Grdalus Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 No to może jakiś nowy konkursik nie związany z Twierdzą Kraków, dla odmiany.Proponuję nazwać go "Twierdze i fortyfikacje w Polsce" Ponieważ jestem leniwy no to wrzucę standardowo fotkę. Pytanie - gdzie to jest, co to są te gwiazdziste obiekty, i kogo przed kim miały bronić ? :P http://lh4.ggpht.com/_mKrXFQ0NcxE/S3xTHj4JMnI/AAAAAAAAIoc/0gxhwKs-Bhk/s128/Twierdza.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Festung Glatz. Twierdza Kłodzko. Po lewej stronie Bystrzycy Dzieło Główne, po prawej stronie rzeki Fort Owcza Góra z niewidocznymi na zdjęciu lunetami ziemnymi. Pierwotnie Habsburska. Poddana w 1742 Prusakom, przebudowana w ramach umacniania granic fryderycjańskiego Imperium. Projekt stworzył nieoceniony Gerhard Cornelius Wallrave. Zatem tak, najpierw broniła Austrii przed Prusami. Potem Prus przed Austrią, z epizodem napoleońskim. Warto zwrócić uwagę na Donjon w formie korony (miałem okazję nocować tam przez 2 tygodnie 2 lata z rzędu w ramach akcji liczenia nietoperzy) i przepiękną formę fortu w Owczej Górze. Rozbrojona w XIX wieku, funkcjonowała jako więzienie, obóz pracy, magazyny, fabrykę amunicji, winiarnię... muzeum. Mam nadzieję, że odpowiedź jest wyczerpująca :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Pewnie, że wyczerpująca ;) Bardzo dobra. Ufff a już bałem sie że nikt nie odpowie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Ćśśśśśś... jak na starego Prusaka przystało wyspecjalizowałem się w twierdzach na zachód od Wisły :mrgreen: Kłodzko zaś należy do moich ulubionych obiektów... a po chodnikach minerskich można włóczyć się całymi dniami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Jest jeszcze pewnie sporo obiektów fortecznych w Polsce które warto by w tym dziale przypomnieć ale aż się boję zadawać pytania :shock: W obiektach o które pytałem kiedyś tam byłem więc je dobrze kojarzę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atterdag Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Ot to mogę wtrącić jakąś swoją zagadkę forteczną jak czas znajdę. Miałem okazję być już w sporej ilości miejsc w kraju, a i jakaś zagranica się znalazła by ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 No to jakby co to proponuję utrzymywać tytuł "Twierdze i fortyfikacje w Polsce - część X" dla fortyfikacji na terenie Polski a dla zagranicznych zrobić jakiś analogiczny z kolejnymi numerkami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi