Atterdag Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Nie ma kolejnych pytań więc ja coś zadam. Kilka podpytań. Gdzie, w jakim mieście znajduje się obiekt widoczny na zdjęciu?Co dokładnie na nim widać (dwa elementy twierdzy)?Jakie były DWIE najsłynniejsze obrony tej twierdzy (dla ułatwienia jedna za czasów świetności miasta)? http://img683.imageshack.us/img683/635/szarek.jpg Powodzenia :devil:
Grdalus Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Hehe, nawet dość szybko znalazłem, pomocnym była oczywiście rzeka ;)Więc spłynąłem wzdłuż Wisły i znalazłem :) Jest to część Twierdzy Grudziądz.Najważniejsze obrony to1807 - broniły się oddziały pruskie przed oddziałami polskimi i francuskimi (Napoleona)1945 - bronili się Niemcy przed Armią Czerwoną :) Z tego co wyczytałem to widać cytadelę i "dzieło rogowe" (w dolnej części zdjęcia, na barku, (rogu) cytadeli :mrred: p.s.super takie konkursiki, bo można łatwo poszerzyć swoją choćby ogólną wiedzę o zajebistych jak widać na tym przykładzie fortyfikacja w Polsce a o których np. ja akurat jakoś nie wiedziałem / myślałem
Atterdag Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Doskonale. I obrony i obiekty i miejsce. Twierdza Grudziądz, jedna z najlepiej zachowanych i największych cytadel w kraju. Cytadela pomimo drugowojennego epizodu zachowała się dobrze (najcięższe walki toczyły się w obrębie nowego pierścienia twierdzy) - funkcjonuje jako składy wojskowe i nie jest dostępna. Znajomi zwiedzili ją za zgodą Ministerstwa podczas liczeń nietoperzy... ja miałem z nią inną historię ;) Najbardziej zniszczona część pierścienia wewnętrznego to Dzieło Rogowe. Dostępne, częściowo wysadzone, ciężkie do penetracji. Zwiedziłem je całe podczas... liczeń nietoperzy. Wojsko aktualnie powoli wycofuje się z twierdzy. Planowana była adaptacja umocnień na rzecz składów materiałów radioaktywnych... na szczęście kwestia upadła. Według mnie obiekt, wraz ze starym miastem powinien znaleźć się na liście Unesco.
Rekomendowane odpowiedzi