MRu Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Słyszałam kilka interpretacji pewnej legendy o żołnierzu stacjonującym w forcie i jego nocnej przygodzie z duchami . Podobno , gdy w nocy jeden z żołnierzy opuścił teren fortu , idąc za nasilającymi sie głosami , te odcieły mu drogę , i jakaś dusza prosiła o chrzest . Potem , podobno , kilka innych duchów goniło go do bramy , a gdy ten ja zamknął , usłyszął głuche tąpnięcie , jakby uderzenie ręką o drewnianą bramę . Następnego poranka , na bramie , widniał wypalony ślad dłoni . Po zakończeniu służby , żołnież ten postawił w okolicy kapliczkę . ( interpretacja oczywiście na podstawie legendy zamieszczonej na www.fortyck.pl l ) _____ Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatarczuk Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Mi sie podoba ogólnie ta legenda ale poza tą odbitą ręką to nie bardzo odbiega od wersji na stronie niestety to tylko legenda choć nie chciałbym uciekać przed duchami (słaba kondycja) . Odbita ręka dodaje troszkę tragizmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 W forcie Bibice nie było drewnianych bram!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 W samym forcie owszem nie było , ale na miejscu półstałego dzieła obronnego , które tam stało , owszem były ;) Poza tym , w każdej legendzie jest trochę prawdy trochę mitów . _____ Przed duchami nie zamierzam uciekać :mrgreen: :twisted: Ja im pokaże :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 a mnie to tam dzwoni czy są tam duchy czy nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 I dobrze . Trza się bać żywych a nie umarłych Umarły krzywdy nie zrobi . A pozatym ... heh ... mity i legendy ... pff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Półstałego dzieła obronnego.... można więcej informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 na temat tego dzieła nie zachowało sie chyba duzo informacji . przynajmniej nie mogę znalesć ich w necie . pozatym to tylko LEGENDA !Istnieje też możliwosć ze w początkowych latach służby była tam brama drewnina , natomiasy póżniej zaftąpiono ja inną .________________________________________________________________ "...Na to Szymon przeżegnał się i odpowiedział: - Skoro jesteś pan, to ja ciebie chrzczę Jan, a skoro jesteś panna, to chrzczę ciebie Anna. Odgłosy umilkły. Żołnierz już wracał do Fortu, gdy się ponownie spotęgowały, jakby kilka duchów go goniło, stukocząc przy tym łańcuchami. Przerażony wbiegł do Fortu, zamykając za sobą potężną, drewnianą bramę. W tym momencie usłyszał mocne, głuche uderzenia we wrota ręką, po czym odgłosy ucichły..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 A propos duchów: Byłem wczoraj na "mini" wyprawie na F48 i F48a. Dziś przeglądając zdjęcia, jedno przykuło moją uwagę: http://img441.imageshack.us/f/img0342n.jpg/ Dla tych którzy nie zauważyli: http://img96.imageshack.us/f/img0342duch.jpg/ PS. Nikogo nie było w środku, moi koledzy chodzili na dachu, gdy zrobiłem to zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Hmmm Bartek nie pal tyle zioła :rolleyes: ja tam nic nie widzę - tylko smieci :bemused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) Podaj lepiej namiary na swojego dostawcę :D Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez Grdalus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 :lol: :lol: jak to się mówi, ludzie widzą najczęściej to co chcą zobaczyć a nie to co widać naprawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 A ja na tym drugim zdjęciu to chyba czesia zobaczyłem z Włatcuff Móhhh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi