Skocz do zawartości

Forteczna Misja Nocna

Wojciech
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jest już temat-wyjaśnienie :mrgreen:

Na poprzednich Fortecznych Misjach jak i Wyprawach KTK narodził się temat: Fortecznej Misji Nocnej(nie mylić z Wieczorową :mryellow: )

Wyglądało by to następująco: Spotkanie gdzieś w okolicach Fortu jak zwykle jego "zwiedzenie"

następnie przygotowanie do ogniska(takowe jak najbardziej wchodzi w grę :> , nawet jest taki powód tychże Misji ;) ) i w porównaniu do Misji z ogniskiem nie trwało by to do wieczora :D , ani póżnych godzin już nocnych :lol: lecz do rana :mryellow: -pytanie dlaczego? bo najłatwiej z powrotem jest, a w grę wchodzi Fort 51 Rajsko

Jest w nim komfort, jak by nie patrzeć :arrow: schrony, :arrow: dojścia do kawern, :arrow: kawerny, :arrow: koszary , a więc jest gdzie przenocować tylko jakieś karimaty, pianki, śpiwory i już :>

Jeśli mowa o "czuwaniu" to też może być co by ognisko nie za szybko zagasło :P

tyle ode mnie mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie(przynajmniej część :? ) watpliwości :lol:

Tyczy sie to osób, którzy nie byli wtajemniczeni w to przedsięwzięcie :devil:

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 2 tygodnie później...

Mnie jak wspomniał Adam też pasuje. Bardziej chyba 26 lipiec ale na razie obojętne który termin. Fort Rajsko - super - mieszkam stosunkowo nie daleko, do tego w zasadzie go nie zwiedzałem a wiem że jest jednym z ciekawszych - tak, że jak najbardziej jestem za :)

Myślę, że klimacik po ciemku będzie niepowtarzalny :mrred:

No to zdecydowanie prowadzi termin: 26 lipca :mrgreen:

Pora wziąść teraz pod uwagę:

- będziemy robić ognisko samo czy z kiełbaskami?

- godzina zbiórki?

- czas przebywania tam :mrgreen: (poważnie: raczej nie będziemy tak długo jak się mówiło na 29 wyprawie KTK)

- jakieś atrakcje :mrgreen:

- wasze propozycje jakieś

Ja proponuje godzine zbiórki 21:00-21:15 pod fortem 51 rajsko. Oczywiście musi być obowiązkowe pieczenie kiełbas na ognisku, zwiedzanie i robienie zdjęć w nocy.Mam pytanie odnośnie drzewa na ognisko: czy musimy przywieźć drewno z sobą na ognisko czy będzie na miejscu ? Im więcej będzie osób tym będzie lepiej i bezpieczniej.

Bartek,

- z godziną zbiórki nie jest to takie łatwe... po prostu tam nie ma łatwego dojazdu autobusami MPK i to jeszcze w soboty wieczorem w okresie wakacyjnym :)

Myślę, że godzina, którą podałeś jest sensowna :)

- ognisko z pieczeniem kiełbasek :) może być ale sporo zależy od pogody jaka wtedy będzie (np. by nie lało mocno)

- zwiedzanie Rajska w takiej porze jest naprawdę niesamowite: wszystko całkiem inaczej wygląda niż w ciągu dnia (a byłem już tam kiedyś; na FMW, z Joanną) :)

- oczywiście zdjęcia będą robione ;) choć w większości z użyciem lampy błyskowej co niestety psuje atmosferę :/

Bartek, jak będziesz to otrzymasz zaległą wygraną: koszulkę z logo naszej strony :)

Fortyck - czas przebywania tam (poważnie: raczej nie będziemy tak długo jak się mówiło na 29 wyprawie KTK)

Im dłużej tym lepiej ;) miejsce przecież fantastyczne :mrred: i wogóle po co się spieszyć, wtedy będzie "super" przygoda ;)

Wydaje mi się, że godz 21 może być nieco zbyt późna. Aktualnie ok 21.30 robi się ciemno, 26 lipca będzie jeszcze wcześniej ciemno :mryellow:

A wydaje mi się, że wartoby zobaczyć np. zachód słońca. No ale nie wiem jakie są prawa misji nocnych. Może właśnie chodzi o to żeby było już porządnie ciemno.

Spod fortu Prokocim do fortu Rajsko jest kawałek więc pasiłoby wziąść to pod uwagę i zebrać się w Prokocimiu wcześniej.

Joanno, rozumiem, że 26 będziesz, to super!

Co do ogniska jestem za. Może być malutkie a i tak będzie miało swój urok.

Kiełbaski to podstawa i może jakieś piweczko, bądź dwa :)

Co do zdjęć, bo też bardzo mnie interesują.

Z lampą błyskową to jednak nie to co tygrysy lubią najbardziej.

Teraz będzie całkiem ciemno, a chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie pewna idea co do zdjęć w forcie, którą możnaby przy tak dobrej okazji zrealizować.

Mianowicie może przynieść świeczki i rozstawić wewnątrz pomieszczeń (są tam takie odpowiednie?) podczas robienia zdjęć. I fotki wtedy pstrykać of koz ze statywu bez lampy.

Co Wy na taki szatański pomysł? Może nie posądzą nas o odprawianie czarnej mszy :devil: A myślę, że takie oświetlenie może być niesamowite.

Co do pozostawania do rana to nie jestem przekonany.

Dużo zależy od pogody i ilości chętnych.

Ale nie mówię nie. Tylko trzeba będzie ustalić wcześniej jak będzie i czy brać spiwór i karimatę. No i zapasy wziąść odpowidenie :D

Grdalus, pomysł ze świeczkami jest wyśmienity :D

Co do godziny i zbiórki przed Prokocimiem: spoko, zdążymy na spokojnie dojść do Rajska :)

Napiszę czemu nie widzę sensu przebywania do rana:

- nie mamy żadnych gwarancji bezpieczeństwa (jakby wszyscy usnęli, a jakby nawet ktoś stał na straży... nie wiemy o sobie za dużo)

Rozumiem, że do rana to chciałyby (z oczywistych względów) być osoby z dalszych rejonów Krakowa (nie mają - w przeciwieństwie do tych co mieszkają najbliżej, mogą pieszo bez problemu i w miarę szybko dojść - jak na piechotę wrócić).

Uważam, że nie ma naprawdę sensu (przynajmniej na tej FMN) przebywania w forcie do samego rana, góra do założmy godziny 2 lub 3.

I proszę nie pisać w stylu: jak nie chcesz być do rana to sobie idż kiedy będziesz tylko chciał.

Też wezmę :mrred:

Tylko oby z tego wszystkiego nie zapomnieć wziąść zapałek :mrgreen:

Wracając jeszcze do sprawy powrotu uczestników najdalej mieszkających: jeśli będzie Bartek z ojcem to mogą wziąść z powrotem góra 3 osoby, tak Bartku? no chyba, że ktoś jeszcze będzie autem (Iza i Kuba)...

Może pora też poruszyć pewną sprawę: które dokładnie miejsce w Forcie Rajsko wybieramy na naszą FMN? :)

To samo co było w końcówce 29 wyprawy KTK czy raczej całkiem inne (zalecane)?

Pamiętajmy, że w koszarach głównych jest spore echo :roll:

Hej HEj Widzę że temat się pięknie rozwija. :mrgreen:

Świeczki super pomysł, brawo Grdalus jeśli chodzi o kwestie czy będę - noc w forcie Rajsko beze mnie ;) Admin wie że to by nie przeszło :P

Co do godziny zgadzam się z Grzesiem że można by ciut wczesniej :)

Sprawa nocowania równiez i mi wydaje się dyskusyjna - jesli chodzi o rozwiązanie problemow powrotnych to myslę że nocny specerek do najbliższego przystanku nocnych autobusow, (ktorych odjazdy należałoby sobie wcześniej sprawdzić), nikomu nie zaszkodzi ;)

To pozostaje mi tylko sakramentalne hasło :P

Panowie proszę zamawiać pogodę ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...