Skocz do zawartości

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjątkowo, bo po wyprawie, zakładam temat o niej :D

A celem tej 21 wyprawy były forty: ruina Fortu Sudół, Fort Łysa Góra oraz Fort Węgrzce i schron amunicyjny (nieco powtórkowa wyprawa)...

Przyszła masa uczestników, wkrótce fotorelacja na stronie www.fortyck.pl

Tak, foto i opis z wyprawy już niebawem.

Tak, wygonili nas, czyli z naszej grupy dwie osoby, za to, że wtargnęły (wiedząc o ewentualnych konsekwencjach) na teren prywatny Fortu Łysa Góra.

Co do bliskości nowego osiedla tak blisko Fortu Łysa Góra, przykre, że na takie coś dano zezwolenie; ale zapewne wiąże się to z tym, że właściciel Fortu jak i osiedla to jedna i ta sama spółka... wszystko zatem jest powiązane: adaptacja Fortu dla potrzeb przedewszystkim mieszkańców tegoż osiedla.

Ruiny i opuszczone forty to tragedia, a zagospodarowane i niedostępne (trudno by wpuszczano np. do kuchni) to przeczekanie na lepsze czasy ale zabezpieczone przed dewastacją i to się chwali.

Ale jak się dobrze poprosi i załatwi to zezwolą choćby na obchód dookoła danego fortu ;)

Bardzo podobało mi się zachowanie całej naszej grupy :)

Witam

Jestem nowy itd. Miłej lektury

Wyprawa nr 21 - oczami ignoranta 20 IV 2007

Prawie zupełnie pusty autobus linii dawno już wymazanej z mojej pamięci zmierzał powoli do swego ostatniego przystanku. Zmęczony dniem wczorajszym, nie umyty ze względu na spędzoną poza domem noc, myślałem o czekającej mnie wyprawie. Kim są ludzie, którzy zainteresowali się Twierdzą, o której ja wiem tak mało? Jakie cele im przyświecają? Ciekawość utrzymywała moje pozbawione porannego posiłku ciało w stanie, który pozwalał mi chodzić i myśleć, jakby mi ktoś kazał machać rękami na pewno nie dałbym rady. Wysiadłem na pętli i mój wyczerpany wzrok zogniskował się po chwili na grupce młodych ludzi stojących nieopodal przystanku, „to pewnie oni” – pomyślałem i wolno, lecz zdecydowanie podszedłem do grupy. Uśmiechnięte twarze powitały mnie miło, ale to nie byli przedstawiciele KTK, ale PTTK, niby brzmi całkiem podobnie, ale różnica jednak istnieje i bynajmniej nie chodzi o szyk czy o dodatkową literę P. „Poczekamy” – pomyślałem zupełnie mi się wydawało logicznie i słusznie i przysłuchiwałem się chwilę rozmowie studentów.

Na horyzoncie pojawił się nagle żywiołowy facet z pociechą w postaci syna ubranego w moro. „Ha, to pewnie ktoś w stylu fortmastera” – pomyślałem zadowolony. Po chwili rozmowy jasne były dwie rzeczy: po pierwsze – wiedzę na temat fortów mam na nieskończonym minusie, po drugie – nie był on jednak przedstawicielem KTK.

Czas mijał. Umówiony na zbiórkę termin dawno przepadł i postanowiliśmy (ja zdaje się powiedziałem ważące w tej kwestii zdanie, brzmiało ono zdaje się: mhm, albo dobra, albo chyba nawet nic nie powiedziałem) wyruszyć sami. Przy Forcie Sudół okazało się, że KTK spotkał się przy innej pętli i tak ze względu na błąd w planowaniu systemów komunikacyjnych naszego miasta doszło do nieporozumienia. Na szczęście los nam sprzyjał, grupy się spotkały i całkiem naturalnie i bez zbędnych formalności, wymieszały. Pan Adam, bo tak wszyscy się do niego zwracali, był organizatorem wyprawy i okazał się być spokojnym i cichym kolesiem, który głównie zajmował się fotografowaniem fortów. Oprócz niego na miejscu były już trzy inne osoby. Sympatyczny miłośnik Twierdzy na rowerze i para podróżująca samochodem. Imion ich nie spamiętam gdyż jak wspomniałem byłem mocno wyczerpany, a imiona to nie jest mój mocny punkt.

Fort Sudół był, jak to mają w zwyczaju krakowskie forty w rękach miasta, mocno zdezelowany, zniszczony i zaśmiecony. Żywiołowy koleś, który przedstawił się nam jako Pan Krystian przejął rolę wodzireja i opowiadał o forcie w sposób zajmujący i ciekawy, raz na jakiś czas wołając oddalającego się w poszukiwaniu przygód i skarbów małego Kacpra. Studenci słuchali, zadawali pytania i wesoło sobie gaworzyli, pan Adam fotografował wszystko i wszystkich, para trzymała się razem, rowerzysta – Adam, którego imię właśnie sobie przypomniałem (głównie dlatego że już jednego Adama musiałem zapamiętać) także opowiadał o forcie z tym, że zwracał się raczej do węższego grona odbiorców lub uzupełniał to co mówił pan Krystian.

Droga do kolejnego fortu minęła miło i w dobrej atmosferze. Słońce grzało, wiatr lekko szumiał a uczestnicy wyprawy rozmawiali między sobą. Jedni o Twierdzy, inni niekoniecznie.

Fort Łysa Góra znajdujący się na prywatnym terenie osiedla Magiczne Wzgórze (czy coś w ten deseń, w każdym razie porażkowa nazwa) wzbudził wiele negatywnych emocji w uczestnikach wyprawy. Oczywiście nie sam fort, ale to że wpadł on w ręce prywaciarza i został zamknięty dla zwiedzających. Nie poddaliśmy się jednak i spróbowaliśmy zdobyć obiekt siłą. Mimo znaczącej przewagi liczebnej, ale ze względu na to, że mieliśmy ze sobą kobiety i dzieci, zostaliśmy odparci przez ochroniarza. To nas jednak nie zniechęciło. Staraliśmy się dostać na teren osiedla podstępem przez dziurę w siatce (ja zdaje się byłem prekursorem próby wdarcia się na teren fortu, chyba że ja to byłem ten co nic nie robił tylko stał obok). Zwyciężeni w tej bitwie, ale nie pokonani w wojnie udaliśmy się do następnego punktu na mapie naszej wycieczki.

W drodze do kolejnego fortu zwiedziliśmy, oczywiście konkretnie zdemolowane, schrony, a także i tu już mogę powiedzieć z ręką na sercu że była to moja inicjatywa, oglądaliśmy żaby w sadzawce.

Fort Węgrzce jest siedzibą prywatnej firmy, której nazwy nie mogę niestety, gdyż byłaby to krypto-reklama, przytoczyć. Nie udało nam się wejść do środka, zwiedziliśmy jednak dość dobrze dach obiektu i jego zewnętrzne elementy. Po solidnej porcji informacji od pana Krystiana i Adamów wszyscy, może prawie wszyscy, spożyli krzepiący posiłek i po chwili relaksu wróciliśmy na pętlę.

Tu kończy się moja opowieść, dodam tylko że na pętli zostałem poczęstowany przez studentów z PTTK ciastkiem, które było moim pierwszym posiłkiem od nocy dnia poprzedniego. Wróciłem do domu autobusem, którego numeru linii nie spamiętam.

kahush, na Tonie wyjscie jest w planach i impreza na pewno nie bedzie zamknieta, wiec zapraszamy :) Z reguly każdy może przyjsc na wyprawe, pomimo ze w nazwie jest Krąg czyli figura zamknieta, to tak naprwde staramy sie być otwarci na kazdą propozycje.

Pozatym, to naprawde fajny opis :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...