fortyck Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 To już stało się naszą tradycją, że pod koniec roku, w grudniu wybieramy się na przechadzkę na wzgórze Kaim w Krakowie - Bieżanowie http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif Nie inaczej będzie w tym roku http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif to będzie w ramach powrotu wycieczek z serii FM czyli Forteczna Misja (nazwa i tak dobra, bo kiedyś było coś chyba TM; Tajemna Misja). Oprócz samego Kaim zobaczymy i w inne rejony i miejsca, kolega Grdalus poprowadzi nas tam, Trupi Lasek http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif (FM ma to do siebie, że można łączyć wiele tematów do zobaczenia a nie konkretne jak jest na wycieczkach z serii Wyprawa KTK). Szczegóły FM, będą tutaj wkrótce, hardkor będzie czy nie będzie (zima i ilość śniegu i wysokość mrozu) FM się odbędzie :D Zachęcam do popatrzenia na cyfrowe mapy lub tradycyjne z okolic Kaim, jeśli coś fajnego znajdziecie to piszcie tu, to może i tam zerkniemy http://forum.fortyck.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif INFORMACJA O FM: Odbędzie się w dniu: 4 grudnia 2010 r.Miejsce zbiórki: przed Fortem 50 ProkocimGodzina zbiórki: od godz. 10:00 do 10:15
MRu Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Ja tez mam propozycje! Jako ze mierzymy w teren bieżanowa, wybierzmy sie " nawiedzonego domu" na kosocickiej ( zanim go rozbiora )
Grdalus Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) Zajebista propozycja Mru :D Co prawda nie wiem czy da się tam wejść ale sama idea pierwsza klasa. No właśnie. Proponuję zbierać do czasu tej wycieczki wszelkie propozycje obiektów/miejsc, godnych zobaczenia które są w okolicy Bieżanowa a które możnaby połączyć z tą wycieczką. Ja jak zwykle stawiam na trupi lasek :D, no wiadomo, fort Prokocim to też tak przy okazji ale nie koniecznie.P.s. nie wiem jaka pogoda musiałaby być żebym nas powstrzymać? Jakieś propozycje?Ja stawiam na minus 40 stopni i wiatr 100 km/h do tego zaspy minimum 1 metr :D Edytowane 8 Listopada 2010 przez Grdalus
MRu Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Zasp i syberyjskiej te,temperatury wolałabym uniknąć - po niegdysiejszej wycieczce do Rajska w taka pogodę nieomal trafiłam do szpitala... Słyszałam ze w Bieżanowie jest jakaś stara kotłownia, podobno miejsce warte odwiedzenia, zwłaszcza dla fotografów gustujących w fortecznych klimatach :0
fortyck Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 MRu (napisz coś więcej o tej kotłowni, gdzie jest, czy jeszcze istnieje) dobra propozycja, ale jak pisał Grdalus nie wiadomo czy wogóle da się tam wejść ;) No tradycyjne obiekty i miejsca zaliczymy (tak jak i Kaim co roku w grudniu) :D Tak patrząc na mapę okolic Bieżanowa... na pierwszy rzut oka nic ciekawego nie ma, ale... są dwory, pałace, parki, lasy, stare kościoły (chodzi o ten - już w Wieliczce - co podobno są ślady kul z czasów I wojny). Jako, że dzień (tym bardziej w grudniu) coraz krótszy to i tak wszystkiego nie zobaczymy...
Miro Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 ... ja to będę miał dziś dzień wariata, bo muszę o 9 samochód odebrać od mechanika, więc będzie mi bardzo ciężko dotrzeć na Prokocim na zbiórkę, ale postaram się. Niestety samochodu nie mogę odebrać w poniedziałek gdyż wcześnie rano jedzie w trasę, i tu jest problem właśnie.
fortyck Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 No i po wycieczce Forteczna Misja z 4.12.10 :) FM wróciła po roku przerwy (a jakie to były powody? o tym jest na forum w pewnym temacie, wystarczy poszukać) by odbyć się przed dniem 6 grudnia czyli kolejną rocznicą upamiętniającą bitwę o Kraków z grudnia 1914 roku a stoczoną w tamtej okolicy. Na początek muszę (musimy) stwierdzić, że frekwencja nie dopisała; mogłem liczyć wyłącznie na towarzystwo kolegi Grdalusa, a przykro bo wiele osób na forum chce przyjść, ba nawet wpisuje się do tematu o wycieczce a ostatecznie nie przychodzi... Cóż... Było dziś mrożno i śnieżno (zdjęcia z naszych fotorelacji pokażą co nieco, oraz oczywiście video) ale idąc nie odczuwało się tak mroziku :D Sporo przeszliśmy, Grdalus może coś więcej o tym napisze (np. ile to było w przeliczeniu na kilometry). Na Kaim powędrowaliśmy nieco inną trasą niż w ub. roku (choć ostatnia droga była taka sama), przy okazji zaglądnęliśmy do... sklepu :D Na wzgórzu Kaim, sporo pogadaliśmy (np. o propozycji wybrania się w 2011 roku do Przemyśla czy bliżej - w Krakowie - na kolejne ognisko forteczne, oraz innych sprawach). Wróciliśmy do Bieżanowa Nowego i do zobaczenia w 2011 roku na kolejnej FM lub planowej wyprawie KTK w marcu :)
Grdalus Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Właśnie, nie podoba mi się że ktoś głosuje za danym kierunkiem wycieczki a potem nie przychodzi o przychodzą ludzie którzy akurat woleli by iść gdzie indziej... tylko "pustych" głosów za danym miejscem było więcej.Taka dygresja. Może zrobić jawnym głosowanie, w końcu to nie żadna tajemica co kto woli zobaczyć :)No ale ta kwestia nie dotyczyła tradycyjnego spacerku na Kaim.Tak podliczyłem i wyszło mi skromne 9 km licząc od fortu Prokocim poprzez Lasek Krzyszkowicki, Kaim, Prokocim.A admin to zapewne zrobił ze dwa razy tyle spod Lasówki :)Za to warunki zwłaszcza w Lesie K. były zdecydowanie zimowe, co dodało uroku tej ekskursji.Co kupiliśmy w sklepiku to "obaliliśmy pod obeliskiem".Cieszę się że pomysł wycieczki do Przemyśla zdaje sie nabierać rumieńców.
Rekomendowane odpowiedzi