Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po przemyśleniach w czasie ''przenoszenia'' pewnego bardzo ciekawego artykułu pt. ''Rozbita eskadra'' (pojawi się na stronie www.fortyck.pl w dziale Artykuły, ale na stronie głównej będzie przez jakiś czas widoczny) naszedł mnie właśnie pomysł bardzo godny tego co przeczytacie w tym artykule...

Zatem po przeczytaniu tegoż artykułu, wykażcie pokorę i zróbmy nietypową FM na.. Cmentarz Rakowicki, by zapalić symboliczne ognie pamięci, tym którzy nie doczekali niepodległej Polski walcząc u boku zaborczych Austro - Węgier.

Nie mam na razie daty na takie odświętne wyjście, ale na pewno to będzie albo w sobotę lub niedzielę listopada 2008 r.

Opublikowano

Pomysł I klasa

w sumie będąc dziś u mnie na cmentarzu, myślałem właśnie czy by się nie wybrać na kwatery żołnierzy z okresu CK

Opublikowano

Przychodzi mi na myśl tekst sabaton, który poznałem przy okazji ostatniej wyprawy ;)

"Always remember, a fallen soldier

Always remember, fathers and sons at war"

Pomysł bardzo dobry zobaczymy jak będzie z wykonaniem.

Jeśli będę miał czas to chętnie do Was dołączę.

Opublikowano

Pomysł wspaniały, i jakże odmienny :P no i oczywiście tematyczny. Pozatym nie powinno się zapominać o tych, którzy właśnie w tamtym okresie walczyli...

Być będę, bo nie wypada nie być :P :D

Opublikowano
odnośnie artykułu to mój ś.p. ojciec pracował niedaleko (kilkanaście kilometrów) od Wiener Neustadt :) więc wiem gdzie produkowali Albatrosy ;) ;) ;) ;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
:!: 8 Listopad i do tego sobota to bardzo dobry termin, mam nadzieje że będzie liczna grupa KTK. Lepiej żeby nie padało, ale jaka będzie pogoda to będzie, nie może to w żadnym stopniu wpłynąć na jakże odmienną FM. :)
Opublikowano

Data: 8 listopada

Miejsce zbiórki: na pętli autobusowej Nowy Kleparz

Godzina zbiórki: 10:30 - 11:15

Po drodze miniemy Lunetę Warszawską, ot, mamy na tyle czasu a jest to nie tak daleko.

Opublikowano

No i było dziś super; pogoda jako taka dopisała/nie dopisała (mgliście, czasem tak powiało chłodem, że... Grdalus ubierał czapkę i rękawiczki) :)

Na FM wyjątkową przyszli: Grdalus, fortyck, MRu, Łukasz i Kasia, a w czasie zwiedzania natknęliśmy się na Bartka z ojcem.

Na zabytkowym cmentarzu Rakowickim; bardzo piękne stare grobowce, pomniki:

http://img143.imageshack.us/img143/5681/fm081108vg1.jpg

Po długich poszukiwaniach znależliśmy grób pilota z czasów Austro - Węgier, bohatera artykułu pt. ''Rozbita eskadra''.

Jak wspomina MRu nie odnależliśmy grobu Antoniego Stawarza...

Po drodze na Rakowice, obeszliśmy Fort Luneta Warszawska, nawet wewnątrz byliśmy ;)

Opublikowano

Dokładnie jak napisał Adam.

W ogóle to ja byłem pierwszy raz na cm. Rakowickim i mnie normalnie zatkało...

Ale wypad w 100% udany pomimo nieznalezienia grobu A. Stawarza

Opublikowano
No było nieźle, chociaż ja za cmentarzami nie przepadam. Nieco chłodno momentami było ale ogólnie bardzo w porządku :) Czapeczka, rękawiczki i szalik przydały się bardzo w przeciwieństwie np. do dzisiejszej misji do Bibic gdzie były jak najgardziej zbędne :)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...