Skocz do zawartości

Fort Bibice

Gość Lukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"9.11.2008 zbiórka na nowym kleparzu przy wysepce autobusu 287 między 10:15 do 10:30

Autobus jedzie o 10:40 "

jak pisałem wcześniej...

Kaj się coś zmieni to też dam znać (ale raczej się nie zmieni)

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jedno pytanie a własciwie propozycja . Moze po zwiedzeniu fortu w Bibicach , wstąpimy jeszcze do fortu w Zielonkach ? :?:
Opublikowano
Ja tam zawsze jestem chętny zobaczyć więcej. Tak sobie oglądam google earth i tam jest stosunkowo nie daleko też do fortów w Węgrzcach ;) Ale to już jak pogoda pozwoli i jak będą chęci. Nie znam tamtych fortów, jest tam co oglądać? Jest gdzie wleźć ? Daleko tam jest?
Opublikowano

Bibice całe nasze, Marszowiec (Zielonki) jak nie ma nikogo na strzelnicy na wale artyleryjskim to można wejść (proforma można spytać w hotelu czy można zobaczyć - do tej pory nie odmawiali), Kaponiery i fosa możliwe do oglądnięcia.............. dalej w okolicy są trzy baterie, które można zobaczyć - po drodze na tereny fortów mamy w polach szaniec (nie byłem). Co do Węgrzc... - CLOSED i po sprawie - Łysa Góra też CLOSED i też po sprawie

A najlepiej będzie spojrzeć na to

http://img357.imageshack.us/img357/3598/plantmkw7.jpg

Opublikowano
Jak dla mnie ok. Z tego co widzę , to nie jest to daleko od siebie , a i walowy krajobrazowe ( :P ) niezłe . Nigdy nie byłam w tamtych okolicach więc jak dla mnie BOMBA . :twisted:
Opublikowano
Byle tylko pogoda była to jestem zwolennikiem zobaczenia wszystkich szańców, baterii, schronów. Wszak - Ruch to zdrowie! Też oglądałem tą okolicę na google i te szańce fajnie wyglądają jak wysepki wśród pól. Byle tylko nie było takiej mgły jak wczoraj i dziś. Nie powiem nastrojowa ale przy dłuższej wycieczce może być uciążliwa a i na fotkach kiepsko się prezentuje. Ale w każdym razie, bez względu na pogodę nie wymiękam :)
Opublikowano
Schron Marszowiec chyba jest na terenie zamkniętym, ale to wyjdzie w praniu :)
Opublikowano

Nie zapeszając jutrzejszej FM do Bibic... ale szykuje się niezła wycieczka, żeby to tylko wycieczka... to także prawdopodobnie ognisko (ale niestety dziś nic nie kupiłem na nie... poza... browarem i chipsami :mrgreen: :mrgreen: )... oraz niesamowity klimat Fortu Bibice...

Nie wspominam o tym, że zwiedzimy w okolicy inne forty ;)

Opublikowano

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Ja się jutro zaopatrzę w rzeczy pitne i jadalne, bo też nie zdążyłem. Ale jak zarazie ładuję akumulatory do latary

Opublikowano

Jadę z Bielska około 8:00, mam nadzieję się wyrobić na tę 10:30...

287 jedzie m.in. przez Prądnicką... na przystanku Lekarska będzie o 10:45... może wtedy bym wsiadł?

608165122 - ślicznie proszę o jakąs wiadomość w okolicy 10:00, najpóźniej tej 10:30, jak się ma zbiórka; oczywiscie jesli sam wczesniej nie zdołam się z Wami jakkolwiek skontaktować. Będę wprost z podróży, więc nie będę miał ze sobą wielkiego ekwipunku nadającego się do fortołażenia :|. Niemniej jednak, bardzo chcę zdążyć :)

Opublikowano

Było niesamowicie, Łukasz miał rację :mrgreen:

Ale po kolei...

Przyszli wczorajsi uczestnicy oraz nowy uczestnik; Grdalus zaprosił znajomą.

O godz. 10:40 odjechaliśmy autobusem 287 do Zielonek, w pobliże Fortu Zielonki (Marszowiec) i od tamtejszej pętli aut., poszliśmy do Fortu Bibice...

Pogoda dopisała niesamowicie (rano była tak potworna mgła...) w porównaniu do wczorajszej FM: bardzo cieplutko, niebo piękne...

W Forcie Bibice pozwiedzaliśmy wnętrza (trzeba było przejść przez dziurę w oknie - wszystkie okna i drzwi zamurowane), co nieco postraszyły nas duchy - duchy ale dewastacji wnętrz obiektu - ale Fort robi niesamowite wrażenie ;)

Po oględzinach wnętrz: pora na wspomniany przez Łukasza plan; odkopania nieco miejsca wieży pancernej, co widać będzie na fotkach i filmie :)

A zaraz potem pora na wspomniane też... ognisko ;) wszyscy bez wyjątku wzięli się za zbieranie chrustu :D

I zaczęło się...

Potem poszliśmy jeszcze zobaczyć baterie Fortu Zielonki oraz sam Fort Zielonki, sporo się nachodziliśmy, ale nikt nie narzekał ;)

Tak ogólnie w skrócie wyglądała dzisiejsza FM pomysłu Łukasza :)

Wkrótce będą na stronie: zdjęcia oraz sporo filmu :D

Czekam też na Wasze zdjęcia do umieszczenia na stronie.

Opublikowano

God damn, nie zdążyłem niestety... ale tak to jest, jak się cała rodzinka wybiera :(. Może następnym razem... ech.

Niemniej jednak byłem z Wami myślami i sercem, bo choć do Krakowa dotarłem po 12:00, to w Bibicach byłem już duuużo wcześniej - chęciami ;). Poproszę o zdjęcia, o których mowa była wyżej, bo sprawdzić muszę, czy dobrze sobie to wszystko wyobrażałem... :)

Opublikowano

Cześć wszystkim fortecznym maniakom!

W drodze powrotnej w autobusiku 287 było lekkie kiwanko głową a w tramwaju nr 9 to już praktycznie przysypiałem jak hutnik po nocce , ale udało mi się zgrabnie przyjechać ;)

Po wrzuceniu małego obiadku na ruszt i odpaleniu puszeczki tyskiego czas na podsumowanie dzisiejszej misji.

1. Towarzystwo - 1 klasa

2. Pogoda w skali 1-6 - 6 , po prostu cieplutko, niebieskie niebo, nieliczne chmurki bardzo dobre do fotek, zero wiaterku, lekko zamglone krajobrazy, kolorowe liście - miodzio

3. Fort Bibice - super, umiarkowanie ciemne wnętrza, nieco zdewastowany i skorodowany ale mroczny i niesamowity.

4. Fort Zielonki - również super, wleźliśmy nawet tam gdzie teoretycznie pewnie nie wolno :) - kaponiery barkowe, czołowa, główna poterna, wały, fosa

5. Fotki (zaraz podrzucę linka), nawet dość dobrze wyszły, mimo, że zapomniałem tulejki i filtr trzymałem jak sierota w łapie.

fotki:

http://www.grdalus.lama.net.pl/A/Bibice.zip

Poza tym jak zwykle mimo wcześniejszych planów znowu wszystko zostawilem na ostatnią chwilę i nie zabrałem podstawowego ekwipunku jak browara, noża, kanapek.

Ale w kwestii wyżerki zostałem poratowany za co dziękuję.

Postaram się poprawić następnym razem :mryellow:

Opublikowano

aj aj aj no i co ja mam jeszcze napisać jak już wszystko napisaliście...

Tak czy siak, odsłaniany przeze mnie fragment pierścienia wieży pancernej tak naprawdę chyba był granicą stropodachu, ale utrzymujmy, że jednak to było związane z wieżą pancerną bo zbytnio się na to napaliłem :P

Poza tym fucktycznie - towarzystwo super - dużo śmiechu i zabawy (wspólne latanie po hakach pod sufitem fortu z nową koleżanką :D, wyciekająca podpałka grilowa, rozkładające się zwłoki czegoś, przy baterii fortecznej i masa błota na butach.

Opublikowano

Grdalus, ja też usypiałem nieco ze zmęczenia (to jest tak jak się siądzie po tylu godzinach na stojąco czy kucąco) :mrgreen: ale tak to fizycznego zmęczenia nie odczuwam...

Łukasz, no masy błota to tak nie było znów; tyle, że buty się nieco pobrudziły od błota :mrgreen:

MRu, duchy mi wyszły na fotkach z Bibic :mrgreen:

Mam plan na kolejną FM... więcej w temacie o planach na kolejne Forteczne Misje :)

Opublikowano

Podpis żołnierza na murze .

http://photos122.nasza-klasa.pl/dev214/0/523/846/0523846345.jpg

Grób Księzy w Baterii Fortecznej :shock:

http://photos116.nasza-klasa.pl/dev203/0/523/859/0523859499.jpg

" coś " na schodach ;)

http://89.149.227.139/dev267/0/523/878/0523878386.jpg

Opublikowano

kurde strasznie załuje ze nie mogłem pojechać ale no cóż.....

Fajny duch na tych schodach...

Fort z tego co widziałem na fotkach musiał robić niezle wrażenie no nic muwi sie trudno moze nastepnym razem :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...