fortyck Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Data wyprawy: 21 czerwca 2009 Cel 33: Fort 49 1/2a Mogiła :D Miejsce zbiórki: na pl. Centralnym im. Ronalda Reagana - na tych alejkach wokół zieleńca gdzie jest pomnik Solidarności, bliżej przystanku tramwajowego po prawej stronie; tam gdzie linia tramwajowa ''4'' ma przystanek w stronę dosłownie huty :D - w Nowej Hucie. Godzina zbiórki: od godziny 11:00 do 12:00. Fort 49 1/2a Mogiła pierwszy raz jest uwzględniony w naszych wycieczkach po Twierdzy Kraków :D Oprócz tegoż obiektu zobaczymy też: kopiec Wandy (jakby nie było była tu kiedyś fortyfikacja)... Będzie fajnie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Świetnie ze szykuje się wyprawa i świetnie że nie w lipcu ^^ Postaram się przybyć , o ile pozwolą na to czas i okoliczności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 w lipcu prawdopodobnie za to bedą jakieś FM ;) a wypraw KTK jest mniej niż w zeszłym roku. Jak napisał Adam wyżej, odwiedzimy właśnie zapomniany fort, więc 33 wyprawa będzie w inne miejsce niż zwykle :) I będzie oczywiście super ;) też jak zwykle :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Mam takie pytanie . Czy do fortu mogiła da się wejsć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Mam takie pytanie . Czy do fortu mogiła da się wejsć ? Z tego co ja wiem to nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Hej hej - to ja reaktywacja :mrgreen: Fajowo że do Mogiły ;) dawno tam nie byłam (chyba ostatnio w 2004 :shock: ), ciekawe czy coś się pozmieniało :P Pozdrowienia dla wszystkich - starych i młodych fortmaniaków :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matchless Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Bedzie to moja pierwsza wyprawa. Mam nadzieje ze bedzie naprawde ciekawie i bedzie sporo interesujacych miejsc do cykania fotek na co najbardziej licze ;) . Z niecierpliwoscia czekam na 21.06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Fajowo, że hej :lol: Nie da się wejść, ale może coś poradzimy i jednak wejdziemy :mrgreen: byłoby super :twisted: Witaj Joanno dawno (co ja piszę bardzo dawno, wieki Cię nie było, ani tu na forum, ani na Wyprawach KTK vel FM :/ ) Mam nadzieję, że poprawisz się w końcu "Nasza grupa" tworzyła całe to wszystko...część już odpadła..., jak również znaczna część doszła nowych i to cieszy :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zastanawiam się nad przybyciem na rowerze . Wszystko zalezy od pogody . Wie ktoś jaka ma być 21 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 A to nie za duzo czasu na zbiórkę ? aż godzina (!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Kocot Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja również przybędę. Będę czekał z moim tatą pod fortem o 11:30 :mrgreen: :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Godzina dlatego, że niektórzy mają kłopotliwy i czasochłonny dojazd tam. Bartek ale o 11:30 to dopiero połowa trwania zbiórki ;) nim dojedziemy tramwajem i dojdziemy to będzie zapewne po godz. 12 nawet 30 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 w sumie to moze podjadę prosto pod fort , tylko pytanie , o której godzinie ? może 12.30 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ale zbiórka zbiórką, wszyscy spotykamy się razem. Nie wiem czy o 12:30 tam już będziemy, nie to jest celem wypraw KTK by pędzić nie wiem po co, ale w miarę spokojnie i relaksująco, choć o NH trudno to nieco mówić (same osiedla i komunistyczne budowle)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Trzeba będzie szybko spać po wiankach :D :D, :arrowleft: to dla tych którzy raczej są śpiochami i lubia się wylegiwać do południa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Trzeba będzie szybko spać po wiankach :D :D, :arrowleft: to dla tych którzy raczej są śpiochami i lubia się wylegiwać do południa :P albo w ogóle się nie kłaść ;) np. ja będę po dyżurze :roll: apropo's roweru to ostatnio dla mnie prawie każda pogoda jest dobra na rower :mrgreen: Wojtekno postraram sie poprawić :bemused: z wejściem to chyba tylko na "dziko" :devil: ale nie wypowiadam się bo jak wspominałam strasznie dawno tam nie byłam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 ..albo w ogóle się nie kłaść ;) No jest to jakaś myśl ;) przynajmniej człowiek nie zaśpi żeby zdążyć na zbiórke :D :mryellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No to szykuje sie fajna wycieczka. Jutro z tego co patrzę na prognozy powinno nadal fajnie padać więc szykuje sie milusi survival ;) Ponieważ fort Mogiła i kopiec Wandy to stosunkowo nie dużo do zobaczenia to w miarę możliwości proponuje jeszcze coś zobaczyć.Np. co do PRL'owskich blokowisk to moglibyśmy nieco pobłądzić w ich labiryncie w okolicach Placu Centralnego (ta nazwa jakoś mi odpowiada). Należy bowiem zwrócić uwagę na fakt, że te bloki były budowane w taki sposób, aby w razie wojny stanowić zwartą zabudowę trudną do zdobycia. Temu np. miały służyć bramy które możnaby w razie walk ulicznych blokować i robić z takich bloków swoistą twierdzę ;) Do tego dochodzą istniejące podobno na osiedlach schrony nawet trzy poziomowe. Czy ktoś wie gdzie są umiejscowione? Czy da się do nich wejść? A na koniec, gdyby komuś jeszcze się chciało możnaby zaliczyć kalsztor w Mogile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Mnie jednak nie będzie . Paskudnie się przeziębiłam , i a ze w środę wyjeżdżam , chcę być w pełni zdrowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 I co? No i po 33 wyprawie. :) Było nieco mokro ale i tak znakomicie. Pokrzywy po pas. Żeby nie było zdobyliśmy fort Mogiła w 100% zaliczając nawet jego wnętrza. Link do moich fotek:http://picasaweb.google.com/Grdalus.picasa...feat=directlinkPotem, jako, że zwykle nie ograniczamy się na naszych wycieczkach tylko do zdobycia celu głównego był i Kopiec Wandy i wieś Mogiła i Lasek Mogilski.A na koniec był rajd z Panem Adamem jego Passatem. Wrażenia zajebiaszcze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jasne była 33 Wyprawa i jakoś już po niej :P Na szczęście w trakcie "zdobywania" obiektów, że wymienię: Fort 49 1/2 A Mogiła, Kopiec Wandy (Fort 49 1/2 Wanda wał do 1970 roku) nie padał deszcz :? , za to w drodze powrotnej po terenie Mogiły i Lasku Mogilskiego nie mogę nie powiedzieć padał nieubłaganie :( VW Passat Pana Adama stary, ale jary wrażenia bezcenne :mrgreen: dzięki za kolejną Wyprawę wszystkim i każdemu z osobna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matchless Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Dzieki za fotki, szczegolnie za to grupowe moze dzieki niemu kilka osob namowie na kolejne wyprawy ;p. Widze ze wstawiles tez te niedoswietlone i nadswietlone, nie sa rozmazane wiec moze byc z nich niezle zdjecie hdr. Jak cos to moge powiedziec Ci co i jak ;) Swoje zdjecia zamieszcze po przerobce dopiero, wrzuce je na jeden z serwerow wszystkie. Beda tez na mojej strone na digarcie. Kilka moich zdjechttp://www.mypicx.com/06212009/fort_mogila/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alka Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 dzięki za zdjęcia :) ( za niedługo dodam swoje)i za wyprawę tez dziekuję.rozczarowaliscie mnie moi drodzy. brak latarek!! oj nie ładnie a na każdej stronie poświęconej zwiedzaniu fortów jest jak BYK napisane LATARKA!! prosze o poprawę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 A ja niestety leżę zakatarzona i umieram . W piątek mnie deszcze ostry złapał , zmarzłam bo niemiłosierne wiało teraz mam efekty :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Dopiero dziś piszę, wczoraj byłem całkowicie zajęty nie dość, że ''obróbką'' zdjęć i video ale przedewszystkim przez grypkę (wczoraj przez nią nie wszystko poszło tak jak mogło być). 33 wyprawa KTK udana, zwłaszcza, że dało się otworzyć wrota forteczne :D Alka, no ja miałem latarkę ;) reszta też, no ale nie wszyscy (bo nikt nie spodziewał się, że uda się wejść do środka) :D Szkoda, że kilku osób nie było, poza tym: dzięki że tyle uczestników (zwłaszcza nowych) przyszło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi