Skocz do zawartości

Forteczna Misja Wieczorowa

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kaim jest CELEM naszej misji więc nie możemy sobie odpuścić.

Fakt sporo to zajmie czasu (ale bez przesady) obejście: Prokocim, Kaim, Lasówka.

Zbiórka jak pisałem na pewno będzie przed Fortem Prokocim.

Wkrótce w tym temacie i temacie właściwym o FM z 6.12.08 podam szczegółowe info.

Ja nie byłem w Lasówce, chociaż pracuję max. 1 km od niej ;)

Ta trasa Prokocim-Kaim-Lasówka jest trochę długa ale za to ciekawa, różnorodna i wogóle zajebista. Jak dla mnie wolałbym jej nie odpuszczać. Tereny w większoci zabudowane przez osiedla, zabudowę jednorodzinną oraz zakłady przemysłowe, magazyny.

Ja nie wiem . Nie mam pojęcia jak to zrobić ...

Jak dla mnie nawet do 20 km mogło by być .

Wprawiona jestem w takich wyprawach długich

( należy się do harcerstwa , jeździ się na obozy

goni sie po lesie zwłaszcza jak się zgubisz :) )

W Prokocimiu byłem to aż tak mi nie zależy, chociaż myślę, że skoro miałaby tam być zbiórka to szkoda go odpuszczać. Myślę, że jest jednym z najfajniejszych fortów w pełni dostępnym do eksploracji ;). No a np. Mru go nie widziała. Do tego myślę, że fajnie by było przejść od Prokocimia do Kaim - poczuć jaki to jest dystans.

Natomiast tak jak mówiłem odcinek z Kaim do Lasówki wydaje mi się długi i mniej ciekawy chyba że Adam zna jakieś superowe skróty. Ale samą Lasówkę to znowu bardzo chętnie zobaczę. Jakbym miał wybierać to wybieram jednak Lasówkę, ze względu a to, że jej nie widziałem ;)

No ale podliczmy i oszacujmy czas . Gdyby zbiórka byłaby o 10 to do o. 10.40 zwiedzanie Fortu Prokocim , ok 3-4 godzin droga i zwiedzanie Kaimu wię koniec koło 15.30 . Oczywiście jak komuś nie pasuje co tego to trudno , ja nic nie narzucam , to tylko propozycja !

Mi baaardzo zależy na zwiedzeniu fortu Prokocim .

Spoko: ja wczoraj wyszłem z domu (na piechotę w obie strony) przed godziną 11 a wróciłem (pieszo) do domu (jak wyżej) przed godziną 16:20 :)

A obeszłem na spokojnie (dojście i tak wydłużone nieco ze względu na obwodnicę) Kaim.

Tak więc, nic (poza ewentualnymi strzelcami) nie stoi na przeszkodzie by zaraz po zbiórce zwiedzić Prokocim.

po prostu trzeba to obejść, a zbiórkę może ustalimy na wcześniejszą godzinę.

Mnie zależy na Lasówce bardzo bardzo i na Kaim. Prokocim znam jak własną kieszeń, ale chętnie ponownie go zobaczę

W sumie to chyba najwiiększą rolę odgrywa godzina zbiórki . A wiec 0k. 5 h 20 min. na Kaim i z powrotem mo,że da sie wplesć tam jeszcze 40 min do 1 h w prokocimiu , wtedy ( cały czas zakładajac ze zaczelbyśmy o ósmej ) na ok. 16 ( nieco szybszym tempem) wycieczka skończyła by sie .

Dojście na Kaim zajmie od Prokocimia gdzieś godzinę... a samo rozglądanie się po Kaim zajmie z góra godzinę (bo można też dosłownie 10 minut) i potem powrót i na Lasówkę (dojście z Kaim do 2 godzin z minutami).

A godzina zbiórki? myślę, że nawet i 10 (punkt dziesiąta) wystarczy...

W niedzielę podam ostateczne info o zbiórce (nic się nie zmienia z miejsca zbiórki).

Spoko, myślę, że 10 na zbiórkę wystarczy, mnie jak najbardziej pasuje.

Według moich szacunków zgodnych z Waszymi to pasiłoby z 1 godzinkę w Prokocimiu , potem ok. godziny dojście z Prokocimia do Kaim. Na Kaim to faktycznie zbyt długo nie będzie co robić. Gdybyśmy odnaleźli ślady okopów przy Bogucickiej to będzie pewnie cud ;) . Potem z Kaim do Lasówki no to jest najdłuższy odcinek. Adam jakie masz wizje tego odcinka? Którędy proponujesz przejście? Najfajniej by było, żeby nie zasuwać drogą np. Bieżanowską czy Półłanki bo to nieciekawa trasa. Nie da się przejść jakoś przez stację w Bieżanowie i gdzieś tam jakimiś ścieżkami dalej? Ewentualnie można przejść przez tereny kolejowe do mostku przy Bagrach. Jest tam taka fajna droga z zakazem ruchu. Ewentualnie możnaby przejechać kawałek pociągiem do Prokocimia. Na Lasówce również mi bardzo zależy.

Aha, no i w Lasówce to pasuje być koło 15-16 żeby zaliczyć ją o zmroku :mrred:

Jak widać misja będzie fachowa, więc prowiant obowiązkowy :)

Tak, odcinek pomiędzy Prokocimiem a Fortem Lasówka pokonamy przez... kładkę nad torami kolejowymi (nad Bagrami) a póżniej: ścieżynką (hehe, drogą z kamieni), ul. Golikówka wprost drogą forteczną (nieco przebudowaną) do Fortu Lasówka :)

Tak oczywiście, że będziemy tam po godzinie 16 ;)

Prowiant obowiązkowy (herbata, kawa, tudzież... Reed'sy) :mrgreen: choć ogniska tym razem nie będzie.

Ja odpowiem tak co znam Fort Lasówka jak własną kieszeń: to nie jest duży obiekt, więc zejdzie tam czasu z gdzieś 30 minut, zwłaszcza, że przecież nie będzie ogniska.

Ale ile czasu byś MRu tam była z nami to i tak zapewne miło będziesz ten Fort wspominać po powrocie (autubusy tam jeżdżą niedaleko) do domu.

Uspokój rodziców, nie mają się czego obawiać :) ale oczywiście rozumiem.

Hehehe, właśnie, piwko obowiązkowo, bo droga będzie daleka, trzeba będzie ładować akumulatory nie tylko do latarek i aparatów :mryellow:

Co do trasy to jeśli ustalimy trase Prokocim Fort-Kaim-Bieżanów Stary-Prokocim PKP -Bagry-Lasówka to proponuje poprowadzić ją:

1. Prokocim Fort (zwiedzanie fortu, śladów umocnień w lasku obok)

2. Kaim (obelisk, poszukiwanie śladów okopów, podziwianie widoków)

3. Bieżanów Stary (Drożdżownia, Dwór Czeczów, Kościół w Bieżanowie Starym, Remiza, Pomnik "Pod Orłem")

4. Bieżanów PKP (Zakład napraw elektrowozów, fajne zabytkowe elektrowozy)

5. Stacja Przeładunkowa Prokocim - tu kiedyś prawdopodobnie miały stacjonować pociągi pancerne (wieża ciśnień, wieża do nawęglania parowozów, górka rozrządowa)

6. Kładka -Bagry (wyremontowana kładka, zalew Bagry)

7. Lasówka

Całość to 13 km nie licząc dojścia do miejsc zbiórki, do autobusu , czy zwiedzania fortów :)

Czyli całkiem niezły wycisk :)

Proponuję by jednak FMW była FMW: czyli Fort Lasówka, a wcześniej FM: Prokocim i Kaim.

Punkty z listy Grdalusa: 1, 2, 6, 7 i częściowo 3 będą zrealizowane, a reszta? nie wystarczyłoby nam tego coraz krótszego dnia na zobaczenie tego, taki plan jak proponuje Grdalus będzie dobry w przyszłym roku, gdy dni będą znacznie dłuższe i... cieplejsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...