MRu Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dziś usłyszałam gdzieś , ze budynek , w którym ongiś mieściła się Operetka , a obecnie jest fragmentem Opery Krakowskiej , w okresie l wojny światowej , była w posiadaniu wojska . A wiec Austryjaków , i była tam stajnia . Czy mozliwe , ze w związku z bliskością Bastionu V , możliwe jest , ze była to stajnia tegoż właśnie bastionu ? , oraz czy ma ktoś zdjęcia , lub plany archiwalne bastionu V .
fortyck Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tak, to prawda, mieściły się tu koszary kawalerii oraz ujeżdżalnia kryta. Zresztą, wiele jest budynków po Austriakach w Krakowie.
Krydo Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 A w okresie miedzywojennym dom żołnierza - czyli teatr.
MRu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Dzięki . Wogóle się nie spodziewałam czeoś takiego ;P , ale zeby za stajni teatr robić ... musi być naprawde bieda z nędzą .
PRO DEO Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Mru nie ze stajni tylko z ujeżdżalni...... a to duża różnica ;)
MRu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Pragnę zauważyć , ze post miał mcharakter pytajacy . Napisałam co usłyszałam . Cóż pewnym nigdy się nie jest na 100 % jak sie jakieś pogłoski usłyszy .
Wukasch Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Operetka , a obecnie jest fragmentem Opery Krakowskiej ,Ściślej biorąc tego budynku już nie ma. :evil: "Sprytnie" przeprowadzona "adaptacja" starej ujeżdżalni doprowadziła do tego że został tylko nadwątlony kształt tego budynku a z niego samego nie ma już nic. Widziałem jak go rozbierali kawałek po kawałku, stare mury zastępując betonowymi odlewami. Pewnie gdyby zburzyli na raz tą ujeżdżalnie to byłby wrzask a tak to cisza i spokój, chociaż po wyczynach krakowskiego "konserwatora zabytków" czyli Pana J. aż dziw że stoi jeszcze Wawel albo Barbakan. Zawsze na ich miejscu można by wybudować jakiś nowy Sheraton
Rekomendowane odpowiedzi