fortyck Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zapraszam do dyskusji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Byłem na początku wakacji w forcie Kosocice i... z góry odradzam. No chyba że ktoś chce się"zabawić", albo natrafi na otwartą bramę obok cmentarza. Cały fort jest dookoła otoczony ogromnymi krzaczorami, a jakby to nie wystarczyło, to na dodatek fort okala siatka (mocno dziurawa w wielu miejscach, także jej nie należy się obawiać). Ja spróbowałem "zaatakować" fort od dwóch stron. Pierwsza to ta od fortu Barycz, czyli wschodnia. Pomiędzy domami należy zejść drogą asfaltową w dół, ale po chwili wejdzie się w ogromne krzaki. Ja na dodatek miałem krótkie spodenki, także nawet nie próbowałem. Później wróciłem się do głównej drogi, minąłem cmentarz i zaraz za cmentarzem skręciłem w lewo, w ścieżkę. Zszedłem na dół, i gdy znalazlem dziurę w siatce, przeszedłem przez nią i... znowu krzaki. No ale cóż, chciałem zobaczyć fort. Wszedłem w nie, poharatałem się, poparzyłem, potargałem spodnie, ale fortu nie znalazłem. W końcu doszedłem do krzaków nie do przejścia. Za to dookoła fortu leżało masę rzeźb, w tym olbrzymia głowa Władysława Jagiełły (w forcie mieści się pracownia rzeźbiarska). Ale najgorzej było z powrotem do ulicy. Dookoła mnie były krzaki, więc wybrałem drugą najwygodniejszą opcje: wspiąłem się na wzgórze cmentarza i wyszedłem przy jednej z grobowych alejek. Fortu nie znalazłem,ale zato przeżyłem fajną przygodę i poczułem coś, co czują chyba wszyscy eksploratorzy twierdzy. Mam również pytanie: czy ma ktoś kontakt do właściciela fortu, albo czy ktoś wie kiedy można zwiedzać fort? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Właściciel nie robi problemów jeśli chcesz obejrzeć go z zewnątrz "w jego obecności" (nr tel nie mam). A co do wejścia na "dziko" to wchodzisz na cmentarz bramą najbliżej tabliczki na której oznaczony jest fort, idziesz na wprost i schodzisz ze skarpy i jesteś przy wartowni, jednak gdy nakryje Cię właściciel to na pewno nie będzie zadowolony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu166 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Udało mi się przedrzeć przez chaszcze i pokrzywy od strony wschodniej (trzeba było tylko znaleźć ścieżkę :) ). Wszedłem na teren fortu i zrobiłem kilka zdjęć. Najbardziej spodobała mi się olbrzymia głowa Kazimierza Wielkiego na jednym z kominów ;) . Nawet nie zdążyłem się nacieszyć fortem gdy spostrzegłem że ktoś majstruje przy głównej bramie. Zakładając że był to właściciel zacząłem uciekać w krzaki. Nikt chyba mnie nie widział, ale mogło być ostro :D . Dlatego jak chce się zwiedzić fort , to należy upewnić się że nie ma w nim właściciela, albo spytać się go o pozwolenie na zwiedzanie :) . A tak poza tym, to koło fortu jest masę porozrzucanych figur, rzeźb, i dwie olbrzymie głowy królów (Władysław Jagiełło pilnuje bramy, a Kazimierz Wielki nadzoruje fort z dachu) A co do wchodzenia przez cmentarz to nie polecam (pisałem o nim w poście u góry). No chyba że teraz, jak już nie ma tam tych wielkich chaszczy. Najlepiej dostać się tam od wschodu :) Edytowane 9 Listopada 2014 przez krychu166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi