Skocz do zawartości

Fort Rajsko

Grdalus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, co tu taka cisza? http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif Chyba najwyższa pora abyśmy zaczęli snuć chocby na monitorze plany na kolejną wyprawę, misję czy coś tam pobocznego. Sypnęło ładnie śniegiem, chyba wartoby w taką pogodę gdzieś się wybrać?? Najlepiej w tereny mniej miejskie aby zasmakować uroków zimy...

Najlepiej w tereny mniej miejskie aby zasmakować uroków zimy...

Zgadzam się z powyższym stwierdzeniem, a takim fortem jak ulał jest... Fort Rajsko :)

Inne propozycje już były niedawno, a wyjście na Fort Pasternik to plan na wyprawę KTK.

Wiem, wiem obiecałem, że wybierzemy się na forty nowohuckie: Batowice i Mistrzejowice, ale jest na to szansa kolejnym razem, bo akurat te nowohuckie to nie spełniają ''warunków'' o których pisze Grdalus :)

Propozycje na FM piszemy w temacie co jest w dziale KTK, a propozycje na wyprawy KTK są w dziale Wyprawy KTK.

Hehe, tak tylko rzuciłem hasło... a tu proszę taki szybki odzew...

Widać jeszcze duch w narodzie nie zginął ;)

Czyli jak rozumiem mamy ustalone Rajsko na 10 stycznia?

Mamy jakieś ustalenia odnośnie miejsca, godziny zbiórki?

Fajnie jakby taka pogoda jak dziś wytrzymała do tego 10-go.

Przewidujemy jakieś dodatkowe atrakcje przy tej okazji?

Tak na szybko to przychodzi mi do głowy wojna na śnieżki (zdobywanie kaponiery) oraz lepienie bałwana tudzież innego yeti ze śniegu :P

p.s. w zasadzie też wolałbym jakiś inny fort (Skotniki, Bodzów?, Kościuszko (Lasek Wolski)) ale Rajsko może być.

p.s. w zasadzie też wolałbym jakiś inny fort (Skotniki, Bodzów?) ale Rajsko może być.

Rajsko bo najbardziej jest położony ''nie miejsko'', a Fort Skotniki, dość daleko a mało co zwiedzać... a z kolei ruiny Fortu Bodzów są niebezpieczne w takich warunkach.

Tak, idziemy na FM 10 stycznia - sobota

Zbiórka tradycyjnie będzie przed Fortem Prokocim - rozgrzejemy się nieco :mrgreen:

Godzina zbiórki to raczej godz. 10:00 do 10:15

Taka ciekawostka: podobno w Rajsku jest (było = zasypane? zarośnięte?) jakieś wyjście ewakuacyjne z Fortu jakimś niedużym tunelikiem...

Dawno temu, z ciekawości szukałem tego czegoś ale... nie znalazłem, mimo, że byłem w porze zaraz po zimie...

Ja nie spotkałem sie nigdzie z informacja, że istniały z fortów wyjścia ewakuacyjne.

Pisze: podobno...

To nie moja wiedza, ale tak ktoś opowiadał z kilka lat temu w pewnej gazecie codziennej (bynajmniej nie w ''Dzienniku Polskim'') i pamięta z czasów swej młodości, że takie coś było w tym obiekcie, ale przyznaje, że gdy był już dorosłym nie odnalazł tegoż miejsca...

No tak, teraz idziemy na "szybką" FM :P ale Rajsko oglądniemy na spokojnie.

:idea: A co do tunelu ciekawa sprawa, "Łysa Góra" miała kawernę, "Rajsko" także małym fortem nie jest, wiec, dlaczego miał by tam nie istnieć jakiś tunel, inna sprawa, że wszystkiego i tak nie zbadamy, bo przecież cześć fortu jest niedostępna :( Pozatym uwzględniając lata, jakie już minęły to nawet jak kiedykolwiek był tam tunel to zapewne już dawno się zawalił bądź został zasypany.

Miejmy nadzieje, że mrozik będzie, bo po mokrym śniegu raczej nie chodzi się przyjemnie, ale według mojej prognozy ma byc ok -3 st. w południe :-) i pogoda ładna, czyli idealnie na spacerek i na małe fotografowanie :P ale czy się sprawdzi to już czas pokaże :D

W sumie ognisko byłoby fajne. Tak na rozgrzanie. A jak nie to termosik z wkładką :P

Co do pogody to najbardziej podoba mi się taka hard-core jak teraz za oknem, ale rozsądnie rzecz biorąc -15 nie byłoby zbyt miłe. W każdym razie racja, byle nie chlapa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...