fortyck Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Data wyprawy: 21 czerwca 2009 Cel 33: Fort 49 1/2a Mogiła :D Miejsce zbiórki: na pl. Centralnym im. Ronalda Reagana - na tych alejkach wokół zieleńca gdzie jest pomnik Solidarności, bliżej przystanku tramwajowego po prawej stronie; tam gdzie linia tramwajowa ''4'' ma przystanek w stronę dosłownie huty :D - w Nowej Hucie. Godzina zbiórki: od godziny 11:00 do 12:00. Fort 49 1/2a Mogiła pierwszy raz jest uwzględniony w naszych wycieczkach po Twierdzy Kraków :D Oprócz tegoż obiektu zobaczymy też: kopiec Wandy (jakby nie było była tu kiedyś fortyfikacja)... Będzie fajnie :D
MRu Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Świetnie ze szykuje się wyprawa i świetnie że nie w lipcu ^^ Postaram się przybyć , o ile pozwolą na to czas i okoliczności .
Miro Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 w lipcu prawdopodobnie za to bedą jakieś FM ;) a wypraw KTK jest mniej niż w zeszłym roku. Jak napisał Adam wyżej, odwiedzimy właśnie zapomniany fort, więc 33 wyprawa będzie w inne miejsce niż zwykle :) I będzie oczywiście super ;) też jak zwykle :D
MRu Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Mam takie pytanie . Czy do fortu mogiła da się wejsć ?
Bartek Kocot Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Cytat Mam takie pytanie . Czy do fortu mogiła da się wejsć ? Z tego co ja wiem to nie
Joanna Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Hej hej - to ja reaktywacja :mrgreen: Fajowo że do Mogiły ;) dawno tam nie byłam (chyba ostatnio w 2004 :shock: ), ciekawe czy coś się pozmieniało :P Pozdrowienia dla wszystkich - starych i młodych fortmaniaków :mrgreen:
matchless Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Bedzie to moja pierwsza wyprawa. Mam nadzieje ze bedzie naprawde ciekawie i bedzie sporo interesujacych miejsc do cykania fotek na co najbardziej licze ;) . Z niecierpliwoscia czekam na 21.06
Wojciech Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Fajowo, że hej :lol: Nie da się wejść, ale może coś poradzimy i jednak wejdziemy :mrgreen: byłoby super :twisted: Witaj Joanno dawno (co ja piszę bardzo dawno, wieki Cię nie było, ani tu na forum, ani na Wyprawach KTK vel FM :/ ) Mam nadzieję, że poprawisz się w końcu "Nasza grupa" tworzyła całe to wszystko...część już odpadła..., jak również znaczna część doszła nowych i to cieszy :>
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zastanawiam się nad przybyciem na rowerze . Wszystko zalezy od pogody . Wie ktoś jaka ma być 21 ?
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 A to nie za duzo czasu na zbiórkę ? aż godzina (!)
Bartek Kocot Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja również przybędę. Będę czekał z moim tatą pod fortem o 11:30 :mrgreen: :D
fortyck Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Godzina dlatego, że niektórzy mają kłopotliwy i czasochłonny dojazd tam. Bartek ale o 11:30 to dopiero połowa trwania zbiórki ;) nim dojedziemy tramwajem i dojdziemy to będzie zapewne po godz. 12 nawet 30 :D
MRu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 w sumie to moze podjadę prosto pod fort , tylko pytanie , o której godzinie ? może 12.30 ?
fortyck Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ale zbiórka zbiórką, wszyscy spotykamy się razem. Nie wiem czy o 12:30 tam już będziemy, nie to jest celem wypraw KTK by pędzić nie wiem po co, ale w miarę spokojnie i relaksująco, choć o NH trudno to nieco mówić (same osiedla i komunistyczne budowle)...
Miro Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Trzeba będzie szybko spać po wiankach :D :D, :arrowleft: to dla tych którzy raczej są śpiochami i lubia się wylegiwać do południa :P
Joanna Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Miro napisał(a): Trzeba będzie szybko spać po wiankach :D :D, :arrowleft: to dla tych którzy raczej są śpiochami i lubia się wylegiwać do południa :P albo w ogóle się nie kłaść ;) np. ja będę po dyżurze :roll: apropo's roweru to ostatnio dla mnie prawie każda pogoda jest dobra na rower :mrgreen: Wojtekno postraram sie poprawić :bemused: z wejściem to chyba tylko na "dziko" :devil: ale nie wypowiadam się bo jak wspominałam strasznie dawno tam nie byłam...
Miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Joanna napisał(a): ..albo w ogóle się nie kłaść ;) No jest to jakaś myśl ;) przynajmniej człowiek nie zaśpi żeby zdążyć na zbiórke :D :mryellow:
Grdalus Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 No to szykuje sie fajna wycieczka. Jutro z tego co patrzę na prognozy powinno nadal fajnie padać więc szykuje sie milusi survival ;) Ponieważ fort Mogiła i kopiec Wandy to stosunkowo nie dużo do zobaczenia to w miarę możliwości proponuje jeszcze coś zobaczyć.Np. co do PRL'owskich blokowisk to moglibyśmy nieco pobłądzić w ich labiryncie w okolicach Placu Centralnego (ta nazwa jakoś mi odpowiada). Należy bowiem zwrócić uwagę na fakt, że te bloki były budowane w taki sposób, aby w razie wojny stanowić zwartą zabudowę trudną do zdobycia. Temu np. miały służyć bramy które możnaby w razie walk ulicznych blokować i robić z takich bloków swoistą twierdzę ;) Do tego dochodzą istniejące podobno na osiedlach schrony nawet trzy poziomowe. Czy ktoś wie gdzie są umiejscowione? Czy da się do nich wejść? A na koniec, gdyby komuś jeszcze się chciało możnaby zaliczyć kalsztor w Mogile.
MRu Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Mnie jednak nie będzie . Paskudnie się przeziębiłam , i a ze w środę wyjeżdżam , chcę być w pełni zdrowa .
Grdalus Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 I co? No i po 33 wyprawie. :) Było nieco mokro ale i tak znakomicie. Pokrzywy po pas. Żeby nie było zdobyliśmy fort Mogiła w 100% zaliczając nawet jego wnętrza. Link do moich fotek:http://picasaweb.google.com/Grdalus.picasa...feat=directlinkPotem, jako, że zwykle nie ograniczamy się na naszych wycieczkach tylko do zdobycia celu głównego był i Kopiec Wandy i wieś Mogiła i Lasek Mogilski.A na koniec był rajd z Panem Adamem jego Passatem. Wrażenia zajebiaszcze :)
Wojciech Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jasne była 33 Wyprawa i jakoś już po niej :P Na szczęście w trakcie "zdobywania" obiektów, że wymienię: Fort 49 1/2 A Mogiła, Kopiec Wandy (Fort 49 1/2 Wanda wał do 1970 roku) nie padał deszcz :? , za to w drodze powrotnej po terenie Mogiły i Lasku Mogilskiego nie mogę nie powiedzieć padał nieubłaganie :( VW Passat Pana Adama stary, ale jary wrażenia bezcenne :mrgreen: dzięki za kolejną Wyprawę wszystkim i każdemu z osobna ;)
matchless Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Dzieki za fotki, szczegolnie za to grupowe moze dzieki niemu kilka osob namowie na kolejne wyprawy ;p. Widze ze wstawiles tez te niedoswietlone i nadswietlone, nie sa rozmazane wiec moze byc z nich niezle zdjecie hdr. Jak cos to moge powiedziec Ci co i jak ;) Swoje zdjecia zamieszcze po przerobce dopiero, wrzuce je na jeden z serwerow wszystkie. Beda tez na mojej strone na digarcie. Kilka moich zdjechttp://www.mypicx.com/06212009/fort_mogila/
Alka Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 dzięki za zdjęcia :) ( za niedługo dodam swoje)i za wyprawę tez dziekuję.rozczarowaliscie mnie moi drodzy. brak latarek!! oj nie ładnie a na każdej stronie poświęconej zwiedzaniu fortów jest jak BYK napisane LATARKA!! prosze o poprawę!
MRu Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 A ja niestety leżę zakatarzona i umieram . W piątek mnie deszcze ostry złapał , zmarzłam bo niemiłosierne wiało teraz mam efekty :P
fortyck Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Dopiero dziś piszę, wczoraj byłem całkowicie zajęty nie dość, że ''obróbką'' zdjęć i video ale przedewszystkim przez grypkę (wczoraj przez nią nie wszystko poszło tak jak mogło być). 33 wyprawa KTK udana, zwłaszcza, że dało się otworzyć wrota forteczne :D Alka, no ja miałem latarkę ;) reszta też, no ale nie wszyscy (bo nikt nie spodziewał się, że uda się wejść do środka) :D Szkoda, że kilku osób nie było, poza tym: dzięki że tyle uczestników (zwłaszcza nowych) przyszło :)
Rekomendowane odpowiedzi