Skocz do zawartości

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oto i pierwsza wyprawa Kręgu Twierdzy Kraków w nowym roku 2008.

Na 27 wyprawie, zwiedzimy Fort 38 Skała (po raz drugi, ale może i nieco więcej)...

A póżniej: wstąpimy do pobliskiego (nie sposób go pominąć będąc tu w okolicy) Fortu 39 Olszanica.

No i będzie (jeśli czas jeszcze pozwoli i uczestnicy zechcą) ciąg dalszy z grudniowej 26 wyprawy: dokończenie fortyfikacji Lasu Wolskiego; został praktycznie tylko tradytor nieistniejącego szańca IS III-2.

Za kilka dni na stronie będą i zdjęcia dokumentujące 27 wyprawę oraz filmy video (które będą w naszym oficjalnym kanale w serwisie YouTube) http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif

ŁAŁ wyprawa była bardzo miła. doborowe towarzystwo, atmosfera, możliwość wejścia do podziemi F 38, miła Pani "przewodniczka"... poza niemiłym Panem przy bramie do obserwatorium i zdrowo szajbniętym psiakiem to wszystko było cacy.

Co do "Skały" to muszę przyznać, że mi się podobała. Jednakowoż "artystyczny nieład" tram panujący był lekko dla mnie odpychający. Mam tutaj na myśli nieład dotyczący fosy jak i kaponier wyglądających jak kiepsko skrojony sernik. No co tu wiele mówić... obiekt ciekawy ale... fortu mi nie przypominał.

Moja kochana OLSZANICA... co tu wiele mówić. I`m lovin it.

Tradytor - wszystko pięknie i ładnie gdyby nie sadza na ścianach i mało światła.

Ogólnie rzecz ujmując jestem zadowolony :)

Jak już pisałem na SB wyprawa była bardzo super i spełniło się moje marzenie odwiedzenia-wejścia do Fortu 38 Skała :D :) , Fort 39 Olszanica i tradytor już odwiedziłem parę razy :P

Co do Pani "kustoszki" i Pana "ochroniarza" to się zgodzę z powyższymi ocenami są ludzie :D i "ludzie" :mrgreen:

Sam F38 no cóż po zrobieniu z niego obserwatorium astronomicznego ?! już zmienił swój wygląd i charakter przypominający dzieło forteczne, ale za to nie podzielił losu jakie poniosły inne forty zdewastowane w tej chwili i niszczejące samopas wandalom i złomiarzom :? (przykład tradytor zadymiony i ciemny :( )

Co do Pani "kustoszki" i Pana "ochroniarza" to się zgodzę z powyższymi ocenami są ludzie :D i "ludzie" :mrgreen:

;) No juz prosze nie przesadzac. Ja tylko pozwalam by ludzie sobie obejrzeli fort bo sama go uwielbiam. Ba, ja nawe nie mam za wiele do powiedzenia o nim, nie osobom, ktore i tak znaja sie na tym temacie lepiej ode mnie.

A co do portiera to u nas jest kilku portierow i prosze mi wierzyc - moglo byc lepiej - ale i moglo byc jeszcze gorzej. W kazdym razie przepraszam za nieuprzejmosc portiera.

Ciesze sie, ze wycieczka sie podobala :)

To my powinniśmy przeprosić, nieco za wcześnie przyszliśmy, a poza tym: brama nie była zamknięta, więc wchodzimy... a skąd pan portier mógł wiedzieć kto to też włazi?

No tez racja.

czyli widzimy Panią na następnej wyprawie :)

Niie no - tym razem musze sie juz zapisac na anstepna wyprawe. Nie mam juz przynajmniej wymowki ze studiuje i czasu brak ;)

Znaczy w sumie to jeszcze studiuję teraz na 2 kierunku ale tam są tak zwane "większe luzy"... :D

A wracając do tematu fortu 38: czy może chcieli(by)ście państwo zobaczyć tam jakieś miejsce, do którego nie zajrzeliśmy, względnie jakieś inne obiekty? Nie bardzo wiem pod jakim kątem mam oprowadzać takie wycieczki tzn. co dokładnie pokazywać:) Sugerowałabym, bym następnym razem gdy będzie organizowana jakaś wyprawa w te okolice, spróbować obejść fort dookoła tzw. dziką ścieżką (piękne widoki!) oraz zejść do fosy, czego teraz się nie badzo dało zrobić.

Tz ja jestem otwarty na propozycje. Z chęcią zejdę do fosy, z chęcią wejdę tam gdzie normalnie się nie da wejść, z chęcią obejdę fort dookoła

PS. witam w KTK. A co do mydlnik to czemu nie.

Właśnie zejście do fosy :P Myślałem nad tym żeby tak zrobić, ale się bałem żeby nie dostać zakazu wstępu na ewentualne przyszłe wyprawy (innymi słowami: nie chciałem wpychać się przed szereg)

Tak w ogóle po prostu lubię chodzić tam gdzie nie wolno, nie da się wejść itp. ;) :D

zakazany owoc smakuje najlepiej :mrred: :mrred: :mrred: :mrred:

Dokladnie, ja sie po raz pierwszy, n 1 roku studiow, zainteresowalam fortem 38 tylko dlatego chyba, ze nie wolno bylo wtedy wchodzic na jego dach. A potem bezczelnie mieszkalam w forcie Krepak nie dlatego przeciez, zeby tam jakies suoer warunki byly ;) ale dlatego, ze teoretycznie to bylo nielegalne. Taka juz ta ludzka antura ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...