Bartek Kocot Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ostatnio moją uwagę przyciągną obiekt na skrzyżowaniu dróg Bora-Komorowskiego i Stella-Sawickiego: http://img171.imageshack.us/img171/8783/bunkierat3.th.jpg Kiedyś na google.pl znalazłem informacje w których pisało że ten obiekt ( raczej pozostałości )to bunkier za czasów okupacji. W polbliżu lotniska Kraków-Rakowice Niemcy budowali dużo schronów i bunkrów, więc może to faktycznie jakiś bunkier. Czy posiada ktoś zdjęcia tego obiektu ? PS. Temat założyłem abyście mogli dawać zdjęcia i opisy bunkrów oraz schronów P-lot w Krakowie i okolicach. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 gdzieś na jakimś forum coś o tym czytałem.... ale nie pamiętam dokładnie... poszukam później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 No cóż , możliwe to . Mam rodzinę w tamtych okolicach . Pamiętam że dzieciarnia osiedlowa łąziła podobno na jakieś tajemnicze ruiny i bawiła sie w wojne . Nie wiem czy to prawda , bo większość bunkrów P-lot jest pod ziemą , ale czułam że powinno się to znaleść w tym poscie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO DEO Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Znam ten obiekt - to budowla z czasów okupacji niemieckiej, należała do lotniska. Obiekt wykonany z cegieł i betonu - wygląda jak ukrycie przeciwlotnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=5831 tu jest temat poświęcony również zagadnieniu które poruszył Bartek, a dokładniej żeby sprecyzować: "de Villars napisał:W rejonie skrzyżowania ul. Bora-Komorowskiego jest jakiś bunkier poniemiecki, choć trudno go zauważyć, bo z zewnątrz wyglada po prostu jako pagórek z rosnącym obok drzewem. Ale jest tam na pewno, pamiętam z dzieciństwa Witaj de Villars, to nie bunkier, tylko schron przeciwodłamkowy (ukrycie przeciwlotnicze) związane z istniejącym onegdaj w pobliżu lotniskiem. Z umocnieniami Krakowa z okresu 1944/45 nie ma niestety nic wspólnego. Najlepiej zachowany obiekt bojowy znajduje się przy filarze mostu kolejowego położonego obok Mostu Powstańców Śląskich - przy ul. Podgórskiej. Po drugiej stronie Wisły przy ul. Zabłocie zachowały się elementy betonowych zapór przeciwpancernych typu Fallkorper... Ponadto jest wiele innych śladów umocnień... " ale przeczytajcie bo różnie ludzie o tym piszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzięki za info :mrgreen: Może ktoś ma foto tego Bunkra "przy filarze" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO DEO Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Nic ciekawego - taki betonowy klocek z dziurą na lufe (?). W sodku mało miejsca, ciasno dla jednej osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Hmmm... a może jakieś schrony P-lot ? macie jakieś foty lub info ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o schrony przeciwlotnicze w Krakowie to ostatnio przeglądając fotki na google earth znalazłem fajną informację.Ale po kolei:"Rozbudzony" kolejną wiadomością o odzyskiwaniu przez kościół ziemi w Krakowie zacząłem sobie oglądać ich włości w centrum miasta. Jak dla mnie pasjonujące jest to, że w samym centrum Krakowa, wśród kamienic, do dziś są spore łąki, żeby nie powiedzieć pola właśnie w postaci kościelnych włości a mianowicie - ogrody klasztorne. Oczywiście nie dostępne dla zwykłych śmiertelników ;) Z kilku czy kilkunastu takich ogrodów wyróżnia się ogród Ojców Misjonarzy mających swoją siedzibę przy ulicy Stradom. Ogrody na terenach ograniczonych ulicami : Stradom, Dietla, Gertrudy, Sebastiana.W każdym razie powracając do tematu głównego. Na terenie tego ogrodu, a aktualnie zdaje się obok niego jest zlokalizowany, już nie używany schron przeciwlotniczy, w którym w razie ataku mieli schronić się przedstawiciele władz Krakowa. Proponuję zobaczyć fotki w google earth, poszukać na ten temat w necie. Z tego co patrzyłem nie ma wiele info na temat tego schronu a temat ciekawy ;) http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35797,1251714.html Wiadomo, że jeden z "magistrackich" schronów mieścił się do niedawna przy Stradomiu, pod ogrodem należącym do klasztoru księży misjonarzy. Został jednak przeniesiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Co do tego obiektu przy filarze mostu kolejowego... to chyba wiem o który chodzi. Może o tym już pisałem kiedyś a może nie: ale nieopodal Fortu Lasówka znajdował się schron zbudowany przez Niemców w 1944 r. w ramach Linii Henryka, pęknięty na pół ale trwał... ...do czasu aż postanowiono nieopodal wybudować nowy przybytek wiary - kościół, i po schronie bojowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Ja znam dwa takie miejsca . Zwiedzałam je w listopadzie czy pażdzierniku . Jeden z nich znajduje sie pod Parkiem Krakowskim , a drugi pod placem inwalidów . Mozna tam wejsć , ale tylko kilka razy w roju bo bogu dzieki rawelin sie nimi zajął , oczyscił i wystawy robi . Jeszcze jeden pod boiskiem szkolnym na ul.Konarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 27 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Wiem, wiem też tam byłem. Mozna tam wejsć , ale tylko kilka razyZ tego ca JA wiem to otwierają tylko na Dni otwarte muzeów i na noc muzeów. Napisz kiedy jeszcze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 nO WŁAŚNIE MI O TE DNI CHODZIŁO :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Z tego co ja w sieci wyczytałem, to helmuty zdołały wybudować około 30 takich schronów z czego jeden podobno dość konkretny jest na Wielopolu pod budynkiem PKO. Na królewskiej pod kamienicami też tego trochę jest... Na ile to parwda to nie wiem, ale zawsze jakaś prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 no coz ... na ok.70% . j AMIESZKAM W POBLIŻU I CZASEM SIE PO PIWNICACH ŁAZI , A TAK WEJSCIA TAKIE SĄ TYLKO ZAMUROWANE ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Znalazłam kilka filmików tematycznych na Youtube.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Dzięki za te filmiki, długo ich szukałem :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 nie ma za co . Ja tam w najbliższą noc muzeów znowu sie tam wybieram . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ja również ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 a nie wiesz kiedy jets tka noc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 ... a to podają żę 80 schronów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 a nie wiesz kiedy jets tka noc ? Chyba w maju tak jak w tamtym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 może coś będzie otwarte wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 miejmy taka nadzieję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Jeszcze jeden film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi