Wukasch Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 To post bardziej dla kolegi Fafika23 - polecam Ci książke "Fortyfikacje - Fortyfikacja Austryjacka w Polsce" Warszawa - Kraków 1995 i artykuł Andrzeja Laszczka - Oryginalne korytarze - galerie fortu nr38 Skałaps. a do tego fortu można wejść...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay0 Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 A znasz może jakas ksiazke ktora jest raczej skierowana na twierdze krakow?? A szczegolnie fort 50 prokocim, bo mam napisac o nim referat z kolega i potrzebuje informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fafik23 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 a czemu do mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 ps. a do tego fortu można wejść... pozdrawiam Wejść to może można, zwiedzić tzw. sale ogólnodosępne, ale te najprawdziwsze podziemia to naprawdę trudno byłoby zwiedzić. Są tam korytarze do których nawet pracwnicy naukowi obserwatorium (na terenie którego jest fort Skała) nie maja kluczy. Sama zwiedziałam kiedyś dzięki uprzejmości portierów niektóre normalnie zamknięte odnogi, ale to tylko chyba mała część prawdziwych podziemi fortu. A sam fort jest piękny, nawet z zewnątrz warto go zobaczyć, polecam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julia Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2006 Mam pytanie do wszystkich. o Skale krąży pewna historia (jak dla mnie mocno podejrzana) dotycząca zniknięcia tam za czasów wokny calego oddzialu wojska, w niewyjaśnionych okolicznościach. Wiecie może coś więcej na ten temat? ps. Wesolych Swiąt wszystkim:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matys Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Z tego co wiem to pod fortem skała znajduja sie bardzo rozległe kortytarze (?) w miare postepowania w głab ich szerokosc sie zmniejsza, czegos takiego nie ma w zadnym innym forcie na terenie twierdzy kraków i niedokonca wiadomo poco to bylo wybudowane. Mogły pełniec funkcje wentylacyjene, galeri przeciwminowych. Oprócz tych korytarzy w podziemiach sa jeszcze poterny i takie tam. Ogolnie podziemia sa troche skoplikowane... Bardzo mozliwe ze wlasnie tam zaginol kilkuosobowy patrol ktory ok 1910 pełnił warte pod fortem. Były duze poszukiwania ale nikogo nieznaleziono. Historia jest prawdziwa, a nie zaginol cały oddział tylko jeden patrol. Legendy fortowe to naprawde swietna sprawa(moze nalezal by sie jakis osobny temat??). Swietna historie słyszałem też o forcie w Bibicach, pozatym jeszcze jakies tam historie o Borku i takie tam... Poza tym Skała to naprawde niezwykly fort, drugi taki za granica (chyba chorwacja i szwajcaria?) podobna jeszce winnica to tez fort górski. Niestety nie moglem go nigdy zwiedzic od wewnatrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower1025 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 możesz stworzyć nowy temat ;) i opowiedzieć o tej ciekawej historyjce o Bibicach ;)z chęcia posłuchamy :) i akurat jutro (21 styczeń) jest chat, to mam nadzieję że się tym podzielisz :) będzie napewno ciekawie ;) i tajemniczo :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO DEO Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Dzisiaj moznabyło zwiedzać fort Skała. Zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Szkoda tylko, że wiekszość pomieszczeń wyglada jak sale wykładowe. Zatracił forteczny klimat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbcioo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 A ja chętnie posłuchałbym historii o forcie Borek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi