Al Ganonim Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam!Tak się nieszczęśliwie składa przez ostatnie miesiące, że nijak nie mogę wybrać się z Wami na wyprawę. W myśl porzekadła: "Jak Mahomet nie przyjdzie do góry, to góra przyjdzie do Mahometa" wykminiłem co następuje: [center:1a88987338]Wyjście na Fort Skała + zwiedzanie co popadnie.[/center:1a88987338] Data: 18 lub 19 kwietnia, jak Wam będzie pasować. Tu trzeba ustalić jeden termin! Godziny: od rozsądnych popołudniowych do rozsądnych wieczorowych (tj. wstępnie 13:00-16:00, ale jest to rzecz do ustalenia). Co Wam mogę zaproponować?- zwiedzanie obserwatorium- zwiedzanie okolicy fortu- wejście do fortu- wejście do fosy- wejście do kaponier- wejście na dach i tereny zielone (jest co oglądać, bo odnowione)- oprowadzenie po okopach- ciepłą herbatę, dojazd (prawie) na miejsce, opiekuna w postaci pracownika OA, panią Elę i... siebie http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif No to teraz oddaję sprawę w Wasze ręce. Są chętni? http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif Wasz,Al
Grdalus Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Hehe, i jeszcze sie pyta :mryellow: To chyba pytanie retoryczne ;)Ja jestem ;) A jakby tak sie dało jeszcze popatrzeć na gwiazdy czy księżyc z jakiegoś teleskopu to już wogóle by była gwiezdna wyprawa :)
fortyck Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Kolejny ochotnik zgłasza się :D Dziękuję za taką wspaniałą niespodziankę, nie zawiedziemy :) Najodpowiedniejszą i najrozsądniejszą datą będzie: 18 kwietnia czyli sobota.
Wojciech Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jasne, że tak :mrred: jestem bardzo chętny :mrgreen: Z resztą co tu pisać przybywamy z odsieczą :D
Miro Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ja tez raczej będę jak oczywiście znowu mi nic pilnego nie wyskoczy :x Co zresztą często sie ostatnio zdaża ... :/
fortyck Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Forteczna Misja do Fortu 38 Skała w dniu: 18 kwietnia (sobota) 2009 r. Miejsce zbiórki: pętla autobusowa na Zakamyczu (ma ją tam autobus ''102''). Godzina zbiórki: 11:55 - 12:20
MRu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Będę napewno . Taka okazja rzadko się przytrafia i nie mogę jej przepuścić .
Grdalus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Potwierdzam też będę napewno :) A kto uderza na Rajsko wieczorem na metal meltdown? :mrred:
Al Ganonim Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Dzięęęękuuujeeemyyy :D http://byk.oa.uj.edu.pl/~alganonim/forty/skala/studnia.rar
Grdalus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Nie za ma co. Misja udana, pogoda miazga, pora roku również. No i towarzystwo dopisało :)http://www.grdalus.lama.net.pl/A/SKALA.ZIP
fortyck Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Cóż dodać... FM bardzo udana; zwiedziliśmy w Forcie Skała i w jego otoczeniu to co wcześniej nie mogliśmy zobaczyć. Przedewszystkim przyszło wiele osób, na tej FM był zaczątek powstania naszego stowarzyszenia (oficjalna jego nazwa to będzie prawdopodobnie: Stowarzyszenie fortyck.pl). Zdjęcia i video, które wkrótce będą na stronie (i częściowo na innych odgałęzieniach naszej strony) wyjaśnią i pokażą to co nie sposób napisać (jak to zwykle pisałem). W każdym razie FM zakończyła się po godz. 16. a ja dodatkowo wracałem na piechotę (jak zwykle gdy jestem na Forcie Skała) przez Las Wolski (piękna pogoda i ciepło to gwarancja udanego spaceru, w tym porobiłem dodatkowo jeszcze sporo fajnych zdjęć i video) na Salwator :)
Al Ganonim Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Upload filmu (trwa 7 minut) na youtube'a potrwa nieco ponad 5h (jakosc dosc wysoka, 570 mb). Jak będzie gotowy, to dam linka. Klik :)
tommy_c Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witampodsyłam troche moich fotek http://picasaweb.google.pl/TomCzekaj/FortS...COrakNeQvLesZg#
Wojciech Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Późno, ale czasu nie miałem (nie mam) zbyt wiele :D Wszystko super ekstra obiekt/y, pogoda-pora roku, towarzystwo ;) Największymi niespodziankami (poza tym co już widziałem wcześniej w innej"ekspedycji") były:zwiedzenie wąskich korytarzy wewnątrz samego Fortu.zwiedzenie obserwatorium (kopuła z teleskopem jak i pod kopule po stopniach).zwiedzenie fosy.zwiedzenie dachu i terenów zielonych (po odnowie).zwiedzenie okopów i terenów skalno-zielonych.poświęcenie własnego wolnego czasu przez pracownika OA, Al G za co Wielkie Dzięki(pozostał jedynie niedosyt w postaci nieobecności pani Eli vel. Julii)
Miro Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 ojj tak, FM całkowicie udana i frekfencja byla spora ;) pogoda super, taka akurat na spokojne spacerowanie. Forcik ciekawy i to bardzo, no wkońcu to był mój pierwszy wypad do niego :mrgreen:. Oczywiście przewodnicy profesjonalni ;):P
fortyck Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 no wkońcu to był mój pierwszy wypad do niego :mrgreen: A mój to już chyba z piąty raz :mrgreen:
Bartek Kocot Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Czy na niektórych fotkach z lasku wolskiego widać pozostałości okopów ?
Grdalus Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Myślę, że w pierwszej części zdjęć Adama widać okopy wokół Fortu Skała. W drugiej części widać natomiast ślady baterii z Lasku Wolskiego. Natomiast na kilku moich fotkach widać ślady okopów okalających Fort Skała. Co do tych okopów to trzeba powiedzieć, że ich zarys jest bardzo dobrze zachowany i nie są wogóle zaśmiecone co jest zapewne zasługą faktu, że są za płotem okalającym teren obserwatorium. Stwierdziliśmy zgodnie, że całe wzniesienie które wieńczy Fort Skała było nieźle ufortyfikowane :)
fortyck Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Tak, Fort Skała z tymi okopami robi wrażenie. Co do Lasku Wolskiego; tak jest tam sporo zachowanych umocnień ziemnych, bardzo to intrygujące bo czasem nie wiadomo czy to coś co się widzi jest stworzone ręką człowieka czy... siłą natury ;) Proponowałbym na jakieś przyszłe wyjście by właśnie dość dobrze zwiedzić... Las Wolski :) najlepiej w porze jesienno - wiosennej.
Rekomendowane odpowiedzi