Skocz do zawartości

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Data wyprawy: 21 czerwca 2009

Cel 33: Fort 49 1/2a Mogiła :D

Miejsce zbiórki: na pl. Centralnym im. Ronalda Reagana - na tych alejkach wokół zieleńca gdzie jest pomnik Solidarności, bliżej przystanku tramwajowego po prawej stronie; tam gdzie linia tramwajowa ''4'' ma przystanek w stronę dosłownie huty :D - w Nowej Hucie.

Godzina zbiórki: od godziny 11:00 do 12:00.

Fort 49 1/2a Mogiła pierwszy raz jest uwzględniony w naszych wycieczkach po Twierdzy Kraków :D

Oprócz tegoż obiektu zobaczymy też: kopiec Wandy (jakby nie było była tu kiedyś fortyfikacja)...

Będzie fajnie :D

w lipcu prawdopodobnie za to bedą jakieś FM ;) a wypraw KTK jest mniej niż w zeszłym roku. Jak napisał Adam wyżej, odwiedzimy właśnie zapomniany fort, więc 33 wyprawa będzie w inne miejsce niż zwykle :) I będzie oczywiście super ;) też jak zwykle :D

Fajowo, że hej :lol: Nie da się wejść, ale może coś poradzimy i jednak wejdziemy :mrgreen: byłoby super :twisted:

Witaj Joanno dawno (co ja piszę bardzo dawno, wieki Cię nie było, ani tu na forum, ani na Wyprawach KTK vel FM :/ ) Mam nadzieję, że poprawisz się w końcu "Nasza grupa" tworzyła całe to wszystko...część już odpadła..., jak również znaczna część doszła nowych i to cieszy :>

Ale zbiórka zbiórką, wszyscy spotykamy się razem.

Nie wiem czy o 12:30 tam już będziemy, nie to jest celem wypraw KTK by pędzić nie wiem po co, ale w miarę spokojnie i relaksująco, choć o NH trudno to nieco mówić (same osiedla i komunistyczne budowle)...

Trzeba będzie szybko spać po wiankach :D :D, :arrowleft: to dla tych którzy raczej są śpiochami i lubia się wylegiwać do południa :P

albo w ogóle się nie kłaść ;) np. ja będę po dyżurze :roll:

apropo's roweru to ostatnio dla mnie prawie każda pogoda jest dobra na rower :mrgreen:

Wojtek

no postraram sie poprawić :bemused:

z wejściem to chyba tylko na "dziko" :devil: ale nie wypowiadam się bo jak wspominałam strasznie dawno tam nie byłam...

No to szykuje sie fajna wycieczka. Jutro z tego co patrzę na prognozy powinno nadal fajnie padać więc szykuje sie milusi survival ;) Ponieważ fort Mogiła i kopiec Wandy to stosunkowo nie dużo do zobaczenia to w miarę możliwości proponuje jeszcze coś zobaczyć.

Np. co do PRL'owskich blokowisk to moglibyśmy nieco pobłądzić w ich labiryncie w okolicach Placu Centralnego (ta nazwa jakoś mi odpowiada). Należy bowiem zwrócić uwagę na fakt, że te bloki były budowane w taki sposób, aby w razie wojny stanowić zwartą zabudowę trudną do zdobycia. Temu np. miały służyć bramy które możnaby w razie walk ulicznych blokować i robić z takich bloków swoistą twierdzę ;) Do tego dochodzą istniejące podobno na osiedlach schrony nawet trzy poziomowe. Czy ktoś wie gdzie są umiejscowione? Czy da się do nich wejść?

A na koniec, gdyby komuś jeszcze się chciało możnaby zaliczyć kalsztor w Mogile.

I co? No i po 33 wyprawie. :) Było nieco mokro ale i tak znakomicie. Pokrzywy po pas. Żeby nie było zdobyliśmy fort Mogiła w 100% zaliczając nawet jego wnętrza. Link do moich fotek:

http://picasaweb.google.com/Grdalus.picasa...feat=directlink

Potem, jako, że zwykle nie ograniczamy się na naszych wycieczkach tylko do zdobycia celu głównego był i Kopiec Wandy i wieś Mogiła i Lasek Mogilski.

A na koniec był rajd z Panem Adamem jego Passatem. Wrażenia zajebiaszcze :)

Jasne była 33 Wyprawa i jakoś już po niej :P Na szczęście w trakcie "zdobywania" obiektów, że wymienię: Fort 49 1/2 A Mogiła, Kopiec Wandy (Fort 49 1/2 Wanda wał do 1970 roku) nie padał deszcz :? , za to w drodze powrotnej po terenie Mogiły i Lasku Mogilskiego nie mogę nie powiedzieć padał nieubłaganie :(

VW Passat Pana Adama stary, ale jary wrażenia bezcenne :mrgreen: dzięki za kolejną Wyprawę wszystkim i każdemu z osobna ;)

Dzieki za fotki, szczegolnie za to grupowe moze dzieki niemu kilka osob namowie na kolejne wyprawy ;p. Widze ze wstawiles tez te niedoswietlone i nadswietlone, nie sa rozmazane wiec moze byc z nich niezle zdjecie hdr. Jak cos to moge powiedziec Ci co i jak ;)

Swoje zdjecia zamieszcze po przerobce dopiero, wrzuce je na jeden z serwerow wszystkie. Beda tez na mojej strone na digarcie.

Kilka moich zdjec

http://www.mypicx.com/06212009/fort_mogila/

dzięki za zdjęcia :) ( za niedługo dodam swoje)

i za wyprawę tez dziekuję.

rozczarowaliscie mnie moi drodzy. brak latarek!! oj nie ładnie a na każdej stronie poświęconej zwiedzaniu fortów jest jak BYK napisane LATARKA!!

:arrow: prosze o poprawę!

Dopiero dziś piszę, wczoraj byłem całkowicie zajęty nie dość, że ''obróbką'' zdjęć i video ale przedewszystkim przez grypkę (wczoraj przez nią nie wszystko poszło tak jak mogło być).

33 wyprawa KTK udana, zwłaszcza, że dało się otworzyć wrota forteczne :D

Alka, no ja miałem latarkę ;) reszta też, no ale nie wszyscy (bo nikt nie spodziewał się, że uda się wejść do środka) :D

Szkoda, że kilku osób nie było, poza tym: dzięki że tyle uczestników (zwłaszcza nowych) przyszło :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...