Skocz do zawartości

Fort Tonie

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niesłychanie dobrą i oczekiwaną wiadomość: dziś tj. 13 maja, otrzymałem odpowiedż w sprawie mojego wniosku o wejście na Fort 44 Tonie http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif

Zresztą (przynajmniej ja i niektórzy ''starzy'' stażem uczestnicy wypraw KTK) nie idziemy tam pierwszy raz...

Poniżej przedstawiam pismo od ZBK, proszę go uważnie przeczytać:

http://img143.imageshack.us/img143/6756/dokumenteh3.jpg

To już raczej ostatnia szansa wejścia na ten obiekt przed jego przejęciem przez innego właściciela, co ma tworzyć tam muzeum.

Termin wejścia mamy tylko w maju, a że liczą się tylko niedziele... więc: 18 maja 2008 to ostateczny termin.

Cześć :mrgreen: dawno mnie nie było, wiem. :(

Co do daty wejścia na fort Tonie to proponuje jednak 18 maj, z uwagi na to że 25 mimo wszystko będzie ten kolejny długi weekend. Nie ukrywam że wyjeżdżam właśnie wtedy, ale myślę że i pare osób wtedy wyjedzie także, i znowu zostanie nas garstka, a tak 18 to przynajmniej będzie zwykła niedziela i wiecej osob wtedy sie wybierze na Fort.

:arrow: Proponuje 18.05.2008 na zwiedzenie fortu Tonie

Oto informacje gdzie, co i kiedy:

Forteczna Misja z 18.05.08 - w dniu 18 maja

Zbiórka: na pętli autobusowej Nowy Kleparz (nieopodal jest Fort Kleparz)

Godzina zbiórki: od 9:50 do 10:00

Odjazd z pętli, autobusem nr. ''240'' o godzinie 10:07

Jeśli zapoznaliście się z tekstem dokumentu (pierwszy post), to już wszystko co mam do napisania :)

Dzięki za świetną wyprawę :mrgreen:

jak zwykle sam fort i atmosfera wokół niepowtarzalna ;)

niech żałuje ten kto nie był ;)

Ps. Przepraszamy Adam że trochę wcześniej opuściliśmy towarzystwo ale na autobus się spieszyliśmy ;)

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników misji :mrgreen: również czworonożnych :P

Ja również dziękuję za super wyprawę i miłe towarzystwo. Atmosfera forteczna rzeczywiście superowa, zwłaszcza ziejące wilgocią mroczne wnętrza :) Już czekam na kolejną wycieczkę. Moje fotki z wczorajszego wypadu można ściągnąć stąd:

http://www.grdalus.lama.net.pl/A/Fort_Tonie/800x600.zip

Pozdrawiam i do zobaczenia na kolejnej wyprawie :)

Cześć :P

Fort Tonie jest ciekawym obiektem, zresztą każdy fort ma coś ciekawego w sobie ;) bo gdyby nic ciekawego w nich nie było, to też nikt by się nimi nie interesował :) Szkoda tylko że wiekszość fortu jest zamknięta, to znaczy pomieszczenia wewnątrz. A właśnie zwiedzanie wnetrza fortu dodaje smaczku do każdej wyprawy :)

Teraz poczekamy i zobaczymy, czy będzie tam wkońcu muzeum czy też nie, bo jak wiadomo plany są planami, a realia nie zawsze idą z nimi w parze. A jeżeli plan się uda, to też się tam wybierzemy 8), i porównamy co się zmieniło a co nie :mryellow:

:arrow: Skromną byliśmy ekipą na wyprawie, ale autobus którym jechaliśmy też zbyt wielki nie był, więc wszyscy i tak byśmy się nie zmieścili :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrowionka :P

No Miro zapewne (odnośnie zwiedzania wnętrza) choć mnie jak na razie najbardziej podobało się zwiedzanie Barycza i galerii strzeleckiej w kaponierze przeciwstoku.

Ale z tego co widzę po fotach to Tonie podobne do Rajska są więc mniej więcej mogę sobie wyobrazić jak to wygląda.

ehh no cóż... los nie wybiera. Może kiedyś dane mi będzie zobaczyć F44

Łukasz

Co do podobieństwa do innych fortów to akurat Fortu Tonie nie można porównać do żadnego, owszem do Rajska lub innych fortów artyleryjskich można by go porównywać ale do ok 1910 roku kiedy to został gruntownie przebudowany i do dziś stanowi jedyny przykład Fortu artyleryjskiego który został opancerzony :twisted:

cytat na potwierdzenie: "Jest to obiekt, który stanowi wyjątkową wartość na tle reszty zbioru zabytkowych umocnień Krakowa a nawet i tego rejonu Europy. Ten fakt wynika przede wszystkim z przetrwania w strukturze i formie łatwo rozpoznawalnych zmian w sztuce obronnej. Zmiany te dokonały się na przełomie XIX i XX wieku, jako przejście z epoki fortów artyleryjskich (lata 70 – 80 XIX w.) w epokę fortów pancernych (lata 90 aż do wybuchu I wojny światowej). Dodatkowo ta unikatowa wartość obiektu wynika z faktu, że zachowały się tu specjalistyczne elementy wyposażenia obronnego: wysuwalno - obrotowe wieże pancerne jak również obserwacyjno - bojowa kopuła pancerna, które zachowały się do dziś, choć w stanie niekompletnym z uszkodzeniami."

Miro

A przecież zwiedzaliśmy cały schron główny ;) , owszem wejścia do kaponier zamurowane :evil: ale fragment koszar szyjowych od środka też widzieliśmy. Poza tym koszary jak koszary wszędzie są mniej więcej podobne. No można było jeszcze do paru schronów pogotowia i do kaponiery w fosie (przez okienko :P ) gdzie spał sobie śliczny malutki nietoperz :D Z Najważniejszych elementów czyli wież pancernych to tylko od góry, ale jak poprzednio byliśmy to wieże też były niedostępne :roll: miejmy nadzieję że za nie długo będą dostępne dla zwiedzających ;)

Dodatkowo jeszcze ten fort ze względu na znaczne odizolowanie zyskał wg mnie niesamowitą wartość wyrosła w nim bowiem najprawdziwsza, co prawda środkowo- europejska, ale jednak Dżungla :bemused: gdzie pojawiły się nie tylko gatunki roślin nie spotykane w innych fortach ale również bogaty świat zwierzęcy, który zwęszył nasz czworonożny uczestnik misji :bemused:

aha no i jeszcze zapomniałabym o jedynym takim tradytorze w całej Twierdzy Kraków z zachowanymi elementami żelaznymi jak choćby szyny i klatka na reflektor.

ps. hehe nietrudno się zorientować że Tonie to jeden z moich najbardziej ulubionych fortów ;)

tz właśnie dlatego pisałem, że z obserwacji zdjęciowej - głownie kaponiery czy zazielenienie terenu. Ja wiem że jest on całkiem inny od pozostałych (google earth, mapy, plany i inne komiksy), ale w czasie oglądania zdjęć właśnie Rajsko mi się skojarzyło jako pierwsze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...