bem Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 znalazłem w książce Warownie i Zieleń Twierdzy Kraków autor Janusz Bogdanowski jest tam krótki opis pociąg pancerny typu 4 zdobyty na stacji Bieżanów służył w polskim wojsku do 1939 r pod nazwą " Śmierć " wie ktoś coś więcej o tym pociągu wiem że ta jednostka była jakiś czas temu widziana na stacji w Bieżanowie od restaurowana wie ktoś gdzie tera stoi Ps polecam ta książkę dużo fotek i mapek
MRu Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jedyne wartościowe informacje na temat pociągu " śmierć " znalazłam na tej stronie
bem Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 coś się nie zgadza książka mówi o zdobyciu go w Bieżanowie
MRu Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 "Oryginalny pociąg "Śmierć" był utworzony prawdopodobnie w sierpniu 1920 w Krakowie. Od sierpnia 1920 używany był w wojnie polsko-radzieckiej, w sładzie 3. Armii Frontu Środkowego. Wyróżnił się w walkach przeciwko Armii Konnej Budionnego w rejonie Zamościa. Nosił on wówczas numer 23 (PP.23 - Pociąg pancerny nr 23). W tym okresie pociąg najprawdopodobniej składał się głównie z improwizowanych, częściowo opancerzonych wagonów. 7 grudnia 1920 pociąg został przemianowany na "Pogoń", potem wrócił do pierwotnej nazwy." a wiec strona jest o ... podróbce ^^
Miro Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Właśnie natknąłem się na ciekawą książke, w której opisane są polskie pociagi pancerne. Więc jeżeli kogoś z Was interesuje taka tematyka, to niewątpliwie dobrze jest własnie zaopatrzyć się w tą książke. Ja chyba się jednak skusze ;) A tu podaje link do księgarni internetowej w której ją znalazłem: Pociągi pancerne Wojska Polskiego
Rekomendowane odpowiedzi