Skocz do zawartości

Kaim 2009 r.

fortyck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oto i kolejna Forteczna Misja, na wzgórze Kaim, z okazji 95. rocznicy bitwy o Kraków z 1914 r.

Więcej :arrow: http://fortyck.blogspot.com/2009/11/fortec...misja-kaim.html

Data FM - 6 grudnia 2009 r.

Miejsce zbiórki - przed (tam gdzie zawsze) Fortem Prokocim.

Godzina zbiórki - od godz. 10:00 - 10:15

Cel FM: poza głównym tematem, podążymy też planem przygotowanym przez uczestników (no ale mało kto się wykazuje tym poza Grdalusem).

Hmm, no to zależy od pogody bo jakby było deszczowo to trudno łazić za dużo po lesie.

Wogóle trudno wtedy dużo łazić :)

Poza tym, w takim razie gdzie bedzie miejsce zbiórki?

Co w jakiej kolejności?

Bo ja widzę kilka opcji:

• Prokocim-Trupi Lasek-Kaim-Lasówka ( mocna wyrypa )

Prokocim - Trupi Lasek - Kaim (średnia wyrypa)

Prokocim - Kaim - Lasówka (duża wyrypa)

Kaim - Trupi Lasek - Barycz - Kosocice - Prokocim (duża wyrypa ale ciekawa)

kombinacji można zrobić kilka ;)

Prokocim-Trupi Lasek-Kaim-Lasówka ( mocna wyrypa )

To wydaje się mi wystarczające; tzn. inne propozycje też dobre, jak zawsze, ale na tyle nie wyrobimy się z czasem.

Grdalus jest uczestnikiem co sporo wkłada w przygotowania w nasze wycieczki, a reszta uczestników? też podawajcie swoje propozycje tras naszych przyszłych wycieczek...

No to szkoda, że Cię nie będzie. A co do odnalezienia schronu amunicyjnego w Prokocimiu to myślę, że większość z nas wie gdzie on jest. No chyba, że jest jeszcze coś do odkrycia? :) To byłby czad jakbyśmy odnaleźli coś o czym wszyscy zapomnieli :)

Alka - Przykro, że kolejny raz Cię nie będzie, ale co dużo to niezdrowo ;)

Schron amunicyjny Fortu Prokocim znamy doskonale, chociaż na pewno ktoś go nie zna; ale wszystkim nie dogodzi się :D

Grdalus - Wiele razy byliśmy na wzgórzu Kaim, a mało połaziliśmy po jego najbliższej okolicy; choć czasem trudno iść bo są tam pola uprawne i glina niesamowita :) nie wspominam o chaszczach (te i tak to nic w porównaniu do chaszczy w okolicach Fortu Winnica, kto był z nami wtedy to sam wie) :D

No i już dawno po ostatniej w tym roku naszej wycieczki z serii Forteczna Misja ;)

W skrócie: było bardzo fajnie, szkoda, że reszta (niektórzy znów) uczestników nie doszła :D zagubiliście się we mgle (porannej)?

Jak łatwo zauważyć, od jakiegoś czasu przychodzą ludzie, którym zależy na naszych wspólnych wycieczkach i tym samym tworzy się pewien szkielet; mamy nadzieję, że ów szkielet będą dobudowywać kolejni, nie przychodzimy po to by nie tylko zwiedzać kolejne fortyfikacje - nawet jeśli już było się wiele razy - ale by być razem raz na jakiś chociaż czas (w końcu tworzymy grupę - nazwa krąg - zobowiązuje, no nie?)

Kaim - obelisk na wzgórzu Kaim w tym roku jest jeszcze w znacznie gorszym stanie niż rok temu, co za potwory to niszczą?

Sporo się dziś naszliśmy, ale warto chyba było? nie ma to jak ruch ;)

Do zobaczenia na następnej Fortecznej Misji - już w nowym roku 2010 :)

No szkoda, że nas więcej nie było, ale jak to zwykle bywa mniejsza grupa jest bardziej zgrana i zorganizowana. Trasa wycieczki została nieco zmodyfikowana. Po Prokocimu zdobyliśmy Lasek Krzyszkowicki a potem Kaim od niestandardowej strony tzn. od ulicy Wielickiej a w zasadzie jej przedłużenia w kierunku Wieliczki.

Następnie dość dogłębnie zapuściliśmy się do lokomotywowni bieżanów...

"Czego Tu Panowie szukają?" "Przyszliśmy popatrzyć na to urządzenie jak działa..." :) i Pan jakoś się przytkał.

Pamiętając jak długa okazała się analogiczna wycieczka rok temu co poniektórzy skrócili sobie ją pozostawiając Lasówkę najwytrwalszym... :)

Pogoda jak na tę porę roku dopisała, było dość ciepło, bez wiatru, chociaż mgliście i ponuro.

Ja niestety nie mogłem się z Wami wybrać, z dość poważnej przyczyny ale nie o to mi teraz chodzi.

Mam nadzieje że materiał filmowo, fotograficzny będzie dość obszerny, gdyż bardzo chętnie oglądnę ostatnią FM z tego roku.

• 3 tygodnie później...

Aha, jeszcze zapomniałem. W uzupełnieniu dorzucam dwie fotki bo jakoś na tej misji nie zrobiłem ich więcej :shock:

Tutaj Kaponiera chce pożreć Pana Admina albo tytuł alternatywny - "Wyjdę czy nie wyjdę"

http://lh3.ggpht.com/_mKrXFQ0NcxE/Szdm0ZKyxFI/AAAAAAAAHks/hHOo_0AjCmQ/s128/IMG_4673.JPG

A tutaj czarna (niebieska) owca z lokomotywowni Bieżanów:

http://lh4.ggpht.com/_mKrXFQ0NcxE/Szdm09WBMcI/AAAAAAAAHkw/L31DJXrMYKg/s128/IMG_4675.JPG

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...