Al Ganonim Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam!Tak się nieszczęśliwie składa przez ostatnie miesiące, że nijak nie mogę wybrać się z Wami na wyprawę. W myśl porzekadła: "Jak Mahomet nie przyjdzie do góry, to góra przyjdzie do Mahometa" wykminiłem co następuje: [center:1a88987338]Wyjście na Fort Skała + zwiedzanie co popadnie.[/center:1a88987338] Data: 18 lub 19 kwietnia, jak Wam będzie pasować. Tu trzeba ustalić jeden termin! Godziny: od rozsądnych popołudniowych do rozsądnych wieczorowych (tj. wstępnie 13:00-16:00, ale jest to rzecz do ustalenia). Co Wam mogę zaproponować?- zwiedzanie obserwatorium- zwiedzanie okolicy fortu- wejście do fortu- wejście do fosy- wejście do kaponier- wejście na dach i tereny zielone (jest co oglądać, bo odnowione)- oprowadzenie po okopach- ciepłą herbatę, dojazd (prawie) na miejsce, opiekuna w postaci pracownika OA, panią Elę i... siebie http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif No to teraz oddaję sprawę w Wasze ręce. Są chętni? http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif Wasz,Al Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Hehe, i jeszcze sie pyta :mryellow: To chyba pytanie retoryczne ;)Ja jestem ;) A jakby tak sie dało jeszcze popatrzeć na gwiazdy czy księżyc z jakiegoś teleskopu to już wogóle by była gwiezdna wyprawa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Kolejny ochotnik zgłasza się :D Dziękuję za taką wspaniałą niespodziankę, nie zawiedziemy :) Najodpowiedniejszą i najrozsądniejszą datą będzie: 18 kwietnia czyli sobota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jasne, że tak :mrred: jestem bardzo chętny :mrgreen: Z resztą co tu pisać przybywamy z odsieczą :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Super sprawa , raczej bedę . :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ja tez raczej będę jak oczywiście znowu mi nic pilnego nie wyskoczy :x Co zresztą często sie ostatnio zdaża ... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Forteczna Misja do Fortu 38 Skała w dniu: 18 kwietnia (sobota) 2009 r. Miejsce zbiórki: pętla autobusowa na Zakamyczu (ma ją tam autobus ''102''). Godzina zbiórki: 11:55 - 12:20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Będę napewno . Taka okazja rzadko się przytrafia i nie mogę jej przepuścić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Potwierdzam też będę napewno :) A kto uderza na Rajsko wieczorem na metal meltdown? :mrred: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Ganonim Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Dzięęęękuuujeeemyyy :D http://byk.oa.uj.edu.pl/~alganonim/forty/skala/studnia.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Nie za ma co. Misja udana, pogoda miazga, pora roku również. No i towarzystwo dopisało :)http://www.grdalus.lama.net.pl/A/SKALA.ZIP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Cóż dodać... FM bardzo udana; zwiedziliśmy w Forcie Skała i w jego otoczeniu to co wcześniej nie mogliśmy zobaczyć. Przedewszystkim przyszło wiele osób, na tej FM był zaczątek powstania naszego stowarzyszenia (oficjalna jego nazwa to będzie prawdopodobnie: Stowarzyszenie fortyck.pl). Zdjęcia i video, które wkrótce będą na stronie (i częściowo na innych odgałęzieniach naszej strony) wyjaśnią i pokażą to co nie sposób napisać (jak to zwykle pisałem). W każdym razie FM zakończyła się po godz. 16. a ja dodatkowo wracałem na piechotę (jak zwykle gdy jestem na Forcie Skała) przez Las Wolski (piękna pogoda i ciepło to gwarancja udanego spaceru, w tym porobiłem dodatkowo jeszcze sporo fajnych zdjęć i video) na Salwator :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Ganonim Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Upload filmu (trwa 7 minut) na youtube'a potrwa nieco ponad 5h (jakosc dosc wysoka, 570 mb). Jak będzie gotowy, to dam linka. Klik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy_c Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witampodsyłam troche moich fotek http://picasaweb.google.pl/TomCzekaj/FortS...COrakNeQvLesZg# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Późno, ale czasu nie miałem (nie mam) zbyt wiele :D Wszystko super ekstra obiekt/y, pogoda-pora roku, towarzystwo ;) Największymi niespodziankami (poza tym co już widziałem wcześniej w innej"ekspedycji") były:zwiedzenie wąskich korytarzy wewnątrz samego Fortu.zwiedzenie obserwatorium (kopuła z teleskopem jak i pod kopule po stopniach).zwiedzenie fosy.zwiedzenie dachu i terenów zielonych (po odnowie).zwiedzenie okopów i terenów skalno-zielonych.poświęcenie własnego wolnego czasu przez pracownika OA, Al G za co Wielkie Dzięki(pozostał jedynie niedosyt w postaci nieobecności pani Eli vel. Julii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 ojj tak, FM całkowicie udana i frekfencja byla spora ;) pogoda super, taka akurat na spokojne spacerowanie. Forcik ciekawy i to bardzo, no wkońcu to był mój pierwszy wypad do niego :mrgreen:. Oczywiście przewodnicy profesjonalni ;):P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 no wkońcu to był mój pierwszy wypad do niego :mrgreen: A mój to już chyba z piąty raz :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Czy na niektórych fotkach z lasku wolskiego widać pozostałości okopów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Myślę, że w pierwszej części zdjęć Adama widać okopy wokół Fortu Skała. W drugiej części widać natomiast ślady baterii z Lasku Wolskiego. Natomiast na kilku moich fotkach widać ślady okopów okalających Fort Skała. Co do tych okopów to trzeba powiedzieć, że ich zarys jest bardzo dobrze zachowany i nie są wogóle zaśmiecone co jest zapewne zasługą faktu, że są za płotem okalającym teren obserwatorium. Stwierdziliśmy zgodnie, że całe wzniesienie które wieńczy Fort Skała było nieźle ufortyfikowane :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Tak, Fort Skała z tymi okopami robi wrażenie. Co do Lasku Wolskiego; tak jest tam sporo zachowanych umocnień ziemnych, bardzo to intrygujące bo czasem nie wiadomo czy to coś co się widzi jest stworzone ręką człowieka czy... siłą natury ;) Proponowałbym na jakieś przyszłe wyjście by właśnie dość dobrze zwiedzić... Las Wolski :) najlepiej w porze jesienno - wiosennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi