fortyck Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nadeszła pora by w nadchodzącym nowym roku 2011 udać się w wizytę właśnie do Twierdzy Przemyśl... Ta wycieczka - jedniodniowa - odbędzie się w ramach naszej serii Forteczna Misja (pasuje jak ulał) :) Tu w tym temacie zostanie ustalony termin i wszystko co potrzeba. Trzeba zrobić rekonesans co warto w Twierdzy Przemyśl zobaczyć z fortów, nie byłem tam nigdy, więc nie wiem nic na ten temat (poza wiadomościami), kto tam był i/lub orientuje się co warto zobaczyć, jak najlepiej tam dojechać, dojść, niech pisze. Innymi słowy: ustalajmy wszystko, hehe no na razie bez pociągów, co trzeba by ta wycieczka odbyła się w 2011 roku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Pragnę zauważyć, że jak dla mnie pomysł bardzo trafiony, i bardzo ciekawy. Warto się wybrać chociażby z tego powodu że Twierdza Przemyśl jest bliźniaczą naszej, Poza tym jako pierwsza miała styczność z wrogimi wojskami, część jej obiektów zostało zniszczonych ale te co zostały równie są warte obejrzenia. Warto też podpatrzeć jak to w Przemyślu promują swoje zabytki forteczne ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Miro a w czym Twierdza Przemyśl jest blixniacza do krakowskiej? Jakos nie widze podobieństwa. Konstrukcja fortów, wielkość, rozmieszczenie, ilość obiektów w pierścieniach, wszystko inaczej niz u nas! Musze was zmartwić, ale Przemyśl nie przypomina Krakowa, jest to małe miasteczko, a forty znajdują sie na tzw. zadupiach na wiejskich terenach. Komunikacja taka sobie, autobusem nie podjedziesz, tramwaju nie ma. Bez własnego środka transportu raczej niewiele mozna zobaczyć w jeden dzień. Oprócz fortów są tez tam bardzo ciekawe umocnienia Linii Mołotowa. Dla poruwnania, wyobraźmy sobie, że ktos przyjeżdża do Krakowa i z dworca udaje się na piechote do Rajska, czy coś jeszcze zobaczy w jeden dzień?Własny transport niestety to podstawa przy takim zwiedzaniu, wiekszość fortów wartych zobaczenia znajduje się w sporych odległościach od siebie. Ja zwiedziłem TP (nie wszystkie obiekty) na trzy podejścia - 7 dni mając samochód do dyspozycji, którym i tak w niektórych przypadkach nie dało sie podjechać pod sam fort, gdyz drogi bite i błotniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Krydo, dzięki za ogólny wstęp, ale mógłbyś polecić z własnego doświadczenia jaki fort(y) najlepiej zobaczyć i zwiedzić (tak pół na pół - o ile to tak tam jest - fort(y) ogólniedostępne czyli ruiny czy opuszczone i takie co są zagospodarowane)? Bo najprawdopodobniej (co zakładaliśmy wcześniej) udamy się tam samochodem a nie pociągiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jeżeli będzie samochód to świetnie!Podam kilka fortów, które warto zobaczyć:1. Na poczatek polecam Fort I Salis Solio - zrobi wielkie wrażenie, takiego w Krakowie nie ma! Połozony jest przy granicy z Ukraina i z wału widać słupy graniczne. Jest dość spory i na zwiedzanie tego obiektu trzeba sobie zarezerwować sporo czasu, ale warto!2. Fort III Łuczyce - połozony na wzgórzu, dojście krentą serpentyną, koszary podobne do Olszanicy, ale wał artyleryjski ze schronami, w fosie relikty kaponier - warto!3. Fort VII Prałkowce - na zalesionym wzgórzu, duzy - robi wrażenie, jest co zwiedzać. Strop bloku koszar szyjowych przestrzelony pociskiem duzego kalibru. Idąc do fortu w lesie umocnienia polowe, szaniec i okopy.4.Fort VIII Łętownia - dobrze zachowany fort artyleryjski, odnowiony - ma tylko wysadzone kaponiery w fosie. Jak go zwiedzałem było tam muzeum, militaria, wojenne duperele, armata 9cm. Nie wiem jak teraz, ale warto zwiedzić!5.Fort IX Bruner - podobny do Węgrzc - blok koszarowo bojowy wysadzony, zachowały sie poterny i fragmenty galerii w fosie i inne relikty - zarośniety.6.Fort X Orzechowce - pancerny - wysadzony - relikty bloków baterii pancernych, kaponiera grodzowa w fosie z fragmentem pancerza (Kosocice) - warto!7.Fort XI Duńkowiczki - fort artyleryjski z zachowanymi reliktami bateri pancernych (Tonie) i konstrukcjami wież wysuwanych senkpanzer - koszary szyjowe, schrony pogotowia itp.8.Fort XII Werner - niestety nie byłem, podobno ma teraz właściciela i mozna go zwiedzać - dobrze zachowany!9.Fort XIII San Rideau - podobny do Węgrzc - blok koszarowo-bojowy wysadzony, ale ruina i granitowe bloki wież pancernych robią wrażenie, zachowane fragmenty galerii strzeleckich.10.Fort XV Borek - remontowany, naprawdę warto - przed fortem mozna zobaczyć kopułe obserwacyjna na postumencie. Proponuję zacząc zwiedzanie (na mapie) od nr 10 -> nr1 ->nr2 -> a później jak leci.Koniecznie trzeba zobaczyć - wytłuszczone. Znalazłem na googlach mapke i zaznaczyłem forty warte zobaczenia, ale czy starczy jeden dzień? To jest wyzwanie! http://ifotos.pl/img/mapa_qnepra.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Może teraz poszukacie informacji na każdy z proponowanych fortów, żeby wiedzieć jak zwiedzać, co zwiedzać, bo szkoda cos przegapić. Warto przygotować plany fortów, mapki dojazdów, ciekawostki, detale warte zobaczenia, plan wyprawy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Drogi Krydo, mnie właśnie głownie chodziło o to że jest to nam najbliższa Twierdza Pierścieniowa, i stosunkowo blisko. Ja rozumiem że nie jest ona zupełnym podobieństwem naszej, chociażby dlatego że tam są inne warunki terenowe, a wiadomo że obiekty militarne dostosowuje się do terenu w którym się je buduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Twierdza Przemyśl w skrócie: http://www.przemysl24.pl/twierdza Jest tu historia tej Twierdzy w skrócie, zdjęcia oraz opisy co ważniejszych fortów (w tym te co zaproponował nam Krydo, za co dziękuję). A tu mapa Twierdzy Przemyśl z zaznaczonymi drogami Krydo wie co i jak, bo jest tą osobą z nas, że już tam był i wie to o czym my wszyscy nie wiemy, więc dzieli się z nami swoimi informacjami i doświadczeniem, a my - więc piszmy swoje uwagi, propozycje - musimy mieć prawie wszystko gotowe by ta wycieczka odbyła się na póżną wiosnę lub wczesne lato 2011 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nie mam uprawnień do otworzenia załacznika - takie hasło mi sie pokazuje. Twierdze Przemyśl warto zwiedzać wiosna lib późną jesienią. W lecie wszystko jest zarośniete i niewiele widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dlatego plan jest taki żeby udać się tam na wiosnę, gdy będzie zielono, ciepło i nie będzie jeszcze nic w miarę zarośnięte. Co mi się wydaje że kolega ze mną pojedzie drugim samochodem, bo też ma ochotę Twierdze Przemyśl zobaczyć, ale to jeszcze nie jest do końca pewne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRu Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Świetny pomysł, ja jestem jak najbardziej chętna! Osobiście widziałam tylko jeden z fortów TP, i tylko z pewnej odległości i chętnie zwiedzę kilka obiektów. Czekam niecierpliwie na więcej informacji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniaKaniowski Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Pomysł jest rewelacyjny :idea: teraz trzeba go jakoś sensownie zrealizować,ja ze swojej strony mogę zaoferować transport dla dziewięciu osób Mercedesem Sprinterem,pali około dziewięciu litrów ropy na setkę więc wyprawa wyjdzie nam za grosze. Widzę że Krydo ma już jakąś wiedzę na temat Przemyśla więc dobrze by było aby opracował trasę,może by wybrać się jak już będzie całkiem ciepło,może w Maju,zabrać ze sobą namioty i pojechać na dwa dni np. sobota i niedziela. Jak by nas przymroziło to w sprinterze jest ogrzewanie postojowe i zawsze można się zagrzać inna sprawa że przy okazji można by zrobić porządne ognisko na którymś z fortów i będzie ciepło do rana.W najbliższy poniedziałek będzie już znany dokładny termin naszego ślubu,celujemy w dwudziestego pierwszego maja i wyprawę do Przemyśla moglibyśmy potraktować jako podróż poślubną :D a przy okazji oblać dziesięciolecie KtK.Plan numer dwa to pojechać tam jak najwcześniej na jeden dzień jak nie jest zarośnięte ,zorientować się w sytuacji,pozwiedzać co się da a w lecie pojechać jeszcze raz na kilka dni.W każdym razie jesteśmy wraz z moją przyszłą małżonką otwarci na wszelakie propozycje a od tego mamy forum aby wspólnie coś uradzić :bemused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Obiekty warte odwiedzenia podałem wam na tacy. Według tych obiektów i przewidzianego czasu na zwiedzanie musicie sobie ustalic dojazdy (ja sie nie wybieram do Przemysla, ale słuze radą). Hmm pomysł z namiotami taki sobie, w Przemyslu jest duzo mozliwości taniego noclegu np. kemping pod Hotelem Gromada w centrum miasta. Domek - dwa pokoje (osobne wejścia z ganku) po 3 łózka + łazienki z prysznicami. Teren ogrodzony, a samochód można spokojnie zaparkować. Dobrze po zwiedzaniu jest zregenerować siły, umyć sie w ciepłej wodzie i wypocząć w łóżku. Na terenie jest kawiarnia, mozna sobie coś ciepłego do zjedzenia przygotować w pokoju. Z tego kempingu jest kilka kroków na starówke, którą warto zwiedzić wieczorem. W bramie jednej z kamienic (muzeum) można pomacać org. lufe armaty 9cm wykopanej na jedym z fortów. Kiedys była eksponowana na lawecie w forcie Łetownia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 KaniaKaniowski - Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to możemy skorzystać z tego pojazdu, mówisz mieści 9 osób? :) to tyle maksymalnie osób może być. Nie, nie w tym roku nie ma 10 - lecia KTK :) 10 - lecie to w 2012 roku obchodzić będzie strona, zresztą sam zrobiłem mały falstart z tym niedawno, Krydo wyprowadził mnie z błędu :) No nie wiem czy termin to maj, myślę bardziej o kwietniu (zależy jak długo zima się utrzyma) a najdalej początki maja bo potem zielenina za bardzo wyskoczy i mało co będzie widać :) Krydo - Rozważamy kwestię czy nie na 2 dni ale... może w 1 dzień coś zobaczymy, zawsze można kiedyś ponownie zrobić FM do Przemyśla by zobaczyć kolejne forty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniaKaniowski Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Do Przemyśla jest 250 km. około cztery godziny jazdy,wybierając się na jeden dzień trzeba by wcześnie wystartować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Dlatego 2 dni to minimum. Kierowca po trasie i zwiedzaniu tez potrzebuje odpoczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Co jak co, ale kolega Krydo ma rację, najlepiej właśnie poświecić na zwiedzanie dwa dni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No to dwa dni będzie trwać Forteczna Misja do Twierdzy Przemyśl. A co zobaczymy? oczywiście forty zaproponowane nam przez kolegę Krydo, zaczniemy zwiedzać w takiej kolejności jaka tam jest, czyli może uda się zwiedzić te obiekty co są wypisane na liście a na pewno te najmocniej polecane :) nie są daleko od siebie, najdalej te bliżej granicy. Proponuję by po zwiedzeniu fortów zrobić małe ognisko i powrót na nocleg a na drugi dzień: reszta fortów i póżniej powrót do Krakowa. Pozostaje czekanie ile potrwa zima i ustalenie daty wyjazdu (no bo dni to wyłącznie sobota i niedziela). Piszcie swoje uwagi i propozycje, bo czas ucieka... będziemy oczywiście robić zbiórkę na paliwo oraz listę uczestników kto będzie na całe 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Dodam tylko że ilość miejsc w pojeździe ograniczona :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Podaj ile miejsc można zająć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydo Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Z tego jakie zaintersowanie jest tematem to wnioskuje, że dwa na jedna osobę - oszczędność na noclegach można zrobic. A tak poza ironią to dramtem jest, że zycie forum zamiera i tylko kilka osób bierze udział w dyskusji. Szkoda, bo Przemyśl jako miasto i twierdza jest super. Nie przejmujcie sie brakiem zainteresowania wyjazdem i organizujcie tą wyprawę - warto jechać nawet w cztery osoby i zwiedzic kawał historii! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nie ma że boli, ja jadę, bo też mnie Twierdza Przemyśl interesuje, i masz rację Krydo, czy nas będzie 2 czy więcej i tak jedziemy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grdalus Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Widzę że idea wyprawy do Przemyśla zaczyna się rozkręcać.Zdecydowanie popieram pomysł wyjazdu na 2 dni bo sama jazda jest długa i męcząca, zwłaszcza dla kierowcy.Ja jestem chętny na 100% a jak ustalimy termin no to go ostatecznie zaklepie.No i ognisko w jakimś najciekawszym przemyskim forcie to zdecydowanie dobra myśl.Osobiście nie czytałem za dużo o tych fortach ale Krydo podał na tacy które są warte zobaczenia to teraz tylko poczytać co w nich jest wartego zobaczenia, wydukuję jakieś plany, mapki, co tam znajdę i jazda :)Tak, że czekam na propozycje terminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortyck Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Przed nami już marzec. W marcu będzie 38 wyprawa KTK i na niej ustalimy coś więcej na żywo, niż tylko pisząc z zacisznego i ciepłego kącika :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 no busem nie dysponuje, wiec tylko 4 miejsca są oczywiście beze mnie, chyba że skombinuje inne auto które ma dwa miejsca więcej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi