Skocz do zawartości

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z zapowiedzią, oto i właściwy temat o naszej Fortecznej Misji, która odbędzie się już 6 grudnia 2008.

A tym razem w planach mamy wyjście też wyjątkowe: wzgórze Kaim i pomnik upamiętniający powstrzymanie tam Rosjan przed ich natarciem na Kraków... Twierdzę Kraków... w dniu 6 grudnia 1914 roku.

Jak pisałem wcześniej proponuję do planu wycieczki dołożyć fort Prokocim bo sam obelisk to trochę nuda ;)

Sprawdziłem na Google Earth , odległość od obelisku do fortu nie najkrótszą ale spokojną drogą to 4 km. Oczywiście dużo zależy od pogody. Ja znam te okolice więc nie ma możliwości żebyśmy się zgubili. A fort Prokocim to jest jakby nie było konkretny kawałeczek fortu :P

A jakie propozycje miejsca zbiórki? Bo niektórzy będą mieli dość daleko ;)

Co do miejsca naszej zbiórki... oczywiście, że najlepiej przed Fortem 50 Prokocim (jak zawsze tam gdy wędrujemy w tamte pobliskie okolice).

Wiem, że sam pomnik to za mało, dlatego propozycję najpierw zwiedzenia Fortu Prokocim (o ile nie będzie tam strzelań) a póżniej wzgórza Kaim przyjmuję ciepło :D

Ale teraz przez budowę obwodnicy się (okolice Kaim) tam pozmieniało...

Tą samą ul. Kostaneckiego:

Należy wysiąść z tramwaju/autobusu na przystanku Prokocim Szpital (można pytać też o Tesco)

W zależności czym się przyjedzie to są trzy przystanki oddalone od siebie o kilkadziesiąt metrów - oznaczyłem żółtymi kropami ;)

Tramwajowy: 3, 9, 13, 23, 29

Autobusowy: 103, 144, 204, 244, 304, 502

Autobusowy: 163, 173, 133

Dalej idzie się w górę ulicą Kostaneckiego, po czym skręca w prawo w Medyczną. W kępie drzew po lewej ukrywa sie nasze forcisko :mrred:

Odcinek z przystanku do fortu to jakieś 600 metrów.

W Google Earth nawet są moje trzy fotki fortu ;) [nie chwaląc się oczywiście]

Na screenie zaznaczyłem też miejsce gdzie w lasku są jakieś nierówności terenu które wyglądają mi na jakieś pozostałości okopów czy zasieków?

http://images25.fotosik.pl/294/cc48d646525dc314m.jpg

No a cała trasa od przystanku do obelisku Kaim ma ok. 4,6km i może wyglądać tak:

http://images33.fotosik.pl/404/d40e8ce4fe30b606m.jpg

Właśnie znalzłem stronkę z planem i fotką o którą kiedyś mi chodziło. Właśnie ten plan i fotka bardzo rozbudzają moją wyobraźnię, a chodzi mi o miejsca które będziemy zwiedzać 6 grudnia.

Mianowice:

Kaim:

http://www.tpfkrakow.netax.info/fa/tk/ro/7...obr/stp/spt.htm

zwłaszcza pierwsza fotka archiwalna! oraz info że są pozostałości umocnień przy ulicy Bogucickiej (jest tam błąd w nazwie ulicy)

Nieźle wyglądały punkty oporu i zasieki, w największym rozkwicie, nie?

oraz plan:

http://www.tpfkrakow.netax.info/fa/tk/ro/index.htm

z zaznaczonym przebiegiem zasieków i okopów(?) między fortem Prokocim a Kaim rejon obronny VII a i b

Fajny artykuł wspominający o umocnieniach Prokocimia i Bieżanowa jest też tu:

http://www.podgorze.pl/pokaz_artykul.php?id=2

Może odnajedziemy jakieś ślady tych zasieków, okopów, umocnień ;) ?

Grdalus, bardzo się postarałeś to fajnie, znasz wyśmienicie (ja znam tylko pobliskie okolice Kaim ale i tak nie wszystko) okolice to poprowadzisz ;)

Nagrodzeni w konkursie: Łukasz (nagroda główna) oraz MRu (nagroda - niespodzianka) swoje nagrody otrzymacie właśnie 6 grudnia na tej FM :)

Znam jak znam :)

Linii okopów czy zasieków niestety nie znam, no poza tym czymś koło fortu Prokocim, co komisyjnie obejrzymy.

A drążąc temat okopów i zasieków żeby podgrzać atmosferkę to załączam kolejnego linka:

http://www.krakow.gddkia.gov.pl/gddkia/pra...04/10/chaty.htm

Tekst dotyczy budowy autostrady A4. Wystarczy popatrzyć na google earth, żeby zobaczyć gdzie ta autostrada będzie przebiegać w rejonie Bieżanowa (Kaim) i Kokotowa.

Najciekawszy cytat:

Archeolodzy przy okazji poszukiwań śladów starożytnego i średniowiecznego osadnictwa trafiają na liczne pozostałości umocnień z I wojny światowej - okopów, zasieków, stanowisk strzeleckich i artyleryjskich. W pobliżu Krakowa bardzo często są odnajdowane pozostałości po umocnieniach Twierdzy Kraków. - Znaleziska te są w sensie metodycznym traktowane tak samo jak ślady pradziejowe - starannie dokumentujemy je i zabezpieczamy - mówi Ryszard Naglik. Niedawno w Bieżanowie archeolodzy trafili na ślady po kilku liniach zasieków z drutu kolczastego, stanowiska strzeleckie i wgłębienia po wybuchach pocisków. - Krótko mówiąc, trafiliśmy tam na linię frontu - wyjaśnia Ryszard Naglik.

Kurczę... tyle jest jeszcze takich właśnie drobnych fortyfikacji...

Będąc ostatnio (z 3 tygodnie temu) na Kaim... ta budowana obwodnica zrobiła na mnie wrażenie ;) nie tylko w sensie ile to zmieniło całe okolice (był artykuł w ten piątek w gazecie, że mieszkańcy Bieżanowa i okolic robią tam na tą obwodnicę sobie wypady; by podziwiać zachód/wschód słońca, widoki na Kraków, czy nawet na piwko/ognisko od wiosny do jesieni, z tym, że w tej porze roku jest ich znacznie mniej) :) a człowiek był po prostu przyzwyczajony do starej trasy dojścia i powrotu na/z Kaim :)

A co do drutów kolczastych to poprostu imponuje mi ich wytrzymałość . Słyszałam kiedyś taką opowieść że taki austryjacki drut jest na tyle wytrzymały , ze zwykłymi obcęgami się go przeciać nie da . Sprawdziłam . Nawet po 100 latach drut " zdobyty w tajemniczy sposób " przy forcie 41a Mydlniki nie poddał się sekatorowi , nożowi i obcęgom . :mrgreen:

MRu, zgadza się :)

Tak odchodząc od tematu: ale już drzwi pancerne (i inne detale) już nie dały rady palnikom, a byłem prawie świadkiem takiego czegoś w Forcie Lasówka... dawno temu; ładnych już kilka lat.

A o historii Kaim pisze też u nas na stronie w dziale: Artykuły.

Wiem wiem czytałam .

Historia Krakowa w czasach TK to

jedna z moich najważniejszych w życiu pasji ,

wiec dużo o tym czytam .

Zanim pojawiłam się w KTK chyba po 30 razy czytałam

niektóre artykuły .

SUper ze coś takiego pojawia sie na stronie .

Kaim (mam na myśli pomnik jak i tą okolicę)...

Pierwszy raz gdy tu przyszedłem (a było to ładnych parę lat temu; chyba wcześniej niż w roku 2001) to wyobrażałem sobie to miejsce bardzo urokliwie... zwłaszcza w porze zimowej (te zdjęcia na stronie o Kaim w scenerii zimowej właśnie wtedy zrobiłem, jeszcze aparatem na klisze czy jak się to nazywa).

No i (wtedy) nie zawiodłem się: miejsce naprawdę jest urokliwe mimo, że w pobliżu jest już wystawiony współczesny dom oraz, że na dole przebiega trasa kolejowa i słychać pomruki samochodów z drogi, a obecnie dochodzi do tego budowana obwodnica...

Kto nie był tam jeszcze może będzie nieco zauroczony tym wzgórzem a może i nie...

Obecnie jak oceniam (po ładnych już kilka razy pobytach tam) to miejsce?

Cóż... mimo tych rzeczy o których napisałem wyżej, nadal ta okolica wywołuje miłe wspomnienia z czasu pierwszych pobytów tutaj.

A oto co podaje serwis Wikipedia.pl, o pochodzeniu nazwy Kaim:

Kaim – historyczny obszar Krakowa wchodzący w skład Dzielnicy XII Bieżanów-Prokocim.

Etymologia nazwy

Nazwa Kaim najprawdopodobniej pochodzi od nazwy osobowej Kaja, Kajmir, również z języka pruskiego: kaims – wieś, od określeń indoeuropejskich caymis oznaczających wieś, osadę. Również germańskie keim, heim (middle high german: kaim, haim) – osada.

Historia

Pierwotnie jedna część wsi Kaim stanowiła własność rycerską, druga należała do kapituły krakowskiej. W 1258 r. Chwalibóg, syn Dobiesława, zrzekł się praw do części wsi na rzecz kapituły krakowskiej. W 1464 r. Kazimierz IV Jagiellończyk przeniósł miejscowość z prawa polskiego na prawo niemieckie.

Atrakcje turystyczne

W pobliżu dawnej wsi na wzgórzu Kaim znajduje się obelisk, wzniesiony przez Austriaków podczas I wojny światowej, dla upamiętnienia odparcia ofensywy 6 grudnia 1914 roku wojsk rosyjskich atakujących Kraków.

Ja tam nigdy nie uznawałam

wikipedii jako rzetelnego ,

źródła wiedzy . Ludzie różne

rzeczy tam piszą ( np. " Ostatnim

Carem rosyjskim był Michał Romanow "

przy czym Michał Romanow był pierwszym

carem dynastii Romanów , a ostatnim

był Mikołaj , zgładzony w 1917 roku przez

zwolenników Lenina . Bogu dzieki błąd usunięto .

:arrow: https://lh5.googleusercontent.com/-wFl0Cyr_pIo/T0QuzUjXcbI/AAAAAAAAEHA/qqc_aaJVxrY/s512/img0536pz8.jpg

Oto przykładowe (wszystkie zdjęcia i video - wcześniej i wczoraj zrobiłem też video - z Kaim pojawią się już od 30 listopada na stronie) zdjęcie z Kaim zrobione wczoraj.

Z okazji rocznicy 6 grudnia 1914 r.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...