fortyck Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Jak marzec to najlepiej się wybrać na taką właśnie wycieczkę: ruiny Fortu Bodzów, kawerny i okolice. Jak wiecie to tereny rozległe więc od razu piszę: miejcie czas by spokojnie, bez pośpiechu to zwiedzić (a nie tak jak w ubiegłym roku). FM odbędzie się tylko w sobotę. Dla szybkiego zorientowania się co, gdzie, kiedy: Data: 28 marca (sobota) Miejsce zbiórki: pętla autobusowa przy Rondzie Grunwaldzkim Godzina zbiórki: od 9:40 do 9:55 (o tej godzinie - 9:55 - odjeżdżamy autubusem 162) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Zapowiada się smakowicie :P Mam nadzieje, że będzie cieplutko i sucho ;) pozatym Bodzów i kawerny to coś wspaniałego :lol:, chociaż najlepiej jest latem schować się w kawernie ;) :P ale za to w tym roku będziemy wcześniej i to właśnie taka mała odmiana ;) I oby zwiedzić oczywiście wszystko (przynajmniej jak najwięcej) na spokojnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 No mam nadzieję, że mi termin będzie pasował bo tamte okolice są bardzo interesujące.Zgadzam się ze zdaniem, żeby spokojnie zwiedzić wszystko co się da. Podstawa to lajcik, piweczko i delektowanie się tematem. Ja jak już zauważyliście lubie pstrykać fotki często ze statywem co samo w sobie zajmuje czas.p.s.w marcu jednak21 nie dam rady, jadę na wycieczkę z koła grodzkiego PTTK14 spróbuję wybrać się na rajd twierdzy7-8 być może uderzę w góry No ale of koz to ja się muszę dostosować :) ale mam nadzieję, że termin mi będzie pasił.W sumie nawet początkiem kwietnia bywa lepsza pogoda... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Kawern jeszcze wewnątrz nie miałam okazji zwiedzać . Fort Bodzów - coś niesamowitego . Marzec - pasuje . Z początkiem kwietnia też mi pasuje :) jeśli to byłby 4 to byłaby dla mnie wyprawa urodzinowa :) Każdy termin pasuje . Czekam niecierpliwie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Tak, kawerny są bardzo mroczne i niebezpieczne; dlatego należy bardzo uważać.Każdy musi mieć swoją latarkę! (a nie, że kilka osób podążąć będzie za cieniem innej latarki w tak niebezpiecznych miejscach jak właśnie kawerny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 znając mój talent do destrukcji latarek ... zakup odłoze na ostatnią chwile . nie mogę sie doczekac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Czyli termin 28.03 jest już ustalony. OK. Postaram się dotrzeć bo kawerny widziałem fragmentarycznie i nie dokładnie. Z tym, że kurcze no nie wiem czy mi ten termin nie będzie kolidował z górami. Gdy będę musiał wybierać wybiorę góry ;) Ale jakby co to już wiem co kiedy mam planować :)Łukasz a co do powodu to podpowiem choćby taki żeby wypić piwko w ciekawym otoczeniu :P i zrobić sobie spacerek wiosenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Czas się przebudzić ze "snu zimowego" :mrgreen: Tak, więc okazja będzie i ja też będę :D Wiosna, wiosna, wiosna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gośka Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ja bym sie chętnie pojawiła...ale pracuję od 11 do 22;( szkoda mi strasznie bo po pierwsze już dawno się nie pojawiłam na wyprawach, po drugie kawerny to coś pięknego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty :) To idziemy takim szlakiem jak w ubiegłym roku; zaczniemy od kawern pychowickich, kawerny bodzowskie, ruiny Fortu Bodzów, kawerny kostrzyckie. I dobrze by było, podkreślam dobrze by było zobaczyć Fort Winnica i kawerny w pobliżu (mimo, że zalane wodą, ale zobaczyć raczej warto). Sielankowo ma być na tej FM :mrgreen: oczywiście kto zechce napić się piwka to nie ma sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Powiem bardzo skromnie na to właśnie liczę :mrgreen: CK browary to nie będą :P , ale zawsze to piwko :D książęce, kasztelańskie itp. browary z tradycjami :mrred: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Winnice w zeszłym roku obejrzeliśmy, lecz, o kawernach właśnie zapomnieliśmy :P Pozatym kawerny nie są aż tak daleko ;) wiec powinno czasu wystarczyć :| o ile wystartujemy niezbyt późno ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Winnica zgadza się, a kawerny to nie zapomnieliśmy tylko nie wiadomo było co i gdzie jest, bo nikt nie był zorientowany w terenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Możliwe Wojtku, już tego tak dokładnie nie pamiętam z racji tego że to było prawie rok temu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Haj, widziałem wybiórczo tamte okolice, więc im więcej tym lepiej. Dzień coraz dłuższy więc powina być miazga :) Piweczko napewno się przyda. :PNa dzień dzisiejszy wybieram się i chyba już nic tego nie zmieni ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Ha ha, no tak starość nie radość Mirku :D Grdalus wybiórczo :shock: to nie to samo co wnikliwie :mrgreen: , a to wielka różnica ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Najlepsze jest szukanie kawern ;) choć w ubiegłym roku już było znacznie łatwiej :mrgreen: Ciekawe co się zmieniło (śmieci) w sprawie kawern w Kostrzu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 W tym roku myślę, że to będzie tylko i wyłącznie takie "zaliczenie bez problemów" ;) Raczej co do zmian to bym był delikatny jedyne to na gorsze :? (więcej śmieci :cry: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Śmieci w kawernach, zawsze można urządzić sprzątanie a'la porządki wokół obelisku na wzgórzu Kaim, haha ;) Nieciekawie przedstawia się widok samych ruin Fortu Bodzów i jego okolic; teren dosłownie rozjeżdżono quadami, motorami... to już nie taki widok jak na moich zdjęciach tegoż obiektu w Galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Przygotowałem na okazję jutrzejszej misji taki mały pomocniczek ;)Dla nie zorientowanych zbytnio w okolicy, w tym mnie, żeby było wiadomo co, gdzie i jak.http://www.grdalus.lama.net.pl/A/Kawerny_28.03.2009.docWłasnie wydrukowałem w dwóch wersjach. Materiały pochodzą z internetu z konkurencyjnych stron ;) Liczę na zwiedzenie wszystkich kawern, na poszukiwanie śladów okopów itd. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 No i wyprawa miazga. Pogoda dopisała znakomicie, trzeba było się rozbierać ;)No i plan został zrealizowany doszczętnie: 1. Pychowice z ich trzema kawernami, i śladami baterii, 2. Kawerna "Bodzów" (Kawernanlage). 1914 (przy forcie 53)3. Fort 53 "Bodzów"4. Kawerna ul. Pustelnia/Tyniecka (przy forcie 53)5. Kawerna ul. Widłakowa/Tyniecka (pod kapliczką)6. Zespół okopów i kawern schronowych ul. Widłakowa - Kawerna Wielkanocna7. Zespół okopów i kawern schronowych ul. Winnicka (przy forcie 53a) Jak dla mnie gwoździem programu okazał się fort Winnica jedyny oprócz fortu Skała fort typu górskiego z kutą w skale fosą oraz cały zespół kawern (niestety zalanych) i okopów na jej przedpolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Wróciłem już dawno z FM, a piszę dlatego tak póżno bo zajmowałem się uaktualnianiem pozostałych serwisów oraz ściąganiem i oglądaniem zdjęć (video jeszcze nie oglądałem) ;) Cóż napisać o FM: było super :) Po pierwsze pogoda niesłychanie dopisała, uczestnicy nie zawiedli (powrócił pan Adam oraz jego kolega - wie ktoś jak ma na imię?) oraz to co mieliśmy zaplanowane zrealizowaliśmy z nawiązką (Grdalus nie zawiódł; mapki okazały się bardzo pomocne w poszukiwaniu zwłaszcza kawern koło Fortu Winnica). Tam gdzie w ub. roku miałem skok przez kanał melioracyjny z wodą, tak dziś... miałem lot i nieco miękkie lądowanie na... boku (na szczęście nic się nie stało) :mrgreen: :mrgreen: nieco ślisko było a i chaszcze poplątały mi nogi przy lądowaniu :mrgreen: Kawerny nawet tak niezaśmiecone jak w ubiegłym roku (ta pod kapliczką ale i inne też; choć śmieci i tak nieco było w nich). Nie obeszło się bez napojów chłodzących :P Podpisuję się pod tym co napisał Grdalus wyżej :) kawerny Fortu Winnica zrobiły na nas spore wrażenie i zaciekawienie (nie byliśmy w nich w poprzednich latach wogóle dopiero dziś byliśmy tam 1 raz); ale że wszystkie zalane wodą to oczywiście nie zwiedziliśmy ich. Dało się nieco we znaki szukanie ich wśród kłujących i gęstych krzaków. Nie obeszło sie też bez posiedzenia i pogadania przy napojach chłodzących :mrgreen: :lol: Ta FM wnosi coś co będzie kontynuowane w następnych FM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Piszę z poślizgiem , ale piszę :mrgreen: Forteczna Misja bardzo, ale to bardzo udana: pod względem pogody (dziś już pada :P ), atrakcji w postaci obiektów (jestem zwłaszcza pod wrażeniem kawern około Fortu Winnica, chociaż do wnętrza nie sposób było wejść :roll: ), uczestników (kolega p.Adama chyba Sławomir?!), napoje były (z uwagi na wspomniane"posiedzenie" z pogadanką :twisted: jak i ochłodę z powodu ciepełka :D )Do następnej/ych FM z kontynuacją tego co już wnieśliśmy w całokształt naszych wypraw ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Trochę się poplątałem z kawernami koło fortu Bodzów ale dzięki znajomości terenu przez innych uczestników znaleźlismy wszystko bez problemów. Faktycznie wydrukowanie małego pomocniczka to dobra sprawa. Inna kwestia, że ten teren uważam za jeden z najciekawszych o ile nie najciekawszy w Twierdzy Kraków. I to zarówno pod względem ilości obiektów do zobaczenia jak również krajobrazowo. Więc i drukować było co, ale myślę, że do następnych misji też to się przyda i sprawdzi. Co do zaśmiecenia kawern to nie zgodziłbym się do końca. Pod kapliczką totalny syf. Zjeżdżając po ziemi pare metrów w dół ląduje sie w morzu śmieci. I jeszcz ktoś podpalił tam coś, więc smród spalenizny dodawał jeszcze uroku temu diabelskiemu miejscu. Jakież to kuriozalne, że nasze pobożne spoleczeństwo potrafi urządzić sobie taki śmietnik, istny syf! tuż pod kapliczką i obok zbudowanej obok nieco większej kaplicy w której pewnie odbywają się nabożeństwa! Zapewne duża przyjemność modlić się o kilka metrów od wysypiska. Cóż, podobno Bóg jest wszędzie :P Co do napojów to poza piwem w zasadzie nie miałem nic 8) Jeszcze raz warto podkreślić urokliwość fortu Winnica wraz z całym wysuniętym przed niego punktem oporu z kawernami i okopami. Plusem tego miejsca jest oddalenie od domów i mocne zadrzewienie co sprawia że jest to teren niemal wolny od śmieci i bardzo urokliwy. Co do posiedzenia to miałem wrażenie, że i tak mało siedzieliśmy i tempo mogłoby być jeszcze mniejsze ale i tak wycieczka zajeła nam 7 godzin samego zwiedzania. Tak, że oby więcej takich wypraw! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Tak załuje ze mnie nie było , ale cóż ... siła wyższa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi