Skocz do zawartości

Konkurs - Twierdze i fortyfikacje w Polsce - część 5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I kolejne pytanie.

Gdzie znajduje się obiekt widoczny na planie i zdjęciu satelitarnym?

Co to za obiekt?

http://img687.imageshack.us/img687/4110/bruck.jpg

Tym razem mniej podpytań ;)

Powodzenia! :devil:

Opublikowano

Ha! No nie powiem, troszkę dłużej mi zajęło znalezienie powyższego.

Kierując się planem gdzie jest napis po niemiecku można było zawęzić obszar poszukiwań. Po drodze zwiedziłem Szczecin, Głogów a potem jakoś mnie tknęło i trafiłem :)

Toruń - Dworzec Główny :P

Opublikowano

Miasto doskonale. Obiekt gorzej ;)

Chociaż jest podpisany na mapie. Chodzi o Brucken Kopf = Przedmoście Toruńskie. Pierwszy element lewobrzeżnych fortyfikacji w mieście. Chroniący podejścia do drewnianego mostu na Kępie Bazarowej. W skład jego wchodziło dzieło wodne, bastion wschodni i zachodni oraz umocnienia mostu. Bastiony zostały zniwelowane podczas budowy linii kolejowej i dworca. Aktualnie samo dzieło główne zachowane jest całkiem nieźle, chociaż w XX wieku dokonano przebudowy i adaptacji na fabrykę... sera :mrgreen:

Opublikowano

Proszę nie numerować kolejnych konkursów, gdyż wystarczy do tego jeden temat. Zakładanie kolejnego tematu o tej samej nazwie lecz z kolejnym numerem, tylko po to aby zadać nowe pytanie nie ma sensu, poprzez coś takiego niepotrzebnie robi się bałagan :!: :!:

:arrow: Pomyślcie jakby wyglądał Nowy Konkurs w dziale Twierdza Kraków, gdyby za każdym pytaniem temat dostawał nowy numer, tak jak to jest z tym konkursem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...