Krydo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Na zdjeciu widzimy "forteczną budowle" (nie chodzi o fort 2 Kosciuszko). Z jakiego wyburzonego dzieła pozostało to "coś". Edytowane 24 Września 2010 przez Krydo
qbcioo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Czy chodzi może o Oleandry ??
Krydo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Hmm, nie znam takiego fortu :wacko: :devil:
qbcioo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Chyba już wiem, tylko nie wiem, czy mogę udzielić odpowiedzi. Punkt piąty regulaminu mnie chyba blokuje z udzieleniem odpowiedzi :( Edytowane 25 Września 2010 przez qbcioo
MRu Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 O Jezu. Nie mam bladego pojęcia. Mi to wygląda na fort Wróżna Góra, acz pewności nie mam .
Krydo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Niestety nie, czy z rejonu Pasternika widac kopiec Kościuszki? (na marginesie: nie czytajcie głupot jakie są na Wikipedi!)
qbcioo Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 To ja jeszcze raz sprubuję. Wydaje mi się, że może chodzić o Bastion I 1/2 "Na Piasku". "Wybudowany ok. 1866 roku, zajmował rozległy teren zajmowany obecnie przez Bibliotekę Jagiellońską, AGH i Akademię Rolniczą, w granicach dzisiejszych ulic Reymonta, Oleandrów i Ingardena. Swym narysem nawiązywał do szkoły włoskiej, posiadał charakterystyczne półkoliste kaponiery barkowe w kształcie uszu. Na jego zapleczu, w pobliżu wałów dawnych okopów, mieściła się "poczta gołębia" twierdzy. Przedpole bastionu zajął Park Jordana. W pobliżu mieściła się brama Czarnowiejska." * Obiekt widoczny na zdjęciu, może być ową "pocztą gołębią" lub jakimiś innymi pozostałościami po tym Bastionie. * Informacja pochodzi ze strony: http://www.gk.strefa.pl/bastiony.html#2
Krydo Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Bastion I 1/2Na zdjęciu widzimy ocalały element dzieła - centralny schron podwalnia. Pytasz!
qbcioo Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Ile łącznie otworów okiennych i drzwiowych znajduje się na elewacji koszar Fortu Borek (tej od strony ul. Borkowskiej) ??
MRu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 17 otworów okiennych i 2 otwory drzwiowe
Krydo Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 22 duże otwory okiennepo 2 otwory na lewym i prawym końcu elewacji koszar (małe okienne - doswietlajace)2 otwory wejsciowe Razem otworów: 24 okiennych i 2 wejsciowe.
qbcioo Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 22 duże otwory okiennepo 2 otwory na lewym i prawym końcu elewacji koszar (małe okienne - doswietlajace)2 otwory wejsciowe Razem otworów: 24 okiennych i 2 wejsciowe. W zasadzie mógłbym uznać tą odpowiedź za prawidłową. Jest tylko jedna różnica. Tak jak napisałeś są po dwa otwory okienne (doświetlające) i otwór drzwiowy po lewej i prawej stronie elewacji koszar, co daje nam w sumie 6 otworów. Dodając do tego pozostałe 22 otwory wychodzi nam, że jest 28 , a nie 26 otworów.Uznaję odpowiedź. Pytasz.
Krydo Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 :rolleyes: czeki błąd 22 i 2 i 2 zamiast po2 :angry: Pytanie mam nadzieje proste:W jakim forcie zostało zrobione to zdjecie?
qbcioo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Chyba czas na małą podpowiedź.
Krydo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 W forcie jest "restauracja" ale nie widziałem, żeby ktoś tam jadł :ph34r:
Krydo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Obiekt pochodzi z pierwszego etapu budowy Twierdzy Kraków.
MRu Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Czyżby Bastion IVa ( lub Fort 12 ) Luneta Warszawska , Restauracja Forteca
Krydo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Poprawna odpowiedź - pytasz.
MRu Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 PYTANIE: Ile koszar piechoty w sumie liczyła Twierdza Kraków, wymień co najmniej 4 z nich.
qbcioo Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Wydaje mi się, że 15: Koszary piechoty - Wawel /100 pułk piechoty/ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Kościuszko /1 dyw. ciężkich haubic/ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Luneta Warszawska Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Luneta Grzegórzecka Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Krakus - nie istnieją Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Bastion Kleparski Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Bastion Mogilski - nie istnieją Koszary piechoty - ul. Grodzka (w budynkach klasztoru pojezuickiego) Koszary piechoty - ul. Bernardyńska (w budynkach klasztoru pobernardyńskiego) Koszary piechoty - ul. Rajska /Franz Jozef Kaserne 53 p.p./ Koszary piechoty - ul. Warszawska /Kronprinz Rudolf Kaserne 13 p.p./ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort nr7 Bronowice Koszary piechoty - ul. Dobrego Pasterza /Infanterie Baracken Lager 100p.p./ - nie istnieją Koszary piechoty - ul. Modrzewiowa Koszary piechoty - Przegorzały /Reserv. Baracken Lager/ - nie istnieją
MRu Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Wszystko sie zgadza ( ach, potęga internetu :) ) qbcioo pytasz.
qbcioo Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 "Także po wojnie Fort miał wyjątkowe szczęście; przez wiele lat wykorzystywała go Krakowska Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska jako magazyn warzyw." (źródło www.fortyck.pl) O jaki fort chodzi ??
MRu Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Fort 45 Zielonki ( lub jak kto woli Marszowiec) Edytowane 7 Października 2010 przez MRu
MRu Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 "Usypany został w latach 1877-88 na tarasie ziemnym południowo - zachodniego skraju Lasu Wolskiego. 0gniem broni ręcznej blokował dostępu do tutejszych ostępów, osłaniał baterie artyleryjskie..." -> Tekst ten opowiada o pewnym dziele Twierdzy, który znajduje się w III Obszarze Warownym -> o jakim dziele mowa?
Rekomendowane odpowiedzi