Skocz do zawartości

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalnie poszłem w ''ostatniej chwili'' na Kaim by zrobić ujęcia w JESZCZE śnieżnej scenerii ;)

Choć ilość (po tych dniach opadów z ub. tygodnia) śniegu na Kaim mnie nie zachwyciła, ale i tak lepiej niż zero jak jest już prawie wszędzie.

Bo póżniej już nie byłoby kiedy, nawet jeśliby śnieg spadł ;)

No właśnie: na początku (ładnych kilka lat temu) jak byłem tu po raz pierwszy to nikt z okolicznych (tych co nie mają widoku na pomnik) mieszkańców prawie nie potrafił mi wskazać drogi a nawet nie wiedziano, że taki pomnik istnieje... ale jakoś ktoś mi wreszcie dał wskazówkę i tak po omacku z mapą (papierową) trafiłem...

Oto informacja o FM:

Miejsce zbiórki - przed Fortem Prokocim

Godzina zbiórki - od godz. 10:00 do 10:10

Cel FM - Fort Prokocim, wędrówka na Kaim, Kaim, co nieco (zrealizujemy tyle ile na to pozwoli czas) z planu Grdalusa i powrót przez Prokocim, kładkę nad torami kolejowymi, do Fortu Lasówka, na pewno zajdziemy tam jak już będzie zapadać zmrok :)

wrzucę tu pod klimatem jutra

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Pietzner,_Carl_(1853-1927)_-_Emperor_Franz_Josef_I_-_ca_1885.jpg

Franciszek Józef I z Bożej Łaski cesarz Austrii,

apostolski król Węgier,

król Czech, Dalmacji, Chorwacji, Slawonii, Galicji, Lodomerii i Ilyrii,

król Jerozolimy etc, etc...

arcyksiążę Austrii,

wielki książę Toskanii i Krakowa,

książę Lotaryngii, Salzburga, Styrii, Karyntii, Krajiny i Bukowiny,

wielki książę Siedmiogrodu,

margrabia Moraw,

książę Górnego i Dolnego Śląska, Modeny, Parmy, Piacenzy, Guastalli, Oświęcimia i Zatora,

Cieszyna, Frulii, Raguzy i Zadaru,

uksiążęcony hrabia Habsburga i Tyrolu, Kyburga, Gorycji i Gradiszki,

książę Trydentu i Brixen,

margrabia Łużyc Dolnych i Górnych oraz Istrii,

hrabia Hohenembs, Feldkirch, Bregenz, Sonnenebergu,

pan Triestu, Cattaro i Marchii Słoweńskiej,

wielki wojewoda województwa Serbii, etc, etc, ...

Puk puk :)

Własnie dostałem telefon i dowiedziałem się, że wypadło mi spotkanie (tak tak, w sobotę...), które muszę odbyć w centrum miasta, a stawic się mam między 12:00 i 14:00.

Jak organizatorzy sądzą, wyrobię się, czy nie dojadę na czas? Bo jest noc przed wyprawą i moje plany sie sypnęły przez ten telefon...

No i po ostatniej FM (i innych wyjściach) w tym roku.

Było jak zwykle bardzo interesująco a do tego pogoda niesamowicie dopisała (choć póżniej zimny wiatr dał się we znaki).

Na Kaim przed obeliskiem odbyło się wręczenie nagród za konkurs ''Forty z Google Earth'', a nagrodami były koszulki dla Łukasza i MRu.

Krótko: Kaim jak zwykle nie zawiódł :mrgreen:

Do zobaczenia na kolejnej FM w 2009 roku :D

W temacie Forteczna Misja Wieczorowa ciąg dalszy.

No już po. Zmęczony ale zadowolony. Pogoda udana, chociaż ja to bym dołożył jeszcze z plus 10 stopni ;) i wyłączył ten uciążliwy wiatr.

W całości licząc z misją wieczorową odcinek od Fortu Prokocim do Lasówki wyniósł 14,5km. Tak, że nie obijaliśmy się. Ale tak myślę, że lepsze krótsze traski a dokładniej rozłożone na czynniki pierwsze :)

Fotki wyszły różniaste, niektóre fajne inne nudne.

Można zassać je stąd:

http://www.grdalus.lama.net.pl/A/Kaim_Lasowka.zip

Poprawiło mi się już trochę ale generalnie padam, w związku z tym dziś prawdopodobnie teleportuję sie do łóżka o nietypowej porze ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...