Krydo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Na zdjeciu widzimy "forteczną budowle" (nie chodzi o fort 2 Kosciuszko). Z jakiego wyburzonego dzieła pozostało to "coś". Edytowane 24 Września 2010 przez Krydo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Czy chodzi może o Oleandry ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Hmm, nie znam takiego fortu :wacko: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Chyba już wiem, tylko nie wiem, czy mogę udzielić odpowiedzi. Punkt piąty regulaminu mnie chyba blokuje z udzieleniem odpowiedzi :( Edytowane 25 Września 2010 przez qbcioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 O Jezu. Nie mam bladego pojęcia. Mi to wygląda na fort Wróżna Góra, acz pewności nie mam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Niestety nie, czy z rejonu Pasternika widac kopiec Kościuszki? (na marginesie: nie czytajcie głupot jakie są na Wikipedi!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 To ja jeszcze raz sprubuję. Wydaje mi się, że może chodzić o Bastion I 1/2 "Na Piasku". "Wybudowany ok. 1866 roku, zajmował rozległy teren zajmowany obecnie przez Bibliotekę Jagiellońską, AGH i Akademię Rolniczą, w granicach dzisiejszych ulic Reymonta, Oleandrów i Ingardena. Swym narysem nawiązywał do szkoły włoskiej, posiadał charakterystyczne półkoliste kaponiery barkowe w kształcie uszu. Na jego zapleczu, w pobliżu wałów dawnych okopów, mieściła się "poczta gołębia" twierdzy. Przedpole bastionu zajął Park Jordana. W pobliżu mieściła się brama Czarnowiejska." * Obiekt widoczny na zdjęciu, może być ową "pocztą gołębią" lub jakimiś innymi pozostałościami po tym Bastionie. * Informacja pochodzi ze strony: http://www.gk.strefa.pl/bastiony.html#2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Bastion I 1/2Na zdjęciu widzimy ocalały element dzieła - centralny schron podwalnia. Pytasz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ile łącznie otworów okiennych i drzwiowych znajduje się na elewacji koszar Fortu Borek (tej od strony ul. Borkowskiej) ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 17 otworów okiennych i 2 otwory drzwiowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 22 duże otwory okiennepo 2 otwory na lewym i prawym końcu elewacji koszar (małe okienne - doswietlajace)2 otwory wejsciowe Razem otworów: 24 okiennych i 2 wejsciowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 22 duże otwory okiennepo 2 otwory na lewym i prawym końcu elewacji koszar (małe okienne - doswietlajace)2 otwory wejsciowe Razem otworów: 24 okiennych i 2 wejsciowe. W zasadzie mógłbym uznać tą odpowiedź za prawidłową. Jest tylko jedna różnica. Tak jak napisałeś są po dwa otwory okienne (doświetlające) i otwór drzwiowy po lewej i prawej stronie elewacji koszar, co daje nam w sumie 6 otworów. Dodając do tego pozostałe 22 otwory wychodzi nam, że jest 28 , a nie 26 otworów.Uznaję odpowiedź. Pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 :rolleyes: czeki błąd 22 i 2 i 2 zamiast po2 :angry: Pytanie mam nadzieje proste:W jakim forcie zostało zrobione to zdjecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Chyba czas na małą podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 W forcie jest "restauracja" ale nie widziałem, żeby ktoś tam jadł :ph34r: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Obiekt pochodzi z pierwszego etapu budowy Twierdzy Kraków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Czyżby Bastion IVa ( lub Fort 12 ) Luneta Warszawska , Restauracja Forteca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Poprawna odpowiedź - pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 PYTANIE: Ile koszar piechoty w sumie liczyła Twierdza Kraków, wymień co najmniej 4 z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Wydaje mi się, że 15: Koszary piechoty - Wawel /100 pułk piechoty/ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Kościuszko /1 dyw. ciężkich haubic/ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Luneta Warszawska Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Luneta Grzegórzecka Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Krakus - nie istnieją Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Bastion Kleparski Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort Bastion Mogilski - nie istnieją Koszary piechoty - ul. Grodzka (w budynkach klasztoru pojezuickiego) Koszary piechoty - ul. Bernardyńska (w budynkach klasztoru pobernardyńskiego) Koszary piechoty - ul. Rajska /Franz Jozef Kaserne 53 p.p./ Koszary piechoty - ul. Warszawska /Kronprinz Rudolf Kaserne 13 p.p./ Koszary piechoty i artylerii fortecznej - fort nr7 Bronowice Koszary piechoty - ul. Dobrego Pasterza /Infanterie Baracken Lager 100p.p./ - nie istnieją Koszary piechoty - ul. Modrzewiowa Koszary piechoty - Przegorzały /Reserv. Baracken Lager/ - nie istnieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Wszystko sie zgadza ( ach, potęga internetu :) ) qbcioo pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 "Także po wojnie Fort miał wyjątkowe szczęście; przez wiele lat wykorzystywała go Krakowska Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska jako magazyn warzyw." (źródło www.fortyck.pl) O jaki fort chodzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Fort 45 Zielonki ( lub jak kto woli Marszowiec) Edytowane 7 Października 2010 przez MRu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Pytasz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 "Usypany został w latach 1877-88 na tarasie ziemnym południowo - zachodniego skraju Lasu Wolskiego. 0gniem broni ręcznej blokował dostępu do tutejszych ostępów, osłaniał baterie artyleryjskie..." -> Tekst ten opowiada o pewnym dziele Twierdzy, który znajduje się w III Obszarze Warownym -> o jakim dziele mowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi