Skocz do zawartości

Następna FM i następna i następna...

Gość Lukasz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Piszmy może tutaj [plany kolejnych wypadów fortecznych. Jest już kilka tematów założonych, więc może po prostu pisać w jednym (tudzież to co teraz napisałem przekleić)

Proponowałbym jak już kiedyś proponowałem i nie głupim pomysłem się to okazało, wypad w ramach Fortecznej Misyji na następujące obiekty... :)

1. Fort 47 1/2 Sudół

2. Fort 48 Batowice

3. Fort 48a Mistrzejowice

Może blisko siebie nie są ale zważywszy, że to centrum miasta to jak nie "butobusem" to autobusem. Przyznam szczerze, że żadnego z w/w obiektów nie widziałem na żywo, więc może właśnie na nie byśmy się wybrali.

Druga moja propozycja to:

1. Fort 49 Krzesławice

2. Fort 49a Dłubnia

3. Fort 49 1/4 Grębałów

Też ich nie widziałem więc... chyba wiadomo o co mi chodzi.

No i pozostaje jeszcze spora grupa dzieł TK od strony Zielonek.

Co wy na to. Chyba że macie lepsze pomysły to piszcie. Ja się dostosunkuje :P:)

Pomysły bardzo dobre, brałem je pod uwagę ale jak wiadomo ''wypadły'' ważniejsze FM :mrgreen:

Mam tylko uwagę malutką: Fort Dłubnia nie jest dostępny do zwiedzania.

Inne forty o których wspominasz, te od strony Zielonek, też mocno je brałem pod uwagę :mrgreen:

Ja wszystkie już zwiedziłem, ale czemu nie :P można sobie pochodzić choć to długa wyprawa musiała by być :>

Dłubnia niby nie, ale mnie "gospodarz" wpuścił i wcale za mną specjalnie nie łaził :D

Ps. więc Łukaszu dużo do zwiedzania jeszcze przed tobą ;)

Dłubnia niby nie, ale mnie "gospodarz" wpuścił i wcale za mną specjalnie nie łaził

No mnie też swego czasu wpuścił i też spokojnie pochodziłem :)

Ale już z 2 lata temu tak się nie dało ;) nie wiem jak obecnie, ale zależy na kogo się trafi :mrgreen:

Pewnie w pojedynkę by się jeszcze dało wejść do Dłubni, ale jako chmara ludzi to też mi się nie widzi :mrgreen:

Bibice 45 A i szańce IS V-1, IS-V-2 i baterie Zielonki oraz FB V-I, FB V-II,też zaliczyłem :P tylko pozostały jeszcze: Skotniki 52 1/2 N (Sidzina), Węgrzce 47 A, Łysa Góra 47, Winnica 53 A (środek-wewnątrz-wnętrze :shock: )jako niedostępne :?

A mi pozostały do zobaczenia jakimś dziwnym trafem :P ;) okolice Wojtka, czyli IV sektor obronny: 41, 41a, 43 i 43a plus ew. dzieła półstałe (które się zachowały) 8)

reszta spenetrowana tylko też Winnica w środku - może też udałoby się kiedyś wystarać się zgodę użytkownika obiektu :bemused:

A baterie w Zielonkach oglądałam w niezłej scenerii bo w nocy ;) fajnie było koło cmentarza hihi :devil:

Na cmentarzu w Zielonkac w z jednego schronu baterii zrobiono grobowiec. Dokładnie nad wejsciem jest napis: "GRÓB KSIĘZY". Całość wyremontowana z gustownymi kamiennymi schodkami, wokół filary połaczone łańcuchem. Cała wieś tańczy i śpiewa. Naprawdę warto to zobaczyć!

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Mam propozycję na kolejną FM w tym roku jeszcze...

A mianowicie: 6 grudnia wybierzmy się na wzgórze Kaim; w rocznicę wydarzeń z 6 grudnia 1914 r.

Może być?

Wiem, Łukasz chce FM na forty nowohuckie a konkretnie: Batowice i Mistrzejowice; myślę, że tam zawitamy w tym roku, gdzieś przed świętami.

Hmm, Kaim może być. Dla mnie to dwa kroki, ale w zasadzie to możeby coś do tego dołożyć? Może Prokocim? Obejrzelibyśmy przy okazji to co wygląda mi na pozostalosci okopów albo zasieków. Jest kawałek z Prokocimia do obelisku ale znowu nie tak daleko. Dużo zależy od pogody, gdyby było tak ładnie jak wczoraj to spacerek całkiem fajny. A na forty nowohuckie to jestem oczywiście zawsze chętny, nie znam ich wogóle a mam zamiar z Wami poznać :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...