Skocz do zawartości

Plany wypraw KTK

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób chciało zobaczenia tego też obiektu ;) wedle życzeń proszę, oto i on:

:arrow: Fort 51 1/2 Swoszowice (Wróblowice) będzie bohaterem 29 wyprawy KTK już w... czerwcu.

Dziś zaniosłem wniosek do Urzędu Wojewódzkiego w sprawie Fortu 51 1/2, proszę zatem o cierpliwość, dam znać jak tylko otrzymam pozwolenie ;)

• 3 miesiące temu...

;) Skromnie napisze że plan 30 Wyprawy KTK już mi się bardzo podoba :mrgreen: A pogoda jaka będzie to będzie :P ale oby tylko burzy nie było :mryellow: bo wtedy spacer zbytnio urokliwy nie jest, szczególnie pod drzewami :|

:arrow: Byłem w Forcie na początku lata, drzwi zamknięte na kłódke, wszystko zarośnięte, jak zwykle natknąłem sie na śmietnisko, w każdym razie gdzie jest jakaś wolna dziura, to ludzie coś wrzucą :evil:, niestety zdjęć nie mam bo nie miałem przy sobie aparatu, a zajrzałem tam akurat przejazdem. Ale obiekt godny zobaczenia ;)

Pozdrowionka :lord:

• 1 miesiąc temu...
19 bm. zwiedzimy i Fort... 31 św. Benedykt, oraz pozostałości bastionów i Fortu 32 Krzemionki oraz Fortu 33 Krakus oraz kilka naprawdę interesujących (nie tylko krajobrazowo i przyrodniczo) miejsc na całych Krzemionkach w Podgórzu ;)

Strzałencja,

Co tu tak cicho? Jutro przecież wyprawa! Pogoda zapowiada się dobra. Powinno być super!

Będziemy pstrykać foty, włazić w różniaste dziury :lord:

Jakie są plany wyprawy? Mamy wejście do fortu Benedykta?

Ośmielę się zaproponować co moglibyśmy zobaczyć, kolejność nie przypadkowa ;)

1. Fort Benedykta,

2. Kościółek św. Benedykta,

3. Resztki umocnień w pobliżu foru Benedykta

4. Park Bednarskiego, Stadion Korony, Tv Kraków, resztki umocnień koło TV, widoczek spod TV na Kraków

http://www.panoramio.com/photo/14757103

5. Kładka rowerowa nad ulicą telewizyjną, graffiti.

6. Kamieniołom Liban (wejście przez dziurę w płocie), resztki urządzeń kamieniołomu

7. Kopiec Krakusa

8. Kamieniołom Liban widok z góry, jest tam fajna ścieżka, niejedna z resztą.

9. Rezerwat geologiczny Bonarka

10. Szaniec z pomnikiem poświęconym więźnim obozu Płaszów

11. Resztki cmentarza żydowskiego

12. Sztolnie wydrążone przez więźniów

Finish byłby w Płaszowie - dobry punkt przesiadkowy, komunikacyjny.(PKP, MPK)

Macie jakieś inne propozycje? Sugestie?

Grdalus, mój plan jest bardzo zbliżony do tego co zaproponowałeś (hehe, kolejność zbliżona, ale możnaby to przepisać by taką kolejność w czasie zwiedzania zachować).

Nie, nie mamy zezwolenia na wejście do wnętrz Fortu Benedykta ;)

Więc: nic dodać nic ująć; ale... może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł w tej okolicy?

P.S. więc dodaję coś jeszcze: prochownie poaustriackie na Krzemionkach :D

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Oto co tym razem zobaczymy i gdzie pójdziemy.

W pażdzierniku (terminu nie ma jeszcze, ale dzień to tradycyjnie: niedziela) zobaczymy... Fort 2 Kościuszko ;):)

Tak, tak blisko i wydaje się znany doskonale ale dotychczas nie było tam wyprawy KTK ;)

Wiadomo, Fort jest w większej części zagospodarowany na hotel i siedzibę radia RMF FM a co za tym idzie teren jest chroniony.

Przyglądniemy się bardziej samym ruinom po stronie zachodniej Fortu.

34 wyprawa będzie prawie na czasie; bo te nieopodal budynki wojskowe (współczesne) są na sprzedaż... deweloper może je kupić i może postawić nawet osiedle a teren ten jest wyjątkowo mocno atrakcyjny ;) no zobaczymy jak to będzie z czasem...

Wracając do planu 34 wyprawy KTK: po Forcie Kościuszko, nawiedzimy nieco Las Wolski (to dla tych co chcą być na naszych wycieczkach do samego końca).

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

W czerwcu wybieramy się, no właśnie gdzie, prawie wszystko już zobaczyliśmy (nawet po kilka ładnych razy) :) oczywiście nie wszystko da się zobaczyć bo niedostępne lub trzeba z dużym wyprzedzeniem załatwiać wejściówki w urzędach...

Ale wpadłem na taki plan czerwcowej 36 wyprawy KTK: odkryte pozostałości Bastionu Lubicz oraz dalej... relikty Fortu Pszorna :) a może plus lotnisko Rakowice - Czyżyny?

Co wy na to? termin wyprawy na pewno w którąś niedzielę czerwca a szczegóły już wkrótce (będzie temat w dziale Wyprawy KTK)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...