MRu Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dziś usłyszałam gdzieś , ze budynek , w którym ongiś mieściła się Operetka , a obecnie jest fragmentem Opery Krakowskiej , w okresie l wojny światowej , była w posiadaniu wojska . A wiec Austryjaków , i była tam stajnia . Czy mozliwe , ze w związku z bliskością Bastionu V , możliwe jest , ze była to stajnia tegoż właśnie bastionu ? , oraz czy ma ktoś zdjęcia , lub plany archiwalne bastionu V . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tak, to prawda, mieściły się tu koszary kawalerii oraz ujeżdżalnia kryta. Zresztą, wiele jest budynków po Austriakach w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 A w okresie miedzywojennym dom żołnierza - czyli teatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Dzięki . Wogóle się nie spodziewałam czeoś takiego ;P , ale zeby za stajni teatr robić ... musi być naprawde bieda z nędzą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO DEO Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Mru nie ze stajni tylko z ujeżdżalni...... a to duża różnica ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Pragnę zauważyć , ze post miał mcharakter pytajacy . Napisałam co usłyszałam . Cóż pewnym nigdy się nie jest na 100 % jak sie jakieś pogłoski usłyszy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wukasch Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Operetka , a obecnie jest fragmentem Opery Krakowskiej ,Ściślej biorąc tego budynku już nie ma. :evil: "Sprytnie" przeprowadzona "adaptacja" starej ujeżdżalni doprowadziła do tego że został tylko nadwątlony kształt tego budynku a z niego samego nie ma już nic. Widziałem jak go rozbierali kawałek po kawałku, stare mury zastępując betonowymi odlewami. Pewnie gdyby zburzyli na raz tą ujeżdżalnie to byłby wrzask a tak to cisza i spokój, chociaż po wyczynach krakowskiego "konserwatora zabytków" czyli Pana J. aż dziw że stoi jeszcze Wawel albo Barbakan. Zawsze na ich miejscu można by wybudować jakiś nowy Sheraton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi