flar Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Zamieszczam link do - śmiem twierdzić - unikalnego artykułu traktującego o historii poligonu, na którym ćwiczyła artyleria Twierdzy Kraków, a który znajdował się pod Nowym Targiem, w miejscu gdzie potem powstało funkcjonujące po dziś dzień (jeszcze) lotnisko. Jest to chyba jedyny tak rzetelnie napisany materiał, jeśli nie jedyny w ogóle, jaki znaleźć można w internecie na temat tego obiektu. Poligon ten rozpoczął funkcjonowanie około 1880 r., a zakończył w roku 1926. Tam właśnie ćwiczono artylerzystów, testowano działa i amunicję, pokazywano i objaśniano strony praktyczne tego zagadnienia. Uważam, że temat ten, mimo iż nie jest związany ściśle terytorialnie z Krakowem, winno się poruszyć i zapamiętać, gdyż mało kto wie o istnieniu tego jedynego, oficjalnego artyleryjskiego placu strzelań Twierdzy Kraków, który oddalony był o 60km od Krakowa. Temat ten powinien się wpisać w historię Twierdzy Kraków, jako takiej. http://www.podhalewo...47,749,313.html Gorąco zachęcam osoby zainteresowane aspektem dawnego militaryzmu austro-węgierskiego do zapoznania się z treścią ww. linku. Edytowane 8 Maja 2012 przez flar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Nie był to jedyny ck poligon artyleryjski związany z Tk. Istniał też co najmniej jeden poligon artyleryjski/plac strzelań artylerii w bezpośrednim sasiedztwie twierdzy. Mozna go umiejscowić, niestety materiałów jest na razie bardzo mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flar Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nie był to jedyny ck poligon artyleryjski związany z Tk. Istniał też co najmniej jeden poligon artyleryjski/plac strzelań artylerii w bezpośrednim sasiedztwie twierdzy. Mozna go umiejscowić, niestety materiałów jest na razie bardzo mało.Masz rację, istniał blisko poza miastem na pewno jeden plac strzelań dla artylerii, wykorzystywany już w okolicach połowy XIX w. Z racji jednak, że nie udało mi się znaleźć w literaturze wzmianek na jego temat uznałem go za NIE OFICJALNY i nie podpiąłem pod pierwszy post w tym temacie, w którym piałem o OFICJALNYCH (tzn. umieszczanych na mapie, w opisach etc.)Mam nadzieję, że uda nam się kiedyś bardziej zgłębić ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon123 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Ten poligon jest znany pasjonatom twierdzy Kraków i mieści się w rejonie zachodniej obwodnicy miasta ,ul: tynieckiej i wzgórza wielkanoc z żródłem świętojańskim, a strzelano w zbocza górek tynieckich i w podmokłe łąki przed nimi. Wiele osób tu jezdziło w poczatkach lat 90 jak pojawiły się bardziej masowo wykrywacze metalu.Wyciągano kule armatnie i różne prototypowe rzeczy.Obecnie to jedynie odłamki Lenków tam sie walają na wierzchu i resztki tego co zniszczono po niemcach których jakaś grupa została tu okrążona w styczniu 45.(okopy i leje w rejonie kortów tenisowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flar Opublikowano 2 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) zbocza górek tynieckichTen obszar to chroniony prawem REZERWAT PRZYRODY, który nadzoruje Straż Leśna.podmokłe łąki przed nimiA ten teren jest specjalnym obszarem ochrony siedlisk NATURA 2000. Edytowane 2 Września 2016 przez flar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi