MrM___ Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Wiecie cos o tunelach ewakuacyjnych z twierdzy Kraków. Mianowicie chodzi mi o pierwszy pierścien tj Wawel. Bo włąsciciel pewnej kamienicy na Zwierzynieckiej mówi mi, że budynek lezacy na jego działce - zwany dalej "kamienica" bł austriackimi koszarami pod ktorymi zaczyna sie tunel biegnący pod wawel. Sztolnia- chyba tak to nazwał. Jak myslicie to prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 zależy gdzie lezy ta kamienica . np. przy ulicy Rajskiej , w budynku w którym aktualnie miesci się biblioteka wojewódzka , było by to niemożliwe , ze względu na podłoże ( tzw. Piaski [ chodzi o okolice]) . Wiele jest takich opowiesci , niestety nikt jeszcze nie udowodnił czy coś takiego naprawdę istnieje . Słyszałam też o jakich tunelach w forcie 38 Skała . :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frangern Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Pierwszy post od dłuższego czasu... Wydaje mi się, że opowieści o tunelach raczej trzeba zaliczyć między "twórczość" mieszkańców okolic danych fortów. Takie pewno skojarzenia... tajemnicze, stare budowle to i pewno będą tunele.Możliwe, że opowieści o tunelach "wzięły się" z informacji o kawernach wykuwanych podczas I wojny światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 W mieście jest dość dużo tuneli bądź obiektów za takie uważanych. Skąd takie wnioski?Sam byłem w tunelu pod betonową płytą ówczesnego krakowskiego lotniska, choć nikt o nim nie wie. Słyszałem także o innych, choć faktycznie mogły być to bajki, "legendy" jednak zawsze mają coś z prawdy. Aktualnie mieszkam bardzo blisko fortu Łysa Góra i zainteresowałem się tym:http://www.tpfkrakow.netax.info/fa/tk/ro/5rejobr/kawerny/foto/04.jpg Z braku czasu nie mogę zagłębić się w literaturę, by zdobyć jakieś informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Nie istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pozatym , to nie " Tunel " tylko kawerna . :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi