszy tekst potwierdza ta teze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Czy możecie mi podać pełną nazwę ksiażki, oraz imię pana eee... Łukasika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Proszę bardzo: ''Twierdza Kraków - znana i nieznana'', Tom 1. 2. i 3. autorzy: Andrzej Turowicz, Henryk Łukasik. Po kolejnej wyprawie KTK (latem tego roku) na Bielany, uważam, że można tam kiedyś jeszcze zaglądnąć ;) ale już bardziej wnikliwiej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Jateż tam byłam , ale nie zdążyłam zwiedzić Kawerny i Tego czegos pociętego palnikami , bo zaczęło lać i strzelać piorunami i uciekjłam do domu Ha ! Już kupuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatarczuk Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Kawerna nieziemska niezły klimat albo to Lukasz nas po prostu straszył na 30 wyprawie KTK ale tak czy siak warto zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Ganonim Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Cześć,Wczoraj (wtorek) odwiedziłem fort Krępak wraz z byłą pracownicą firmy ongiś tam prosperującej. Zdjęcia z mojego aparatu są dostępne w galerii w moich Kronikach. Są jeszcze foty z wewnątrz głównego budynku, ale nie są moją własnością.Pozdrawiam,Al Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam. Czy ktoś może mi podać dokładne informacje na temat lokalizacji obiektów tego fortu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 http://www.twierdzakrakow.pusku.com/3/biel1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi