Gość RZUWIG Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Witam :!:Mam na imię Leszek, jestem z Poznania. Chciałbym zaprosić Was na moją stronę ze starymi pocztówkami Festung Posen oraz na forum dyskusyjne, na którym jest dużo zdjęć z naszych wypraw oraz aktualne zdjęcia poznańskich fortyfikacji. Adres strony w podpisie :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ostatnio w telewizji usłyszałem taką ciekawą informację.Otóż Twierdzę Poznań od wielu lat zamieszkują nietoperze. :) "81 nietoperzy 8 gatunków naliczyli w sobotę w podziemiach Cytadeli członkowie Poznańskiego Klubu Przyrodników.- Liczymy je przede wszystkim po to, by móc lepiej je chronić - tłumaczy Grzegorz Gołębniak z Klubu, który regularne badania populacji poznańskich nietoperzy prowadzi od 2002 roku.Za tydzień ciąg dalszy liczenia. Przyrodnicy spotkają się w Forcie I na Starołęce." Źródło: Gazeta.pl http://img710.imageshack.us/img710/6518/z7517883x.jpg http://img13.imageshack.us/img13/4663/z7517877x.jpg Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta Jak dobrze pamiętam, w materiale telewizyjnym mówili także, że nietoperze pojawiły się w Poznaniu ze względu na czyste powietrze. Ciekawe czy u nas w Krakowie też istnieją forteczne nietoperze. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Myślę że nie . Jeszcze nigdy nie spotkałam.Pozatym... powietrze u nas czyste raczej nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Nic bardziej mylnego. Powietrze owszem, strasznie zapylone, ale na obiektach Twierdzy Kraków spotkać można pojedyncze osobniki. Oczywiście na obiektach o korzystnej dla hibernacji temperatury i wilgotności. Chociaż najprościej wypatrzeć je w Jaskini Twardowskiego gdzie od lat jest mała populacja zimująca. Tyle, że w Krakowie (w przeciwieństwie do nie tylko Poznania, ale i Grudządza, Chełmna i Torunia) nikt nie prowadzi zimowych liczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi