Gość Matys Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Jak potocznie nazywano:- 30,5 cm Moźdierz Wz 1911- 42 cm Haubica Wz 1914- Działa Uriasza Pytanie na jeden, albo dwa dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Standard :) 30,5 cm moździerzyk to maleństwo zwane Gruba Berta (nota bene tego typu moździerze chyba potem wdrażałą Skoda, ale prototyp był też ze stajni Kruppa) 42 cm haubica? A to nie Kruppowski moździerz zwany również Dicke Berta? :> Dział Uriasza nie znam wcale.... ale wnioskując z odpowiedzi na poprzednie będzie odpowiedź ta sama pewnie :roll: Poza tym większość z tych działek miało swoje nazwy zwyczajowe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 dopiero teraz to zauważyłem że tam nie miało byc działa uriasza bo to miała być odpowieź :P w takim razie musicie napisać o jakie działo chodzi. Nawet nie musicie podawać ilu to było centymetrowe, tylko Wzór ("rocznik") i co było cecha charakterystyczna tego typu dział. Dodam że ta nazwa była używana chyba tylko w krakowie. A jak ktos zna to też może podac jeszce krakowską wersje 30.5 cm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Hmmmmm..... ale te działa nazywano Grubymi Bertami :)A roczniki i wzory podałeś obok... chyba że chodzi Ci o podział typów (od beta do gamma).Krakowskich nazw nie podam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 chodzi o to że wzór macie podać tylko do dzaiła uriasza :) bo w żeczywistości miałem napisać działa wz.xxxx a napisałem co innego :Pa tak pozatym powiem tyle że dwie pierwsze nazwy podałeś dobrze, ale jak ktos sie jeszce do zabawy włączyć to może podac te nazwy np. po polsku, albo do 30.5 podac nazw krakowska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 A nie chodzi aby o "Wysoką Emmę"? Jak w Austrowęgrzech mwaiano na 305kę? :D "Schlanke Emme" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Podam według mnie prawidłowe odpowiedzi, ale prosze zeby temat zamknąc troche później jak by sie jakieś wątpliwości pojawiły. hehhe to jest o tyle fajne że pewnie ilu żołnierzy tyle nazw potocznych :P ale mówimy tu o tych najczęsciej używanych nazwach, które przetrwały do dziś. Wysoka emma, nie słyszałem, ale jest chuda tudież szczupła emma, tak nazywano w AW 30.5 cm moździeż Wz 1911. Nazwano ją tak w przeciwieństwie do "otyłej" 42cm Haubicy Wz 1914. Ale krakowska wersja 30.5 brzmiała inaczej - grube wujki. A działa Uriasza to najstarsze działa działa Wz. 1863, ładowane od przodu :) tak to wyglada według mnie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atterdag Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Może być.... kopsnąłem się w tłumaczeniu z "Tall Emma" :DI to nie tylko krakowscy ale ogólnie szarzy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 tak, tak chuda emma to ogólna nazwa panująca w AW, a krakowska to tak jak pisałem gube wujki :D widze ze nie ma żadnych wątpliwości, co do tego kto zgarnia punkty (o ile są one jescze przyznawane) to myśle że choc Atter nie dał pełnej odpowiedzi, to jakieś pół punkta sie należy, bo jako jedyny cos napisał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 więc 0,5 pkt czy 1,0 pkt ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 1p. byłby jak by Atter dał odpowiedz na trzy działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 ok - daję Atterdagowi 0,5 pkt - wkrótce admin zamknie temat :) czekamy na kolejne wasze pytania w quizie ! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi