fortyck Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgodnie z zapowiedzią, oto i właściwy temat o naszej Fortecznej Misji, która odbędzie się już 6 grudnia 2008. A tym razem w planach mamy wyjście też wyjątkowe: wzgórze Kaim i pomnik upamiętniający powstrzymanie tam Rosjan przed ich natarciem na Kraków... Twierdzę Kraków... w dniu 6 grudnia 1914 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 No świetnie świetnie . Jak dla mnie ok. bo rzadko bywam w tamtych okolicach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Jak pisałem wcześniej proponuję do planu wycieczki dołożyć fort Prokocim bo sam obelisk to trochę nuda ;) Sprawdziłem na Google Earth , odległość od obelisku do fortu nie najkrótszą ale spokojną drogą to 4 km. Oczywiście dużo zależy od pogody. Ja znam te okolice więc nie ma możliwości żebyśmy się zgubili. A fort Prokocim to jest jakby nie było konkretny kawałeczek fortu :PA jakie propozycje miejsca zbiórki? Bo niektórzy będą mieli dość daleko ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 no np ja ale spokojnie - dojadęmoże pod F0 się spotkamy (tylko, mam nadzieję, że się strzelać na forcie nie będą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Co do miejsca naszej zbiórki... oczywiście, że najlepiej przed Fortem 50 Prokocim (jak zawsze tam gdy wędrujemy w tamte pobliskie okolice). Wiem, że sam pomnik to za mało, dlatego propozycję najpierw zwiedzenia Fortu Prokocim (o ile nie będzie tam strzelań) a póżniej wzgórza Kaim przyjmuję ciepło :D Ale teraz przez budowę obwodnicy się (okolice Kaim) tam pozmieniało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Co do budowy obwodnicy to myślę, że poradzimy sobie ;)A dla mieszkańców Krzeszowic i nie tylko proponuję powrót szynobusem do dworca głównego z Bieżanowa (przystanek koło drożdżowni), świetna sprawa w cenie biletu MPK 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Jedno pytanie . Czy do fortu Prokocim , idzie sie tą samą ulicą , co do szpitala w Prokocimiu ? Google Earth mówia wszystko , ale lepiej się upewnic . Jak tak to mam łątwy dojazd 13 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Tą samą ul. Kostaneckiego: Należy wysiąść z tramwaju/autobusu na przystanku Prokocim Szpital (można pytać też o Tesco)W zależności czym się przyjedzie to są trzy przystanki oddalone od siebie o kilkadziesiąt metrów - oznaczyłem żółtymi kropami ;)Tramwajowy: 3, 9, 13, 23, 29Autobusowy: 103, 144, 204, 244, 304, 502Autobusowy: 163, 173, 133Dalej idzie się w górę ulicą Kostaneckiego, po czym skręca w prawo w Medyczną. W kępie drzew po lewej ukrywa sie nasze forcisko :mrred: Odcinek z przystanku do fortu to jakieś 600 metrów.W Google Earth nawet są moje trzy fotki fortu ;) [nie chwaląc się oczywiście] Na screenie zaznaczyłem też miejsce gdzie w lasku są jakieś nierówności terenu które wyglądają mi na jakieś pozostałości okopów czy zasieków? http://images25.fotosik.pl/294/cc48d646525dc314m.jpg No a cała trasa od przystanku do obelisku Kaim ma ok. 4,6km i może wyglądać tak:http://images33.fotosik.pl/404/d40e8ce4fe30b606m.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Dzięki wielkie Grdalus . Prokocim to zupęłnie druga częsc krakowa . A na FM na Kaim będe na 95 % ( 5% uzależnione od stanu zdrowia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Właśnie znalzłem stronkę z planem i fotką o którą kiedyś mi chodziło. Właśnie ten plan i fotka bardzo rozbudzają moją wyobraźnię, a chodzi mi o miejsca które będziemy zwiedzać 6 grudnia.Mianowice:Kaim:http://www.tpfkrakow.netax.info/fa/tk/ro/7...obr/stp/spt.htmzwłaszcza pierwsza fotka archiwalna! oraz info że są pozostałości umocnień przy ulicy Bogucickiej (jest tam błąd w nazwie ulicy)Nieźle wyglądały punkty oporu i zasieki, w największym rozkwicie, nie?oraz plan:http://www.tpfkrakow.netax.info/fa/tk/ro/index.htmz zaznaczonym przebiegiem zasieków i okopów(?) między fortem Prokocim a Kaim rejon obronny VII a i b Fajny artykuł wspominający o umocnieniach Prokocimia i Bieżanowa jest też tu:http://www.podgorze.pl/pokaz_artykul.php?id=2 Może odnajedziemy jakieś ślady tych zasieków, okopów, umocnień ;) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 zaiste ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Grdalus, bardzo się postarałeś to fajnie, znasz wyśmienicie (ja znam tylko pobliskie okolice Kaim ale i tak nie wszystko) okolice to poprowadzisz ;) Nagrodzeni w konkursie: Łukasz (nagroda główna) oraz MRu (nagroda - niespodzianka) swoje nagrody otrzymacie właśnie 6 grudnia na tej FM :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Znam jak znam :)Linii okopów czy zasieków niestety nie znam, no poza tym czymś koło fortu Prokocim, co komisyjnie obejrzymy.A drążąc temat okopów i zasieków żeby podgrzać atmosferkę to załączam kolejnego linka:http://www.krakow.gddkia.gov.pl/gddkia/pra...04/10/chaty.htm Tekst dotyczy budowy autostrady A4. Wystarczy popatrzyć na google earth, żeby zobaczyć gdzie ta autostrada będzie przebiegać w rejonie Bieżanowa (Kaim) i Kokotowa.Najciekawszy cytat: Archeolodzy przy okazji poszukiwań śladów starożytnego i średniowiecznego osadnictwa trafiają na liczne pozostałości umocnień z I wojny światowej - okopów, zasieków, stanowisk strzeleckich i artyleryjskich. W pobliżu Krakowa bardzo często są odnajdowane pozostałości po umocnieniach Twierdzy Kraków. - Znaleziska te są w sensie metodycznym traktowane tak samo jak ślady pradziejowe - starannie dokumentujemy je i zabezpieczamy - mówi Ryszard Naglik. Niedawno w Bieżanowie archeolodzy trafili na ślady po kilku liniach zasieków z drutu kolczastego, stanowiska strzeleckie i wgłębienia po wybuchach pocisków. - Krótko mówiąc, trafiliśmy tam na linię frontu - wyjaśnia Ryszard Naglik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 a mogłem iść na archeo... gdyby nie dwa dopy z matury z polskiego... tak bardzo lubiała mnie moja polonistka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Kurczę... tyle jest jeszcze takich właśnie drobnych fortyfikacji... Będąc ostatnio (z 3 tygodnie temu) na Kaim... ta budowana obwodnica zrobiła na mnie wrażenie ;) nie tylko w sensie ile to zmieniło całe okolice (był artykuł w ten piątek w gazecie, że mieszkańcy Bieżanowa i okolic robią tam na tą obwodnicę sobie wypady; by podziwiać zachód/wschód słońca, widoki na Kraków, czy nawet na piwko/ognisko od wiosny do jesieni, z tym, że w tej porze roku jest ich znacznie mniej) :) a człowiek był po prostu przyzwyczajony do starej trasy dojścia i powrotu na/z Kaim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 A co do drutów kolczastych to poprostu imponuje mi ich wytrzymałość . Słyszałam kiedyś taką opowieść że taki austryjacki drut jest na tyle wytrzymały , ze zwykłymi obcęgami się go przeciać nie da . Sprawdziłam . Nawet po 100 latach drut " zdobyty w tajemniczy sposób " przy forcie 41a Mydlniki nie poddał się sekatorowi , nożowi i obcęgom . :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 MRu, zgadza się :) Tak odchodząc od tematu: ale już drzwi pancerne (i inne detale) już nie dały rady palnikom, a byłem prawie świadkiem takiego czegoś w Forcie Lasówka... dawno temu; ładnych już kilka lat. A o historii Kaim pisze też u nas na stronie w dziale: Artykuły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Wiem wiem czytałam . Historia Krakowa w czasach TK tojedna z moich najważniejszych w życiu pasji , wiec dużo o tym czytam . Zanim pojawiłam się w KTK chyba po 30 razy czytałamniektóre artykuły . SUper ze coś takiego pojawia sie na stronie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Kaim (mam na myśli pomnik jak i tą okolicę)... Pierwszy raz gdy tu przyszedłem (a było to ładnych parę lat temu; chyba wcześniej niż w roku 2001) to wyobrażałem sobie to miejsce bardzo urokliwie... zwłaszcza w porze zimowej (te zdjęcia na stronie o Kaim w scenerii zimowej właśnie wtedy zrobiłem, jeszcze aparatem na klisze czy jak się to nazywa). No i (wtedy) nie zawiodłem się: miejsce naprawdę jest urokliwe mimo, że w pobliżu jest już wystawiony współczesny dom oraz, że na dole przebiega trasa kolejowa i słychać pomruki samochodów z drogi, a obecnie dochodzi do tego budowana obwodnica... Kto nie był tam jeszcze może będzie nieco zauroczony tym wzgórzem a może i nie... Obecnie jak oceniam (po ładnych już kilka razy pobytach tam) to miejsce? Cóż... mimo tych rzeczy o których napisałem wyżej, nadal ta okolica wywołuje miłe wspomnienia z czasu pierwszych pobytów tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Ja nigdy tam nie byłam , a i tak określam to miejsce mianem " niezwykłego " . Nie wiem dlaczego . Chyba z respektu dla przodka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 A oto co podaje serwis Wikipedia.pl, o pochodzeniu nazwy Kaim: Kaim – historyczny obszar Krakowa wchodzący w skład Dzielnicy XII Bieżanów-Prokocim. Etymologia nazwyNazwa Kaim najprawdopodobniej pochodzi od nazwy osobowej Kaja, Kajmir, również z języka pruskiego: kaims – wieś, od określeń indoeuropejskich caymis oznaczających wieś, osadę. Również germańskie keim, heim (middle high german: kaim, haim) – osada. HistoriaPierwotnie jedna część wsi Kaim stanowiła własność rycerską, druga należała do kapituły krakowskiej. W 1258 r. Chwalibóg, syn Dobiesława, zrzekł się praw do części wsi na rzecz kapituły krakowskiej. W 1464 r. Kazimierz IV Jagiellończyk przeniósł miejscowość z prawa polskiego na prawo niemieckie. Atrakcje turystyczneW pobliżu dawnej wsi na wzgórzu Kaim znajduje się obelisk, wzniesiony przez Austriaków podczas I wojny światowej, dla upamiętnienia odparcia ofensywy 6 grudnia 1914 roku wojsk rosyjskich atakujących Kraków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Ja tam nigdy nie uznawałamwikipedii jako rzetelnego , źródła wiedzy . Ludzie różnerzeczy tam piszą ( np. " OstatnimCarem rosyjskim był Michał Romanow " przy czym Michał Romanow był pierwszymcarem dynastii Romanów , a ostatnimbył Mikołaj , zgładzony w 1917 roku przezzwolenników Lenina . Bogu dzieki błąd usunięto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgadza się, ale przyjmijmy, że jest na pewno nieco ziarenka prawdy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 https://lh5.googleusercontent.com/-wFl0Cyr_pIo/T0QuzUjXcbI/AAAAAAAAEHA/qqc_aaJVxrY/s512/img0536pz8.jpg Oto przykładowe (wszystkie zdjęcia i video - wcześniej i wczoraj zrobiłem też video - z Kaim pojawią się już od 30 listopada na stronie) zdjęcie z Kaim zrobione wczoraj. Z okazji rocznicy 6 grudnia 1914 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi