Skocz do zawartości

Fort 38 Skała zaprasza :)

Al Ganonim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak się nieszczęśliwie składa przez ostatnie miesiące, że nijak nie mogę wybrać się z Wami na wyprawę. W myśl porzekadła: "Jak Mahomet nie przyjdzie do góry, to góra przyjdzie do Mahometa" wykminiłem co następuje:

[center:1a88987338]Wyjście na Fort Skała + zwiedzanie co popadnie.[/center:1a88987338]

Data: 18 lub 19 kwietnia, jak Wam będzie pasować. Tu trzeba ustalić jeden termin!

Godziny: od rozsądnych popołudniowych do rozsądnych wieczorowych (tj. wstępnie 13:00-16:00, ale jest to rzecz do ustalenia).

Co Wam mogę zaproponować?

- zwiedzanie obserwatorium

- zwiedzanie okolicy fortu

- wejście do fortu

- wejście do fosy

- wejście do kaponier

- wejście na dach i tereny zielone (jest co oglądać, bo odnowione)

- oprowadzenie po okopach

- ciepłą herbatę, dojazd (prawie) na miejsce, opiekuna w postaci pracownika OA, panią Elę i... siebie http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif

No to teraz oddaję sprawę w Wasze ręce. Są chętni? http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif

Wasz,

Al

• 2 tygodnie później...

Cóż dodać... FM bardzo udana; zwiedziliśmy w Forcie Skała i w jego otoczeniu to co wcześniej nie mogliśmy zobaczyć.

Przedewszystkim przyszło wiele osób, na tej FM był zaczątek powstania naszego stowarzyszenia (oficjalna jego nazwa to będzie prawdopodobnie: Stowarzyszenie fortyck.pl).

Zdjęcia i video, które wkrótce będą na stronie (i częściowo na innych odgałęzieniach naszej strony) wyjaśnią i pokażą to co nie sposób napisać (jak to zwykle pisałem).

W każdym razie FM zakończyła się po godz. 16. a ja dodatkowo wracałem na piechotę (jak zwykle gdy jestem na Forcie Skała) przez Las Wolski (piękna pogoda i ciepło to gwarancja udanego spaceru, w tym porobiłem dodatkowo jeszcze sporo fajnych zdjęć i video) na Salwator :)

Późno, ale czasu nie miałem (nie mam) zbyt wiele :D

Wszystko super ekstra obiekt/y, pogoda-pora roku, towarzystwo ;)

Największymi niespodziankami (poza tym co już widziałem wcześniej w innej"ekspedycji") były:

zwiedzenie wąskich korytarzy wewnątrz samego Fortu.

zwiedzenie obserwatorium (kopuła z teleskopem jak i pod kopule po stopniach).

zwiedzenie fosy.

zwiedzenie dachu i terenów zielonych (po odnowie).

zwiedzenie okopów i terenów skalno-zielonych.

poświęcenie własnego wolnego czasu przez pracownika OA, Al G za co Wielkie Dzięki(pozostał jedynie niedosyt w postaci nieobecności pani Eli vel. Julii)

ojj tak, FM całkowicie udana i frekfencja byla spora ;) pogoda super, taka akurat na spokojne spacerowanie. Forcik ciekawy i to bardzo, no wkońcu to był mój pierwszy wypad do niego :mrgreen:. Oczywiście przewodnicy profesjonalni ;):P

Myślę, że w pierwszej części zdjęć Adama widać okopy wokół Fortu Skała. W drugiej części widać natomiast ślady baterii z Lasku Wolskiego. Natomiast na kilku moich fotkach widać ślady okopów okalających Fort Skała. Co do tych okopów to trzeba powiedzieć, że ich zarys jest bardzo dobrze zachowany i nie są wogóle zaśmiecone co jest zapewne zasługą faktu, że są za płotem okalającym teren obserwatorium. Stwierdziliśmy zgodnie, że całe wzniesienie które wieńczy Fort Skała było nieźle ufortyfikowane :)

Tak, Fort Skała z tymi okopami robi wrażenie.

Co do Lasku Wolskiego; tak jest tam sporo zachowanych umocnień ziemnych, bardzo to intrygujące bo czasem nie wiadomo czy to coś co się widzi jest stworzone ręką człowieka czy... siłą natury ;)

Proponowałbym na jakieś przyszłe wyjście by właśnie dość dobrze zwiedzić... Las Wolski :) najlepiej w porze jesienno - wiosennej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...