Gość Kocio Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 W zwiazku z zaostrzeniem stosunków z Rosją, w latach ........ XiX wieku, w odległosci ...... km od centrum miasta, rozpoczeto budowę ....... pierścienia twierdzy. Poczatkowo tworzyły go półstałe szańce, wkrótce - w latach 1881 - ....... zastapione ........ fortami artyleryjskimi. Jednym z nich był unikalny fort ........ ......... . Trzeci pierścień uzupełniały mniejsze dzieła obronne, szańce i ......... .maurycy von Brunner opracował w 1892 roku koncepcje nowej klasy fortów, w których głównym uzbrojeniem były ........ umieszczone w ............ ............... . Kto bedzie miał wiecej wpisów brakujacych słów, lub bedzie najbliżej sensu - wygrywa. Proszę o nie przepisywanie tekstu, tylko wymienienie w kolejnosci brakujacych słów. Miłej zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Spróbuje coś uzupełnić, ale nie jestem wszystkiego pewien.1. W latach `70 XIX (wojna rosyjsko – turecka 1878-79)2. W odległości 6-9 km 3. Trzeci pierścień (pierwszy – rdzeń składający się z bastionów krakowskich, drugi – pierścień składający się NS, N i takich tam)4. 1892 ( z tej uzupełniani wynika że w tym miejscu maja być podane lata w których powstały forty artyleryjskie, ale ich budowę zaczęto już w 1872, wiec do końca nie wiem o co chodzi)5. Tu też trochę nie jasno. Zastąpione zostały fortami artyleryjskimi ??6. Fort 38 Skała lub Śmierdząca Skała7. Baterie, no i wybudowane w późniejszym okresie forty pancerne8. Armaty (haubice)9. Pancernych wieżach (kopułach)No zobaczymy ile w tym prawdy jest co napisałem ;) Fajne pytanie, w nowej formie, ale jak byś mógł wyjaśnić te dwie rzeczy to będzie super :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 - 70tych- ok.8 km- trzeciego- 1888- zostały- 38 Skała- baterie- działa- wieżach pancernych Znam ten takst, to fragment artkułu p.Janczykowskiego 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 ja tekstu nie znałem, a i tak mam podobnie. Jedyna różnica w tych latach, ale tam musiał sie zakraść błąd - forty artyleryjskie zaczeły powstawać znacznie wczesniej niz 1881, i to wprowadziało mnie w błąd, troche zaczołem kombinować, a że 1892 uważa sie za rok rozpoczynający budowe następców fortów artyleryjskich podałęm własnie tą date Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Matys nie przypuszczam, żeby p.Janczykowski sie pomylił, w koncu to Wojewódzki Konserwator Zabytków. Sprawdziłem i podane przez Ciebie daty sa poważnym błędem. Najstarszy fort artyleryjski Rajsko rozpoczeto budowę w 1881. Jeżeli masz inne informacje, to chetnie sie z nimi zapoznam. W 1892 zaczęto wznosić forty pancerne, ale to nie znaczy,że do tej daty budowano artyleryjski. Zakonczono je wznosić 1888, a później w miarę upływu czasu przebiegały modernizacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 hehhe mój błąd :oops: troszke nie pomyślałem, żeczywiscie forty artyleryjskie powstały najwczesniej w 1881, ja sobie troche pomyliłem z powstaniem trzeciego pierscienia;/no nic, przepraszam za zamieszanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kocio Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 No cóz super zabawa - wywiazała sie dyskusja, króra wyjaśniła chyba wszystko. Ogłaszam zwycięstwo Krydo, uzupełnił tekst bezbłednie :P , za to Matys troszeczke sie pospieszył i zrobił błąd :cry: Czyli punkt dla: Krydo Dla uzupełnienia: ten fragment pochodzi z ratykułu Haliny Rojkowskiej i Jana Janczykowskiego pt."Fortyfikacje Krakowa" zamieszczonego w publikacji wydanej z okazji IX Europejskich Dni Dziedzictwa - Z dziejów obronności Krakowa 2001r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi