Skocz do zawartości

Cm. Rakowice

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Po przemyśleniach w czasie ''przenoszenia'' pewnego bardzo ciekawego artykułu pt. ''Rozbita eskadra'' (pojawi się na stronie www.fortyck.pl w dziale Artykuły, ale na stronie głównej będzie przez jakiś czas widoczny) naszedł mnie właśnie pomysł bardzo godny tego co przeczytacie w tym artykule...

Zatem po przeczytaniu tegoż artykułu, wykażcie pokorę i zróbmy nietypową FM na.. Cmentarz Rakowicki, by zapalić symboliczne ognie pamięci, tym którzy nie doczekali niepodległej Polski walcząc u boku zaborczych Austro - Węgier.

Nie mam na razie daty na takie odświętne wyjście, ale na pewno to będzie albo w sobotę lub niedzielę listopada 2008 r.

Przychodzi mi na myśl tekst sabaton, który poznałem przy okazji ostatniej wyprawy ;)

"Always remember, a fallen soldier

Always remember, fathers and sons at war"

Pomysł bardzo dobry zobaczymy jak będzie z wykonaniem.

Jeśli będę miał czas to chętnie do Was dołączę.

• 3 tygodnie później...

No i było dziś super; pogoda jako taka dopisała/nie dopisała (mgliście, czasem tak powiało chłodem, że... Grdalus ubierał czapkę i rękawiczki) :)

Na FM wyjątkową przyszli: Grdalus, fortyck, MRu, Łukasz i Kasia, a w czasie zwiedzania natknęliśmy się na Bartka z ojcem.

Na zabytkowym cmentarzu Rakowickim; bardzo piękne stare grobowce, pomniki:

http://img143.imageshack.us/img143/5681/fm081108vg1.jpg

Po długich poszukiwaniach znależliśmy grób pilota z czasów Austro - Węgier, bohatera artykułu pt. ''Rozbita eskadra''.

Jak wspomina MRu nie odnależliśmy grobu Antoniego Stawarza...

Po drodze na Rakowice, obeszliśmy Fort Luneta Warszawska, nawet wewnątrz byliśmy ;)

No było nieźle, chociaż ja za cmentarzami nie przepadam. Nieco chłodno momentami było ale ogólnie bardzo w porządku :) Czapeczka, rękawiczki i szalik przydały się bardzo w przeciwieństwie np. do dzisiejszej misji do Bibic gdzie były jak najgardziej zbędne :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...