MRu Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Słyszałam kilka interpretacji pewnej legendy o żołnierzu stacjonującym w forcie i jego nocnej przygodzie z duchami . Podobno , gdy w nocy jeden z żołnierzy opuścił teren fortu , idąc za nasilającymi sie głosami , te odcieły mu drogę , i jakaś dusza prosiła o chrzest . Potem , podobno , kilka innych duchów goniło go do bramy , a gdy ten ja zamknął , usłyszął głuche tąpnięcie , jakby uderzenie ręką o drewnianą bramę . Następnego poranka , na bramie , widniał wypalony ślad dłoni . Po zakończeniu służby , żołnież ten postawił w okolicy kapliczkę . ( interpretacja oczywiście na podstawie legendy zamieszczonej na www.fortyck.pl l ) _____ Co o tym sądzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatarczuk Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Mi sie podoba ogólnie ta legenda ale poza tą odbitą ręką to nie bardzo odbiega od wersji na stronie niestety to tylko legenda choć nie chciałbym uciekać przed duchami (słaba kondycja) . Odbita ręka dodaje troszkę tragizmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 W forcie Bibice nie było drewnianych bram!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MRu Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 W samym forcie owszem nie było , ale na miejscu półstałego dzieła obronnego , które tam stało , owszem były ;) Poza tym , w każdej legendzie jest trochę prawdy trochę mitów . _____ Przed duchami nie zamierzam uciekać :mrgreen: :twisted: Ja im pokaże :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukasz Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 a mnie to tam dzwoni czy są tam duchy czy nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MRu Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 I dobrze . Trza się bać żywych a nie umarłych Umarły krzywdy nie zrobi . A pozatym ... heh ... mity i legendy ... pff Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Półstałego dzieła obronnego.... można więcej informacji na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MRu Posted November 8, 2008 Author Report Share Posted November 8, 2008 na temat tego dzieła nie zachowało sie chyba duzo informacji . przynajmniej nie mogę znalesć ich w necie . pozatym to tylko LEGENDA !Istnieje też możliwosć ze w początkowych latach służby była tam brama drewnina , natomiasy póżniej zaftąpiono ja inną .________________________________________________________________ "...Na to Szymon przeżegnał się i odpowiedział: - Skoro jesteś pan, to ja ciebie chrzczę Jan, a skoro jesteś panna, to chrzczę ciebie Anna. Odgłosy umilkły. Żołnierz już wracał do Fortu, gdy się ponownie spotęgowały, jakby kilka duchów go goniło, stukocząc przy tym łańcuchami. Przerażony wbiegł do Fortu, zamykając za sobą potężną, drewnianą bramę. W tym momencie usłyszał mocne, głuche uderzenia we wrota ręką, po czym odgłosy ucichły..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Kocot Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 A propos duchów: Byłem wczoraj na "mini" wyprawie na F48 i F48a. Dziś przeglądając zdjęcia, jedno przykuło moją uwagę: http://img441.imageshack.us/f/img0342n.jpg/ Dla tych którzy nie zauważyli: http://img96.imageshack.us/f/img0342duch.jpg/ PS. Nikogo nie było w środku, moi koledzy chodzili na dachu, gdy zrobiłem to zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krydo Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 Hmmm Bartek nie pal tyle zioła :rolleyes: ja tam nic nie widzę - tylko smieci :bemused: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grdalus Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 (edited) Podaj lepiej namiary na swojego dostawcę :D Edited August 17, 2010 by Grdalus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miro Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 :lol: :lol: jak to się mówi, ludzie widzą najczęściej to co chcą zobaczyć a nie to co widać naprawdę Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbcioo Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 A ja na tym drugim zdjęciu to chyba czesia zobaczyłem z Włatcuff Móhhh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts