Skocz do zawartości

Forty: Łapianka, Borek, Skotniki

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas by pomyśleć o zorganizowaniu kolejnej (ciekawe czy ktoś zliczy ile już ich było) Fortecznej Misji :D

Data: 25 lipca 2009

Miejsce zbiórki: na pętli tramwajowej w Borku Fałęckim

Godzina zbiórki: 10:30 do 11:00

Dniem w którym będzie FM to tylko sobota.

Wydaje się jednak, że najrozsądniejszym celem FM będą takie obiekty: Fort Borek, Fort Łapianka, Fort Skotniki (te ogólnodostępne).

Grdalus już pewnie przyklasnął na to :D :D

Tak tak, popieram czterema kończynami :P Do kompletu na koniec (romantyczny) proponuje znowu nawiedzić Winnice. FM mogłaby się zacząć gdzieś w Borku na pętli MPK a skończyć na Tynieckiej. Możnaby nazwać tą forteczną misję - VIII rejon umocniony (bez kawern) bo zaliczając Borek, Łapiankę, Skotniki i Winnice zaliczylibysmy wszystkie forty tego obszaru warownego. Z resztą to zależy jakby było z czasem, pogodą i chęciami uczestników ;) Co do terminu to póki co na razie pasują mi wszystkie soboty lipca :)

Pomysł jak najbardziej jest oki ;) tylko, no właśnie co z tą Winnicą jakoś mi ona nie leży w tym zestawieniu za bardzo <km to mały problem> :? Poza tym już tam byliśmy i wejść się nie da poza teren wału (t.j. do środka jedynie wokół :/ )

Oczywiście tak mi sie tylko rzuciło, bo zwykle lubię zobaczyć jak najwięcej. Ale oczywiście to tylko propozycja. Byliśmy dopiero co w Winnicy więc mi nie zależy jakoś specjalnie. Głównie mi zależy na pozostałych fortach. Ale wiem jaka Winnica jest klimatyczna stąd ta propozycja na zakończenie. Z tego co podliczyłem na Google Earth to z Winnicą byłoby do przejścia ok. 11km, czyli fakt spory kawałek.

Byliśmy dopiero co w Winnicy więc mi nie zależy jakoś specjalnie.

Tak jak i reszcie (co z nami była wtedy) mi też :D zresztą teraz tam by się przejść nie dało taka dżungla :D

Ale po drodze jest kilka ciekawych miejsc a że jest to FM więc... ;)

• 3 tygodnie później...

Zobaczymy forty w takiej kolejności: Skotniki, Borek, Łapianka.

Odległość z Borku Fałęckiego do Skotnik pokonujemy na piechotę (tak jak poprzednimi razy); lepiej się przejść (choć trasa nieciekawa i nieco ruchliwa).

Wracam do miejsca zbiórki, spotykamy się na pętli tramwajowej w Borku Fałęckim na przystanku dla wysiadających z tramwajów :D bo kiedyś zdarzyło się, że niektórzy pomylili sobie miejsce na pętli i byli ale na pętli autobusowej :D

Drogi kolego. 25 lipca Forteczna Misja odbędzie się. Misje zaczynają się o określonej godzinie i kończą się wtedy gdy już wszysto co bylo zaplanowane już zobaczyliśmy, chociaż czasem nawet coś wiecej sie zobaczy;), zwykle nam się nie spieszy podczas zwiedzania. Jednym słowem nie ma czegoś takiego że przewidujemy powiedzmy określoną ilośc czasu na wyprawy.

Z tego co podliczyłem tak pobieżnie na google earth to będzie do przejścia ok. 12-13 km. Do tego dochodzi myślę że minimum po godzinie w każdym forcie co daje jak dla mnie jakieś 6 godzin. (3 godziny droga, 3 godziny zwiedzanie). Ale tak jak napisał Miro w zwyczaju mamy nie spieszenie się, lubimy pstrykać fotki w fortach, włazić w każdą dziurę więc te 6 godzin może się wydłużyć. Ale licząc 6 no to wychodzi minimum do 17.

No ale też nikt nikogo nie zmusza, można w razie potrzeby odłączyć się wcześniej.

Aha, zapomniałem dodać, że ze względu na długi czas wycieczki, nie wspominając już o aktualnie panujących upałach, napoje chłodzące będą przydatne... :P

No i szo? Coś frekwencya była umiarkowana. Dopisały tylko grube ryby :) A reszta ? Wymiękła? Chyba się nie przestraszyliście tego deszczyku...

A na poważnie. FM za nami. Zwiedziliśmy to co było w planie. Pogoda nieco kaprysiła, ale jakoś tak się nam udało zgrać,

że gdy zaczynało padać to wchodziliśmy do mrocznych fortecznych wnętrz, a gdy wychodziło słońce to szliśmy do kolejnego fortu.

Wnętrza fortów dość mocno zniszczone. A na zewnątrz chwasty po pas.

Największe wrażenie zrobił na mnie fort Borek.

Ah, gdyby takie cacko wyremontować i odpowiednio urządzić to klimat byłby miażdżący :twisted:

p.s.

psycho fish rules :D

http://lh6.ggpht.com/_mKrXFQ0NcxE/SmtEkQy5ASI/AAAAAAAADe0/ePrRwerolhY/s128/IMG_3979.JPG

Witam KTK-owiczów http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif

FM z 25.07.09 już za nami :D było jak zazwyczaj, choć pogoda była w kratkę tak jak napisał to wyżej Grdalus.

Szkoda, że reszta nie przyszła...

Wpierw poszliśmy na piechotę do Skotnik, tu nam nieco zeszło http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif potem z powrotem: Fort Borek (burza nadeszła jak zwiedzaliśmy wnętrza obiektu; ciekawostka nie ma już zalanych kaponier jak były) oraz na samym końcu Fort Łapianka (tu nawet nie zwiedziliśmy obiektu bo aż serce się kroi jak się widzi wnętrza i zewnątrz), pogoda się bardzo fajna zrobiła bo przejaśniło się dość mocno i nieco ociepliło http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif

Tak podpisuję się pod tą wspomnianą rybą :D

:arrow: https://lh3.googleusercontent.com/-0liuLKbp0qk/T0QpvZT9e0I/AAAAAAAAEBo/16qGz5b7oH0/s512/img2139r.jpg

Troszkę z poślizgiem :mrgreen: , ale jednak swoje "pięć groszy" dodam od siebie :twisted:

Było nas czworo, a mogło być..., ale jak mawiają nie ilość, a jakość się liczy i to było jak najbardziej jakości 1 nawet Q ;)

Zwiedziliśmy to co było w planie to znaczy Forty: Skotniki 52 1/2 S Południe, 52 Borek, 52 A Łapianka (Jugowice) super wszystko mimo deszczyku w trakcie i upaliku pod koniec :mryellow:

Kto nie dotarł niech żałuje, mocno żałuje :mrred: Do następnej FM :>

I ode mnie rybka z podpisem :D

http://img9.imageshack.us/img9/5923/057vtt.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...